Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (28)

plakát

Nepřivolávej nic zlého (2022) 

Ze začátku to vypadalo spíš na atmosférický film. Mrazivá atmosféra, napětí chvilkami založena na ničem. Pak se to trochu stupňovalo (nahou scénu si mohli odpustit), pak to zas vychladlo. Postavy jako v každém řádném hororu jednají hloupě a namísto předcházení do nepříznivého konce padají úplně naslepo. Film byl dobrý než přišlo rozuzlení. Něco tak nelidsky násilného si zaslouží strhat, ale i tak to tady mělo určitý smysl. Zezačátku to snad připomínalo Peelův Uteč, ale to je film, kde se dané problematice pěkně nakope. Tady se spíš nechala být. Spoiler: Postavy se chovají po celou dobu hloupě a kvůli úplným detailům riskují život sebe navzájem. Táta propadne depresi, když jde ještě něco změnit, předtím nevyužil žádnou z možností, jak se zachránit, a teď tam tak trucuje a neví, jak dál. Ten film byl zajímavý ale nelidsky násilný. 2/5

plakát

Red 2 (2013) 

Mně se prostě tento film líbil. Jednička taky, ale tolik mě nezaujala. Občas tam bylo toho mordování až moc, ale přece jen se jedná o tajné služby, takže to tomu odpustím. Námět fajn (na akčňák), herecké výkony naprosto brilantní, stejně jako v díle prvním, ale tentokrát k nim přibyla ještě jedna herecká hvězda, Anthony. Nejlíp to asi zahráli Anthony Hopkins a John Malkovich, ale Brucovi to taky šlo a ostatní byli dostatečně přesvědčiví. Co se mi ale líbilo nejvíc je, že si film dokázal udržet slušný humor a slovník nezanesený zbytečnými vulgarismy. Prostě dobrý akčňák. Hudba byla taky supr až na moment, kdy tam zazněl heavy metal (to se fakt nedalo). 4/5.

plakát

Kuchyně (2023) 

Tak ten thriller-žánr můžeme předem vyloučit. Jako drama o synovi a nějakém muži, který nezná jeho otce, je to dost dobrý. Poučný, chytrý a rozvleklý. Ta je tu ale bohužel až taková, že to spousta lidí ani nedokoukalo. Šlo to zpracovat líp. Fakt je, že to je ale pořád dost chytrý, a není to film dělaný pro pobavení, ale na zamyšlení. Každopádně

plakát

Muži v černém: Globální hrozba (2019) 

Ok... Film rostl na dobré půdě, tedy dokonalé trilogii plné akce, vtipů a poučení. Bohužel ho však utlačil plevel stereotipů pro akční scifi komedie. A ona to v podstatě ani komedie nebyla. Byl to jen zlehčený příběh o pár nadsázek a pár nechutností. Ta akční část nebyla špatná od začátku, jen od půlky. To to pak vypadalo jako něco mezi Thorem, když hází kladivo, a Thorem, když kladivo nemá. (mimochodem tam taková scénka opravdu byla). Samotná scifi část byla poměrně zajímavá. Fakt je, že recenzi píšu po druhém shlédnutí. Při tom prvním mi to tak strašné nepřišlo, ale když člověk nesleduje jen zajímavou scifi pointu a šokující rozuzlení, ba i tu formu, tak je to poměrně otřesné. Navíc tu z těch mimozemšťanů udělali úchyly. 2/5.

plakát

Stvořitel (2023) 

Zajímavý začátek. To se to tvářilo jako další scifi akčnák třeba i s nějakým sdělením. Bohužel v tomto případě byly necelé dvě hodiny odbyty naprosto zbytečnou válečnou výplní, kde se člověk dozvěděl jen, jak natočit film, co se líbí hollywoodu. Mně se to nelíbilo. Nebýt extremně působivého a krásného zakončení filmu, budu se rozhodovat mezi 1 nebo 2★. Takhle to ale bylo o dost lepší a celkové vyznění se mi líbí. Hudba k filmu byla fakt dobrá a herecké výkony to rozhodně nekazily. Kazil to ten scénář. Ale jen hloupý film to nebyl. 3/5

plakát

Oppenheimer (2023) 

Ok. Viděl jsem to celé najednou, a ani to nevadilo. Fakt je, že by se to celé vešlo i do dvou hodin a půl. Tento film byl jen z poloviny životopisák o Oppenheimerovi. Z druhé to totiž bylo spíš válečné a politické drama o nějakých těch morálních otázkách. Nolan zde najal výborné herce, najal i výborné efekty a sám sebe s dobrou režií, a Ludwig Göransson to vyvedl na úroveň dobře posluchatelného filmu. Stejně tak jsou v příběhu dobré určité náznaky a fakt, že příběh neplyne chronoligicky. To totiž udrží soustředění, tedy aspoň to mé. Co nechápu je, jaký měl pan režisér důvod obsadit do filmu i to nahé křoví, aby se tam objevilo natřikrát. V ostatních nolanovkách od roku 2010 nic podobného není, takže doufám, že si to Nolan příště odpustí. Každopádně je to dobrý film a taky poučný. 4/5.

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Námět silný. Velmi dobré jako scifi, stejně tak i jako drama. Možná čtvrtý žánr bych dal Thriller. Štve mě, co s tim Netflix provedl, konkrétně ti všichni režiséři. Člověk by čekal, že hodně lidí dá hlavy dohromady a udělají pecku. Tihle naopak strkaly hlavy do zadnice těm Netflixovým pornomaniakům, a tak z toho vzniklo dobrý scifi s každou druhou scénou nahou (úplně zbytečně), plné postav závislých na sexu nebo výše zmiňovaném pornu. Další moment, kdy se ze scifi stalo něco trochu jiného byl trochu díl první a hlavně ten pátý. V pátém dílu jsou taková jatka, že byste je ani ve většině akčních hororů nedohledali. V tom první díle je to úplně sadisticky zpracovaný záběr popravy, ale to se ještě dalo. Jinak to bylo celkem napínavé. Hudbu musím ocenit. A fajn, že to nebylo moc rozvleklé, jinak bych byl další sebevražděný. Herecké výkony taky ušly, ale často je kazily právě ty nahé záběry či úplně IQ-gumující slovníček. Vidím to tedy na průměr. Podstatné je, že z jakéhokoliv úletu se seriál vždy vrátil k té podstatné předloze, a tak to nedopadlo až tak špatně. Nakonec snad přilepším s vidinou lepšího pokračování. 3/5.

plakát

Nevědomí (2013) 

Tak po pěkných čtyřech zhlédnutích čili osmi letech jsem se konečně odhodlal napsat recenzi. Další akčnák s Tomem Cruisem, ale tentokrát jinak. V tomto příběhu je emoční podklad a poučení ještě důležitější než sama ta akce. Velmi chytrý příběh, kde se rozhodně nedozvíte vše najednou. I když je sice Na hraně zítřka taky s Tomem vydané o rok později mnohem oblíbenější a uznávanější (aspoň v mých kruzích), tak si tento film taky zaslouží velkou pozornost. Hudba tu byla velmi dobrá, herecké výkony též. Efekty uspokojivé. 5/5.

plakát

Projekt Adam (2022) 

Perfektní kombinace rodinné komedie a akčního scifi. Možná jsem u toho málo přemýšlel, ale nepřišlo mi tam věděcky nic špatně, alespoň nic, čeho bych si hned všimnul. Hudba perfektní. Fightů bylo tak akorát. Herecké výkony fajn. Pár pěkných rodinných poučení. Trochu rozvleklé, ale supr. 5/5.

plakát

Vesnice (2004) 

Vesnice. Výstižnější název by mě nenapadl. Tak citlivý a zároveň děsivý a napínavý příběh se nedá tak snadno najít. Viděl jsem to 20 let po vydání, dřív jsem se k tomu nedostal, a s recenzí jsem to taky odkládal. Každopádně je tohle opravdu geniální film. Chvilkama děsivé a nervydrásající a jindy zase milé a poklidné. Poselství nádherné. J. N. Howard zase nezklamal. Perfekní hudba je zde doplňována o pěkné filmařské kousky s kamerou. Herecké výkony brilantní a člověk se tu i trochu zasměje. Do mých 10 nejoblíbenějších se to nevejde, ale do 15 nej určitě ano. Totálních 5/5.