Reklama

Reklama

Velká železniční loupež

  • USA The Great Train Robbery (více)

Obsahy(1)

Film, který je považován za vůbec první western, tedy za zakladatele později tolik oblíbeného žánru. Zápletka Velké vlakové loupeže vám jistě bude známa z mnoha a mnoha jiných westernů. Čtveřice banditů nejprve přinutí telegrafistu k poslání zprávy, která zajistí neplánované zastavení vybraného vlaku. Ten poté přepadnou, s lupem prchnou, ale ne na dlouho. Download filmu zde. (HOODY)

(více)

Recenze (164)

majo25 

všechny recenze uživatele

Iba štrnásť scén obsahuje tento krátkometrážny film, napriek tomu mu príbeh nechýba. Samozrejme, zastrelenia ľudí a vyhodenie figuríny z vlaku dnes pôsobia komicky. Koniec sa mi páčil, zlodejov a vrahov postrielali namieste a nemilosrdne - kiež by to tak ľahko išlo aj v dnešnej dobe. Hodnotenie: 70% ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Velice povedený akční western se strhující kamerou, hereckými a zvířecími představiteli, nádherným vlakem, k pomilování roztomilým dablérujícím panďulákem, okouzlující - nedotčenou přírodou a příběhem s uceleným začátkem, prostředkem i překvapujícím závěrem ve velkém stylu. To je Velká železniční loupež - neváhejte a stahujte :-) ()

Reklama

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Nemý predchodca westernov. S veľkou pravdepodobnosťou by sa práve tento snímok mohol označiť za prvý western (ako prvý totiž splňoval "všetky" atribúty westernu). Ak si zoberieme často vyše dvojhodinové westerny, tak tento nám príde svojou stopážov viac ako príjemný. Najzaujímavejší je záver filmu, akýsi výstrel z pištole do divákov, čo by sa dalo zase označiť ako predchodca gun barrel loga z bondoviek. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5 Ďalšie priekopnícke dielo z filmového praveku, druhý film knihy "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete". Film je základným stavebným kameňom žánru western, zrejme najpopulárnejšieho žánru v USA. Keďže v podobe, v akej sa zvyčajne nakrúcali westerny v Amerike, mi tento žáner príliš nesedí, hodnotím trochu nižšie. Prínos tohto diela je samozrejme nespochybniteľný a hoci ma dejovo príliš nebaví, oceňujem na ňom jeho technickú dokonalosť. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Když porovnám s jinou legendou z bezzvukových časů, Meliésovou genialitou Cestou na Měsíc, tak se mi westernový pradědeček líbil podstatně méně, což se odráží na hodnocení, které je tentokráte průměrné. Tři hvězdy si vysvětlete prosím i tak, že tento žánr není můj šálek čaje. Ovšem neznamená to, že bych postrádal úctu - ve své době z toho muselo být určitě ohromení, ale samotný příběh či vizuální zpracování je tak normální a běžné, až se o jiném vysvědčení nedá uvažovat. Jinak jsem nepochopil komentář uživatele sta, je to patrně mimo můj intelektuální přesah. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (23)

  • Vo filme bolo toľko akcie, koľko sa dokopy za osem rokov existencie filmu neobjavilo. (Raccoon.city)
  • Film byl komerčně nejúspějšnějším snímkem před nástupem éry režiséra D. W. Griffitha. (ČSFD)
  • První hollywoodský film s kaskadérem Frankem Hanawayem, který byl obsazen pro svou schopnost pádu z koně, aniž by si ublížil. (Mr.Critic)

Reklama

Reklama