Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (334)

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Zasloužené 4 hvězdy za originálního psychopata i zajímavou lokaci. Ve svém „Chci navštívit“ škrtám Grand Canyon a píšu si kráter Wolf Creek. Kašlat na cestovky, vyrazím jen s pár kamarády. Třeba budeme mít štěstí a ujme se nás svérázný traper Mick Taylor, dobrovolný průvodce turistů, přijíždějících očumovat jeho (!) kráter. Mick je dobrák od kosti (i od koster) a je hravý, takže nás naučí zajímavé společenské hry. Zmrzačený člověče, nezlob se, kolektivní hru Traperská vybíjená či statickou hru pro dva Hlava na špejli. Též mírně erotickou hru Kozyfuč či zajímavou únikovku Kolik má ostnatý drát ostnů? a hádankářskou Copak ti asi ufiknu teď? Film má sice nesympatické oběti s IQ vačnatce (Skippy promine) a logoped už to s Mickem dávno vzdal (kvalitní tik a sykání), ale je to Australan se srdcem na dlani, někdy i několika srdci a zábava s ním je skutečně epesní! ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film je primárně jednoduchý souboj zabíjáka a jeho obětí, což prostor pro extra dávku strachu a horrorového pojetí nenabízí. Naštěstí ale nejde o bezduchou či rádobyhumornou řežbu, kde by z každé oděrky vyteklo 20 litrů krve, horror se naopak ohání fungujícími thrillerovými prvky. Díky scenérii bohem zapomenuté pustiny a nejistotě při vkládání důvěry v podezřele vlídného vidláka se daří budovat slušné napětí i očekávání vyústění příběhu. Štavnaté psychopatické výlevy a přesvědčivé zdrcení figurek z něj pak dělá nadprůměrný horror, přestože nenabízí žádnou invenci či silnou atmosféru. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

S odstupem pár dnů ten film docela roste. Nenazval bych ho přímo dobrým, na to je v něm dost laciných zvratů a málo skutečného zhnusení, jaké nám třeba původní Texaský masakr servíroval i s úroky, ale určitě bych se o něm nebál napsat, že je v mnoha ohledech ozvláštňující. Nemám jistě nakoukáno nějak závratné množství slasherů, ale konkrétně hixploitation mám rád a určitě vím, s čím mohu od jeho zástupců při sledování počítat. McLean ale zajeté struktury úplně nenásleduje a docela jinak uchopuje hlavního záporáka, buranského bezcitného řezníka, který více než standardní anonymní hrozbu ztělesňuje hrozbu australského vnitrozemí jako takového - na první pohled drsný strýček odvedle, který si vás obmotá kolem prstu a odmítá globálně vnucovaný folklór (skvělá narážka na Krokodýla Dundeeho), ve skutečnosti ale nepředstavitelně surové nebezpečí, jaké vás buď zničí, nebo trvale poznamená. Představení hlavních postav a jejich charaktery bohužel nejsou moc zajímavé, ovšem pozvolné navozování atmosféry funguje dobře, a když se ten dobrácký strejda konečně objeví na scéně, už jen nervózně čekáte, co ty chudáky asi v příštích hodinách potká. Zajímavá je i struktura přesouvání pozornosti mezi jednotlivými oběťmi, která mi ale přišla lépe vytěžená i gradovaná ve dvojce - zde se McLean drží při zemi a snaží se dostát vnucovanému dojmu reality (inspirace dvěma reálnými vrahy je skutečná, ale okrajová a hodně přikreslená), ale úplně se mu nedaří trefit ten přesný balanc mezi šokujícím násilným slasherem a usedlejší výpovědí o přesahujících sociálních (dá-li se vztah mezi turisty a křupany v řídce osídleném vnitrozemí tak nazvat) problémech. Vydat se v druhé půlce cílevědoměji jedním směrem, určitě bych sypal spokojené 4*. Takhle jen silnější trojka. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Není nad to si vyjet do přírody a pokochat se pohledem na velký kráter způsobený pádem meteoritu....idylku může pokazit jen auto, které nechce nastartovat...a víc na hovno je, že civilizace je na míle vzdálená. Ale pak se objeví jeden slušný "strejda" a nabídne pomoc....ale bacha na to, ne každý, kdo vás vytáhne ze sraček musí být nutně váš přítel :) ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Solidní australský road hororůrek. Tyto thrillery na kolech mám docela rád a protinožcům se podařilo vytvořit průměrný napínák. Takový klasický film s klady a zápory. Chvílemi je tam skvělá atmosféra, chvílemi jsou tam zase divné momenty a je to celkem nuda. Ale celkově hodnotím jako průměr. Tomu, že je to podle skutečné události, se směju, ale chápu, že vůči svátečním hororistům je to dobrý tah. Člověk to pak s hlavními hrdiny o to více prožívá. 55% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Štáb nevěděl, že opuštěný důl, kde se rozhodli natáčet, byl ve skutečnosti místem skutečné vraždy ženy. Natáčení vyvolalo protesty místních obyvatel, kteří se mylně domnívali, že film je o těchto událostech. (ČSFD)
  • Mickovo (John Jarratt) auto je Ford F-100 z roku 1977. (ČSFD)
  • Austrálsky MMA bojovník Mark Hunt sa vo svojej autobiografii vyjadril, že pri pozeraní tohto hororu mu vrah Mick Taylor (John Jarratt) pripomínal jeho otca, ktorý ho v detstve týral. (Marceloo)

Reklama

Reklama