Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmu režiséra Bořivoje Zemana je nejoblíbenější postava českých pohádek Honza, který se vydá do světa za štěstím. Ovšem není to hloupý Honza, nýbrž chytrý a veselý mládenec, který má rád lidi a nesnáší nespravedlnost, ať už se děje lidem nebo zvířatům. Netouží po království, ani po princezně, ale usiluje o prosté lidské štěstí, které se dobývá rozumem a prací. Honza nebojuje s nadpřirozenými vlastnostmi, ale s lidskou zlobou, závistí, lakotou a omezeností. (Česká televize)

(více)

Recenze (307)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Strašně vtipný film, který se skoro pohybuje na hranici parodie - z řady klasických pohádkových motivů si dělá srandu a humor je zde na prvním místě. Nápad obsazovat do hlavních rolí pohádek zpěváky považuji obecně za úchylný (ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA budiž toho dobrým příkladem), ale Kornovo hraní zde se dá ještě vydržet. Naopak Konvalinková je zde strašně zlatá - než později ztloustla, byla v mládí vážně roztomilá, a spolu s její rolí rolí Květušky v Lipského parodii ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA je její ztvárnění Marjánky vzácným dokladem jejích raných hereckých kvalit. Mimochodem sekvence, v níž se převlékne za princeznu, zmokne a prchá před lynčujícím davem vesnických harantů, je neuvěřitelné psycho, které si nezadá s děsivou proměnou Carrie ze stejnojmenného hororu z r. 1976. Pozoruhodnou hereckou kreaci zde předvedla i Valerie Kaplanová, jejíž ztvárnění smrtky je nezapomenutelné (stojí za zmínku, že filmů s postavou Smrtky je překvapivě málo, osobně znám pouze DAŘBUJÁN A PANDRHOLA, LÁSKA A SMRT a SEDMÁ PEČEŤ, a v žádném z nich se neobjevil herecký představitel tak typově vhodný pro Smrtku, jako Kaplanová - ta žena se snad narodila, aby ji hrála). Při novém zhlédnutí po letech jsem u tohoto filmu málem umřel smíchy - nebýt toho Korna a pár trapných či nevtipných replik některých postav, nemělo by to k dokonalosti daleko. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka a vzpomínka na sladké dětství. O vychytralém Honzovi (zpívá a pohybuje se Jiří Korn, mluví Michal Pavlata), který byl vyhnán na cestu. A tu si užívá vrchovatě, neztrácí humor a dobrou náladu, pomáhá sociálně slabým a vždy přechytračí zbohatlíky a mrzouty. Nakonec najde cestu ke svému štěstí, prostému děvčeti Marjánce (mladá a pohledná Naďa Konvalinková). Zajímavou postavou je Smrt (dobrá Valerie Kaplanová), připomínající spíše zapšklou a škodolibou šarlatánku a babku kořenářku, která ráda k smrti děsí své okolí. Dále královský bubeník (dobrý Josef Kemr), mlsný kocour a urážlivý ješita. A samozřejmě princezna (půvabná Jorga Kotrbová), těšící se z poprav a mající střihání nůžkami za nejmilejší činnost. Z dalších rolí: Honzova bezstarostná maminka (Marie Glázrová), zodpovědný velitel královských vojáků (Zdeněk Dítě), marnivý král (František Filipovský), lakomý sedlák (Petr Nárožný) a jeho žena (Slávka Budínová), přechytračený hostinský (Čestmír Řanda), a okradení loupežníci (Bořivoj Navrátil, Karel Effa a Lubomír Lipský). A tak čas příjemně plyne. S písničkou. S dobrem a zlem. S prosazenou spravedlností. A krásou země české. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Zlatovláska si přebarvila vlasy na černo, Konvalinková byla pěkná baba loupežníkům řemeslo nekvete. To nevíte, že princezny se nelíbají, ale má se jim naložit, co se do nich vejde? To by si pak rozmyslely všechny ty svoje nafilmované únosy draky, staleté spánky po píchnutí trnem apod. Chudáci chlapi, jak k tomu přijdou, aby pořád zachraňovali simulantky :-) Kaplanová si aspoň pořádně zatancovala, zapařila a najedla. Snad přibrala aspoň půl deka. A o Kornově polívce se Babicovi zdá každé ráno na WC.... a za princeznu pořádnou kobylu! :-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé filmové pohádky Bořivoj Zeman (Pyšná princezna, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král...) uhlídal neherectví Jiřího Korna (typově přesného a věrohodného), nechal ho předabovat a vznikla pohádka, která vysoce (v rámci československé filmově-pohádkové školy) rozvíjí neokázalou poetičnost a zvláštní laskavý humor, kterým se sama definovala. Přibyla muzikálová intermezza (jako v Šíleně smutné princezně) a ubylo výpravnosti - vznikla lidová pohádka (v intencích normalizačních sedmdesátých let), což opisuje už sám název - Honza málem králem ... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z tradičních československých pohádek, která šla v mládí mimo mě. Obecně mi motiv „našeho“ hloupého Honzy v pohádkách přijde jako jeden z nejpitomějších. Když k tomu připočtu to, že se mi zpěvák Jiří Korn jako Honza do vkusu vůbec netrefil, na slabé hodnocení je zaděláno. Navíc si z ní nedokáži vybavit ani jednu povedenou scénu, žádný dobrý vtip, ani sympatickou postavu. Když už bych se měl na podobnou pohádku dívat, zvolím si Šíleně smutnou princeznu, která sice taky nepatří k mým oblíbeným, ale je lepší než Honza málem králem. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Film bol natáčaný vo Vysokom Chlumci u Sedlčan a Borotíne. (dyfur)

Reklama

Reklama