Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když americké manželky opustí v létě s dětmi rozpálený Manhattan, jejich obětaví pracující manželé se věnují "kladení pastí, lovu a honu", jinak řečeno, zajišťují rodinu a "trpí" ve městě. Své utrpení a samotu si zlehčují občasným zakázaným doutníčkem, nezdravým jídlem, příležitostnou sklenkou whisky a ti nejodvážnější dokonce proměňují chtivé pohledy na ženské křivky mladých krasavic ve skutek. Také Richard Sherman je typickým manhattanským manželem, který pravidelně v červenci vyprovodí ženu Helenu a synka Rickyho na nádraží, aby si užívali venkovských radovánek. Poté se chce ve vší počestnosti soustředěně věnovat své práci v nakladatelství, protože v bytě je konečně klid, nemusí nikoho zdravit a odpovídat na stále stejné otázky. Může se věnovat například korektuře nové knihy "Člověk a podvědomí", která se sice zdá nezáživná, ale její třetí kapitola "Potlačovaná vášeň u muže středního věku, její kořeny a důsledky" je svým způsobem inspirativní. I ten nejvěrnější otec od rodiny však může podlehnout pokušení, když se o patro výš nečekaně nastěhuje blonďaté sexy stvoření, roztomile naivní a nedotčené, zato s křivkami hollywoodské hvězdy. Na scénu opět přichází Marilyn Monroe ve své nezapomenutelné roli naivní a prosté dívenky, jejíž vlající sukně nad pouličním větrákem v jedné ze slavných scén tohoto filmu probouzela fantazii mužského publika mnoha generací. Předlohou k nestárnoucí konverzační komedii Billyho Wildera se stala divadelní hra herce, scenáristy a producenta Georga Axelroda (1922-2003) s původním názvem "Sedmiroční kopřivka". Po boku M. Monroe uvidíme Toma Ewella. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Ukázka z filmu 2

Recenze (156)

poz3n 

všechny recenze uživatele

50's 'Oh Honey' Marilyn Monroe a paranoidní manžílek, toužící po úletu. Je přeci léto na Manhattanu. Manželky sklízí seno na senosečích a rajcovní husičky bydlí přes léto ve vašem domě. Billy tentokráte porušil klasický princip vyprávění. Promlouvá k divákům skrze monology hlavní postavy a k tomu si ještě dovolí porušit universum příběhu hláškou na Marilyn Monroe. Navíc konečně zjistíte, odkud že je ta slavná scéna s větrem z podzemky a Marilyninými (probůh je to správně?) šaty. 8/10 ()

swed 

všechny recenze uživatele

Další Wilder, další příjemně strávený čas. MM hraje sama sebe a doslova táhne celý film, který by bez její účasti skončil pravděpodobně jako zaprášená adaptace divadelní komedie. Tom Ewell je jako sváděný manžel také dobrý, ale přece jen bych na jeho místě uvítal někoho známějšího (napadá mě Jack Lemmon). Kromě již zmíněného sex-symbolu v roli sousedky pokušitelky stojí za zmínku i několik parodických prostřihů do alternativní reality (asi nejlepší je scéna bez lidí a bez kočího ;). 7/10 ()

Reklama

Babous 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí vidět už jenom kvůli legendární scéně, jak Marilyn Monroe v bílých šatech stojí nad šachtou z podzemky. Neuvěřitelně sexy Marilyn hraje stejně neuvěřitelně naivní blondýnku od vedle a nevědomky svede pracujícího ženáče, jehož manželka odjela s dítětem na prázdniny. Filmu vévodí situační humor postavený na dialozích - je to vážně ukecaný film. Pobavily i narážky na jiné dobové filmy (From Here to Eternity). ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná komédia o manželstve, vernosti a hlavne o predstavivosti. V tej predstavivosti hlavného hrdinu vznikajú dramatické príbehy, ktoré predčia aj skutočnosť, že v posteli má Marilyn. Spústa dobrých fórov, pobavil som sa. –––– Oblečení je náš nepřítel. Bez oblečení by nebylo nemocí a válek. –––– Všechno je senzační: ženatý muž, klimatizace, šampaňský, brambůrky. –––– Blondýnka v kuchyni... Možná je to Marilyn Monroe. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

... a jeho letní sen. Je unesen, když před ním defiluje, jako ranní červánek, jako Večernice. Sladké cukrátko, sladký pojem, stvořený z růžové pěny, andělsky, samotným mistrem. Rozevláté volánky, roztančená labutí sukýnka, á la dort Pavlova, zvedá /se/ k výšinám, do oblak. Nejeden prázdninový den. Rozplývá se nejen pán s "cylindrem." ()

Galerie (51)

Zajímavosti (33)

  • V červnu 2011 byly později kultovní bílé šaty Marilyn Monroe vydraženy za 4,6 milionů amerických dolarů, což byla i v roce 2013 rekordní suma. Po zdanění a zpoplatnění se cena vyšplhala na 5,5 milionů amerických dolarů. Cena šatů převýšila předchozí rekord, a to „little black dress“ Audrey Hepburn ze Snídaně u Tiffanyho (1961), které byly vydraženy za 923 000 amerických dolarů. (bfa)
  • Billy Wilder si do hlavní mužské role našel Waltera Matthau, ale studio bylo proti. (Kulmon)

Reklama

Reklama