Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

Jordan 

všechny recenze uživatele

mám radšej alice in wonderland (v akejkoľvek podobe a verzii); táto verzia Oza je v prvom rade oslava farby a gýču; inak je to moderná kapitalistická rozprávka (zaujímavo ju rozoberá slavoj žižek vo svojom perverzákovom sprievodcovi ideológiou) a navyše muzikál - žáner, ktorý naozaj nevyhľadávam... ale status klasiky sa tomuto filmu odoprieť nedá a preto alibisticky dám kompromisné neutrálne hodnotenie troch hviezdičiek... inak ma ten film otravoval - skutočne hodnotná (pre mňa) bola iba úvodná časť pred presunom do krajiny oz; ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodně barev, hodně zpívání, hodně pitvoření. Přemýšlím, proč se právě tento film zařadil do seznamu nejlepších 500 filmů a film, které musíte vidět než zemřete a proč tu má tak vysoké hondnocení. Několik důvodů mě napadá. Ve své době byl Čarodej ze země Oz zřejmě zjevením. Lidé se rádi dívali na skvostný pohádkový svět a nechali se skoro dvě hodiny okouzlovat tím, co doma neměli a nikdy mít nebudou. Ve svém povědomí si uchovali vzpomínku na tento film jako něco vyjímečného. Co mi chybí, je nadčasovost. Dle mého soudu byl zařazen do seznamu jako milá nostalgie. A tady je v červených číslech, protože zvuk jeho jména je silnější než jeho obsah. Kdo si troufne ohodnotit nízko film, který se všeobecně uznávaný jako dobrý? Cílová skupina je natolik převálcovaná Harryho Potterem a Pánem prstenů, že si z této starožitnosti jen sotva sedne na zadek. Spíš rychle přeladí. A tak se spolu s Alenkou v říši divů a Letopisy Narnie zařadí tento film mezi další snové fantazie, které jsou sice pěkné, ale stejně se nakonec člověk probudí. Stejně jako u Avataru - pěkná barevná bublina, ale když praskne, ukáže se, že uvnitř byl jen vzduch. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsem vážně žasnul nad nadčasovostí, kterou příběh nabízel, byl sjem okouzlen zemí Oz a celou výpravou a kamerovými triky, ale po půlhodině uječených písniček, přepálených barevných papundeklových kulis a otravné Dorotce jsem si to znechutil tak, se přes dvě hvězdičky nehnu. Beru, na svojí dobu je to opravdu klenot, ale ta američnost mi dělá v puse opravdovou nechuť, brrrr.... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jestli mají být Američané na nějakou pohádku právem hrdi, byl by to nejspíš Čaroděj ze země Oz. Díky kolorované verzi bychom ani zdaleka neřekli, že byl film natočen v roce 1939. Moc se mi líbila Judy Garland, ale co mě nadchlo byly masky a výprava. K tomu nádherné písničky a taky masové scény, se kterými měl Flemming zkušenosti, vždyť ze stejného roku pochází Sever proti jihu. Neříkám, že by byla lepší než ty naše, ale takovouhle pohádku nemáme. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Málokto vie, že práve tento film stvoril megahit Somewhere over the Rainbow v podaní Judy Garland. A stvoril aj ju samú, kto vie, či potom neoľutovala, pretože z tej slávy a multitalentovanosti sa od svojich sedemnástich rokov prepracovala k 5 manželstvám a závislosti na barbiturátoch, čo jej prinieslo krátky a nie vždy šťastný život. Hviezda na chodníku je, slávne meno ostalo, 20 000 ľudí na pohrebe, ale čo z toho? Čarodejníka z krajiny Oz som kedysi čítaval ako dieťa a priznám sa, že film po mojom prvom vzhliadnutí priniesol veľké sklamanie, čo sa týka postáv. Úplne inak som si ich predstavoval a tu vyznievajú až strašidelne. Oni síce veselo tancujú a hopsajú, ale to robí aj kadejaký klaun z hororu, ktorý potom vytiahne mačetu. Presne tak na mňa pôsobia tieto figúrky aj po rokoch. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (191)

  • King Vidor také dostal nabídku režírovat tento výpravný film z doby občanské války, ale nechtěl se do něj pustit bez pořádné přípravy. Rozhodl se proto raději natočit scény z Kansasu, zatímco Fleming přejížděl od jednoho filmu ke druhému a dohlížel na sestřih Čaroděje ze země Oz. King Vidor tak získal ve své dlouhé kariéře jedinou možnost režírovat muzikálové číslo, přestože svoji účast až do Flemingovy smrti, tedy deset let, nepřiznal. (Wences)
  • Podle bytostí Munchkinů bylo pojmenováno plemeno koček. Zástupci tohoto plemena kočičích "jezevčíků" mají nezvykle krátké nohy, ale s ostatními kočkami si ve svých akrobatických schopnostech ničím nezadají. (TroiMae)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama