Reklama

Reklama

Monstrum

(seriál)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 9 h 53 min (Minutáž: 45–63 min)

Hrají:

Evan Peters, Richard Jenkins, Niecy Nash, Michael Learned, Molly Ringwald, Karen Malina White, Penelope Ann Miller, David Barrera, Shaun Brown (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(11)

Obsahy(1)

Usvědčený zabiják Jeffrey Dahmer (Evan Peters) za víc než deset let zavraždil sedmnáct mladých kluků a mužů. Jak to, že tak dlouho dokázal unikat spravedlnosti? (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (338)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Velmi silný seriál a zároveň hodně velká odvaha Netflixu, zpracovat osobní hluboký portrét známého brutálního vraha. Po filmařské stránce skvěle odvedená práce. Jen si myslím, že ti, kteří hodnotili tento počin velice kladně, by možná (přes veškerou absurdnost) uvítali více detailnější vraždící počínání Dahmera, což by pochopitelně bylo už vůbec nehumánní vůči pozůstalým. V tom tkví velká kontroverze. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem bez dechu hlavní herecký výkon (ne, nikoli sousedka, i když se Netflix opravdu snažil rozdmýchat nějakou tu rasovou ublíženost) a říkal si - jak jen jsi schopen se vžít do role, až tě pohltí, a přitom se jí nenechat osobně zničit? Žaludek mi nedával shlédnout to bez alespoň několikadenních pauz mezi díly. Zdatně přihrává i otec, pár zajímavých úplně vedlejších postav. Ostatní jsou karikatury zlého rasistického systému a nenávisti k menšinám a kapitalismu, obžaloby toxické cismaskulinní emeriky a vůbec obvyklé současné agitky zešílevších aktivistů nutících filmaře k těmto úlitbám. Za to první maximum, za to druhé znechucené fuj. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ak stránky pre mladých dospelých prichádzaju s nadpismi ako tento seriálu je iba pre silné žalúdky je Vám jasné že to vôbec nebude tak strašné. Nakoniec si pochpiteľne liberálny Netflix na spracovanie vybral príbeh Dahmera, pretože tam mohli zapracovať rasizmus a utláčanie menšín, zlú bububu cirkev a zlú bielu políciu a o tom je 95% ich tvorby. Síce sa budem opakovať ale Dean Arnold Corll zabil približne 28 chlapcov a mladých mužov vo veku od 13 do 19 rokov ale jemu sa pozornosť nevenuje, nakoľko vrah bol priviligovaný biely beloch a obete boli priviligované biele deti, vraždil ich v Texase, nebol náboženský fanatik a obete nalákal tak že im ponúkol marihuanu. A tým je zrútený celý koncept liberalizmu, v Texase a nebol kresťan, nevraždil strelnou zbraňou, bral drogy a ani jedna obeť nebola iná ako beloch, im úpomník postaviť nie je treba...môj Ty Krišna, ako môže byť niekto tak strašne zasllepený...Mimochodom o tomto vrahovi je natočený iba jeden film a myslím že potom ako ho mučenie a znásilňovanie obetí omrzelo a  mnoho z nich upálil za živa tak to nie je o nič lepší osud ako vŕtanie do hlavy chlapca z Laosu...Nakoľko to však do súčasného trendu zlých bielych priviligovaných ľudí a afroamerických obetí nezapadá, ich žijúci príbuzny budú márne čakať že sa im dostane rovnakej pozornosti ako Dahmerovi, ktorý bol rovnakým monštrom (možno ešte menším) ako spomínaný Corll...až na poslednú epizódu veľmi dobre spracovaný seriál so skvelou muzikou, vynikajúcim Evanom Petersom a prekvapivo dejom, ktorý sa pridŕža reality. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Evan Peters je prostě bůh! Ten člověk by si zasloužil, aby mu někdo napsal perfektní filmovou roli na tělo, v seriálech už se prosadil dostatečně, teď by to chtělo pořádný biják. Seriál mi místy přišel trošku víc utahanější, jakoby to tvůrci potřebovali natahovat, za mě zbytečně. Ale jinak k tomu moc výtek nemám. Některý díl bavil více, jiný méně, tak to bývá, ale Evan Peters ten seriál celou dobu táhl na zádech, takže klobouk dolů a dejte mi někdo prosím tu sošku za nejlepšího herce. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejprve ho doma dostatečně psychicky vyždímal, aby si pak třeba na části jeho těla pošmáknul k večeři. Než policejní hlídku upoutá velký umělohmotný barel a hlavně silný mrtvolný zápach, který se line z jeho bytu (prý mu lekly rybičky), svede v něm mladý černoch boj o holý život. Sice napáchá hned několik chyb, ale uteče... Celé je to detailní, depresivní a děsivé pomalé. A to je teprve začátek. Média mají žně, ale my se dle očekávání vracíme na úplný začátek. Léta páně 1966 a malý Jeffrey Dahmer je častým svědkem rodičovských hádek. Matka silná neurotička, otec často nebýval doma, přesto se Jeffovi snažil věnovat. Ten byl melancholickým samotářem, kterého s postupem let víc a víc fascinovala mrtvá zvířata. Sbíral je u silnic, kde každou chvíli našel nějaké přejeté. Doma na nich různě experimentoval, pohled na vnitřnosti pro něj byl zdrojem vzrušení. Když se TO stalo poprvé a případně zopakovalo, Jeffrey to o sobě věděl, hledal stabilitu, snažil se s tím pracovat a potlačovat to, ale okolí ho v tom jaksi „nechalo“. Přesto tvůrci opakovaně vytvářejí prostor pro záblesky empatie. Řada neúspěšných pokusů (vystřízlivět, dostudovat, zkusit to v armádě) i série špatných rozhodnutí pokračují. Líbí se mi i pečlivé sociální a dobové zakotvení příběhu. Stejně jako linie policejní necitlivosti, která se opakovaně vrací na scénu. Komunita cítí, že ji roky nikdo nevyslyšel (sousedka Glenda by mohla vyprávět). Zároveň se mi zamlouvalo, že se tvůrci po čase rozhodli obrátit perspektivu, odsunout Jeffa na čas na vedlejší kolej a zaměřit se na jizvy v okolí. Co zanechal na své rodině, na rodinách obětí, na sousedech. I když jakmile Jeffreyho vyvedou v poutech, psychologická sonda do života několika lidí „poté“ je už poměrně zdlouhavá. Evan Peters byl u mě prozatím hlavně vyšetřovatel Colin, který v Mare of Easttown kryl záda Kate Winslet. Tentokrát se dá očekávat, že za jeho výkon padnou nějaké ty nominace. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (20)

  • Zatímco rodiče Jeffreyho Dahmera (Evan Peters) zůstali na očích veřejnosti, jeho bratr David si nechal změnit jméno, nedostavil se k soudnímu líčení a neposkytl jediné interview. Jeho osud je tak víceméně neznámý. Objevily se však informace, že vystudoval univerzitu v Ohiu, měl stabilní kariéru a minimálně dvě děti. (Delock)
  • Policie nahrála více jak 60 hodin záznamu, na kterém Dahmer (Evan Peters) detailně popisuje svoje brutální vraždy. V jednom případě například osmažil biceps jedné z obětí na oleji, protože mu přišel velký a chtěl vědět, jak chutná. Podle detektivů Dahmer popsal, že maso chutnalo jako hovězí. (NiWi)
  • Seriál vykreslil Jeffreyho (Evan Peters) soud téměř dokonale, až na jeden malý detail, Jeffrey Dahmer vetšinou u soudu nenosil své brýle. V jednom rozhovoru uvedl, že je nenosil zámerně, protože nebyl schopný se podivát do tváří rodin svých obětí. (Takeshi666)

Související novinky

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

Netflix si připsal na konto nečekaný hit

30.03.2023

Kdybyste si měli tipnout nejsledovanější premiéru Netflixu v letošním roce a třetí nejlepší start v historii streamovací služby vůbec, pravděpodobně byste to neuhodli. Co víc, podobný úspěch nejspíš… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2022

Ke konci roku opět nastal čas na pravidelnou bilanci toho nejlepšího, co na poli kinematografie letos vzniklo. Vybraní uživatelé se v předchozím příspěvku již podělili o svá osobní doporučení na… (více)

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

Dahmer zavraždil Bridgertonovi

12.10.2022

Nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera od tvůrce Ryana Murphyho (American Horror Story, American Crime Story) se na Netflixu stala doslova smrtícím hitem. Příběh nechvalně proslulého… (více)

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

Jeffrey Dahmer ovládl Netflix

09.10.2022

Před necelými třemi týdny na největší streamovací službě vyšla nová minisérie Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera. Její titulní postava, pro niž se označení „zloduch“ zdá jako zcela nedostačující,… (více)

Reklama

Reklama