Reklama

Reklama

Karel Hašler

Karel Hašler

nar. 31.10.1879
Zlíchov, Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 22.12.1941 (62 let)
koncentrační tábor Mauthausen, Německá říše

Biografie (2)

"Hoši od gestapa, vy tu klidně spíte, vy se odtud domů nikdy nevrátíte. Nevrátíte vy se nikdy domů zpátky, budou pro vás plakat otcové i matky. Zůstanete tady jako bídné trety, budou pro vás plakat Gertudy i Grety..." Karel Hašler se narodil v dělnické rodině. Oba jeho rodiče pracovali ve smíchovských sklárnách. Původně se na popud otce vyučil rukavičkářem, ale v tomto řemesle nespatřoval svou budoucnost a velmi brzy (nedlouho po získání výučního listu) utekl k… (více)

Zajímavosti (17)

  • Je známo, že Hašler byl zatčen přímo na place filmu Městečko na dlani (1942). Jaroslav Marvan, který v tomto snímku hrál jednu z hlavních rolí, ve své autobiografii nabídl konkrétní vzpomínku na ten to den, konkrétně 2. září 1941. Odehrálo se to v Ládví, tehdejší vesnici kousek od Prahy (kráceno): "Seděl jsem a lelkoval na zápraží nedalekého statku, k němuž byla přifařena i hospoda, v níž měl rozložen svůj hlavní stan filmový štáb. (...) Po chvíli ke mně přisedl Karel Hašler, který spolupracoval na scénáři a byl tady s námi jako umělecký poradce. Kolem nás se pořád zvědavě vochomejtala docela pěkná mladičká dívčina, dcera statkáře. Bylo horko, a proto jsem ji požádal o sklenici vody. Zazářila jí očka, že může známému herci z Prahy posloužit. Nepřinesla však vodu, ale hrnek studeného mléka a k tomu krajíc chleba s máslem," což byla při válečném roku 1941 vzácnost. Dříve tak slavný Hašler ji vůbec nezajímal, a to ani poté, co jej Marvan, chtěje zachránit situaci, představil. "Najednou se Hašler vytrhl ze zamyšlení: 'Tak to viděj, Marvane. Každej chvilku tahá pilku. (...) Byl jsem oslavován a kde byl on? A teď nám to čas všechno prohodil.' V jeho slovech jsem postřehl výstrahu. Uvědomil jsem si, co po létech každého z nás čeká, protože čas dovede být krutý. A připadalo mi, že v Hašlerově smutném úsměvu se zrcadlí nejistota člověka, jenž nezapomíná, že hodiny ve dnech války mohou odbíjet čas pro každého jinak. Když jsem posvačil, vyšli jsme do polí a pozorovali zpovzdálí, jak Binovec všechno připravuje k dalšímu záběru. (...) A pak se do toho předpoledního klidu vmísil vzdálený zvuk automobilu. Postupně sílil, až jsme spatřili černou mercedesku. Zastavila na polní cestě nedaleko nás. Vystoupili z ní dva pánové, prošli kolem mne a Hašlera, ani si nás nevšimli a mířili rovnou tam, kde se natáčelo. Napadlo mě, že jsou to novináři. Usedli jsme do trávy, ale Hašlerovi to nedalo a šel se podívat, co se děje. Po chvíli se vracel, ti dva pánové s ním a on mezi nimi. V tu chvíli jsem pochopil, že Karla Hašlera odvádí gestapo a krve by se ve mně nedořezal. Když přecházeli kolem mne, Hašler se na mě podíval a kývl hlavou jakoby na pozdrav. Neřekl ani nashledanou ani sbohem. Už nikdy jsem ho od toho okamžiku neviděl." (NIRO)
  • S brněnskou Němkou Lotte Jurd měl syna Thomase, který se narodil po jeho smrti. Lotte se se svým synem v roce 1949 přestěhovala do Austrálie. O této neznámé části života písničkáře pojednává dokument Písničkář, který nezemřel (2007). (sator)
  • Nahrávka jeho kupletu "Kam pak na nás, bolševíci" bola vôbec prvou gramofónovou platňou natočenou v mladej ČSR. Niekedy okolo roku 1920 ju vydala gramofónová firma Odeon. (Šuplík)

Galerie (9)

Reklama

Scenárista

Skladatel

Herec

Producent

Filmy
1935

Jánošík

Režisér

Filmy
1936

Irčin románek

1933

Srdce za písničku

Krátkometrážní
1937

Jarní písnička

1916

České hrady a zámky

Účinkující

Reklama

Reklama