Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $39,263,420Tržby Celosvetovo $113,996,937║ V prvom rade nebol moc správny výber režiséra a ani Jodie Foster mi tam moc nesedí, aspoň že Chow Yun-Fat a jeho charizma drží nad vodou strašne rozťahaní príbeh, na ktorom ten veľký rozpočet až tak vidieť nie je. /55%/ ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tradiční výpravný velkofilm z doby, kdy ještě stříbrnému plátnu nevládly jedničky a nuly a filmaři se při navození velkoleposti spoléhali především na herce, kostýmy, kulisy a exotické lokace. Přílišná snaha o velkofilmovost je však také Anninou největší slabostí, protože svojí rozmáchlostí si tak trochu podráží nohy. Snaží se toho totiž zachytit a obejmout tolik, že ve výsledku příběh i stopáž bobtná do zbytečných rozměrů a prostříhání by filmu rozhodně prospělo. V této podobě se neubrání rozvleklejším pasážím a občasnému rozptýlení divákovy pozornosti. Nejsilnější mi Tennant přišel v intimnějších scénách, k čemuž mu výrazně dopomohla skvěle obsazená a zahraná ústřední dvojice. Jodie Foster i Chow Yun-Fat byli přesní a už jen kvůli jejich pozvolna se vyvíjejícím vztahu stojí za to Annu a krále shlédnout. Ještě bych vyzdvihl hudbu, která funguje jak ve filmu, tak na samostatný poslech a soundtrack rozhodně doporučuji. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Díky bohaté výpravě a velmi vydařené hudbě George Fentona se na to hezky dívá, ale i přesto hodnotím výš onu letitou a poněkud divadelní filmovou verzi s Yulem Brynnerem. Chow Yun-Fat se s ním prostě nemůže rovnat, a pravděpodobně to ani neměl v úmyslu. Narozdíl od letitého muzikálu, jehož významnou porci zabírala humorná nevzdělanost Brynnerova Mongkuta - v dnešních časech pravděpodobně etnicky/rasově nekorektní (WTF?), a tedy nepoužitá - se posouváme k poněkud prostšímu epickému příběhu o muži a ženě z různých světů, Terry Pratchett by se zajisté pousmál - na pozadí válkou šíleného světa. Toto zpracování snad kromě té hudby nepřináší nic výjimečného. Aniž bych to myslel jakkoliv špatně, řekl bych, že všichni zúčastnění (opět - až na skladatele) odvedli svůj standard - a nebudeme se doufám přít, že kvalit standardního výkonu Jodie Foster se spousta hereček bude pokoušet dosáhnout naprosto marně - a ty dvě a půl hodiny tak nelze označit za ztracený čas. Zvlášť když Bai Ling konečně dostala výraznější roli než obvyklou asijskou kočku, co umí kung-fu a je na plátně maximálně pět minut. 70% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, že mě tehdy někdy před dvanácti roky brala ústřední píseň ze závěrečných titulek, po druhém shlédnutí jsem si pamatoval hlavně to, že dekorace, výprava a kostýmy hrají v tomhle výpravném a nákladném snímku pro diváka snesitelnější roli než děj a osudy ústředních postav.. ač už jsou jakkoliv dobře zahrané!! Roztahaný příběh zašlapává do prachu země jakékoliv náznaky emocí, osobně si troufám tvrdit, že producenti měli lépe hledat, kým obsadí režisérské křeslo!! ()

netWoor 

všechny recenze uživatele

poměrně nezáživý film o siamském králi Miroslavovi (aspoň tak mi zpočátku jeho království připadalo), který si pro svých milovaných víc jak padesát skoro stejně starých dětí (nebojte, ve skutečnosti poznáte jednoho kluka a jednu holku, bo kdyby se s každou svojí dcerou měl pusinkovat před spaním jak s tou jednou, ještě teď film neskončil) najal anglickou učitelku - feministku a co z toho bylo. Výpravě, herectví a spol. není moc co vytknout, ale ...nechutně, nechutně sladké a nudné .... ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Ve francouzské verzi na DVD se Jodie Foster dabovala sama. (Cheeker)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno