Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (827)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2000 mal premiéru snímok "Americké Psycho" (American Psycho). Podvedome to evokuje súvislosť s americkým filmom "Psycho", ktoré v roku 1960 natočil geniálny režisér Alfred Hitchcock. Ale to je len klamlivé zdanie. Hitchcockove "Psycho" je kultový titul, ktorý sa zlatým písmom zapísal do dejín svetovej kinematografie. Film "Americké Psycho" je hlúposť, ktorú natočila bezvýznamná kanadská režisérka Mary Harronová. Je to nudné, je to nezáživné, a keď tam pobehuje Christian Bale s motorovou pílou a holou riťou, tak je to doslova trapné. Literárnu predlohu od autora Breta Eastona Ellisa, podľa ktorej to bolo natočené, som nemal možnosť čítať. No a film, ktorý mi naservírovala kanadská režisérka Mary Harronová, ma ničím neoslovil. ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Od začátku do konce jsem myslel na Spalovače mrtvol. I Americké psycho je totiž takové podobenství, které rozebírá stav mysli hlavního hrdiny a zároveň stav společnosti, ve které žije. V tomto případě to je za všechny vlasy přitažený karikaturní obraz wallstreetské smetánky, jež s nesnesitelnou neúnavností věčně a beze smyslu tlachá, kontrastující s člověkem, který se z toho snobského stáda vyděluje tím, že je vraždící psychopat. Jenže zajímá ten jeho koníček někoho? Skvělý Christian Bale a mazaný scénář, který je pouze zdánlivě o ničem stejně jako všechny ty žvásty vedené u stolů v nóbl restauracích. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Sonda do mozku jistého živočišného druhu z Wall Streetu, který se vyžívá v drahých společenských oblecích, zásadně značkových věcí, plácá na sebe všelijaké mentolové, hydratační a peelingové masky, pravidelně navštěvuje solárka, v okruhu svých přátel žvaní o ničem a vydává to za seriózní hlubokomyslé úvahy. Jeho měřítkem úspěšnosti je mj. vzhled jeho vizitky, kterou rád poměřuje se svými stejně postiženými kámoši a aby byl free a cool, chodí na párty šňupat koks. Ve skutečnosti je tak znuděný svojí citovou prázdotou, že se baví celkem "originálním" způsobem - zabíjí. Z těch myšlenkově prázdných kravaťáků je někdy člověku tak na blití, že ty vraždy v porovnání s nimi nejsou ještě tak zhnusující. A abych řekl pravdu, ty vraždy jsou na celém filmu to nejméně zajímavé. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Několik hodnotitelů se zde rozčiluje nad tím, že vraždy v tomto snímku nemají smysl ani opodstatnění a jsou sem zakomponovány jen proto, aby se něco dělo. S tím absolutně nemohu souhlasit. Každá vražda zde byla vysvětlena, respektive to, co jí předcházelo. Když si prostě nějaký zrzavý retard z Buzuluku troufne mít lepší vizitku než mám já, tak svůj zvednutý adrenalin musím nějakým způsobem vyventilovat. Ještěže se po světě potulují bezďáci a kurvy. Tyto dvě skupiny jsou přímo vzorovým materiálem k likvidaci. Lidé mají různé koníčky, kterými utíkají z šedi a stereotypu vlastního zaměstnání. A čím se koníček od náplně práce odklání více, tím pro duševní zdraví člověka lépe. Velmi příjemně mě potěšila celá plejáda super herců v čele s Balem, který si skvěle střihl roli Patricka Batemana a vysloužil si v budoucí roli Batmana. Dost mě zaskočilo, že měla něco podobného na svědomí žena. Ještě více mě zaskočilo, jak je v tomto filmu s něžným pohlavím nakládáno. V podstatě zde reprezentují roli zbytečného obalu kolem vaginy na čtyři - žena. Je fajn vidět snímek, který není dílem emancipované feministky. Taktéž si myslím, že se režisérce skvěle podařilo přenést na plátno duševní prázdnotu hlavního hrdiny. Jen se to nedočkalo pochopení u diváků. Považují to za nedostatek filmu a ono se přitom jednalo o autorský záměr. Za mě lepší tři kousky. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pohled na bezcitný, odcizený, snobský svět, kde všichni jsou do určité míry pošramocení, ale Patrick Bateman je pošramocený zdaleka nejvíc. Jeho porucha (nejspíš sociopatie?) je tak závažná, že ke konci už jsem si říkala, jestli skutečně nebyla většina z toho spíše halucinace založená na jeho vnitřních choutkách, než aby byl opravdový sériový vrah. Ale těžko říct. Film zanechává diváka trochu zmateného, ale každopádně je to silné kafe. Na jednu stranu mi přišel pohled do psychiky takového narušeného člověka zajímavý, na druhou stranu to bylo tak kruté, chladné a plné beznaděje, že to na mě bylo chvílemi moc. Někdy to však hraničí s absurditou natolik, že je to místy dokonce vtipné - například ta šílená povrchnost a předhánění se ohledně firemních vizitek. Filmu nelze upřít, že je to pozoruhodný náhled do určité extrémní společnosti, která plodí "defektní" jedince, ale určitě to není pro každého. Jsem ráda, že jsem to viděla (navíc Christian Bale je skvělý), ale svou mírou zvrácenosti a oproštění od emocí to určitě není typ filmu pro mě. ~(3,3)~ ()

Galerie (108)

Zajímavosti (54)

  • Christian Bale se dlouho nemohl rozhodnout, jak postavu Batemana uchopit, až jednoho dne uviděl v televizních show Toma Cruise, jehož "vyprázdněný pohled" se mu stal přímou inspirací. (markyzgero)
  • Ve scéně, která probíhá v čase 5:53 je v přímém odraze zrcadla Bale úplně nahý, nicméně v odrazu zrcadla z boku je vidět, že má trenýrky. (dom156)
  • Christian Bale se vyjádřil, že postava, s níž se nejvíce ztotožňuje, je právě masový vrah Patrick Bateman. (Sufferer)

Reklama

Reklama