Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Moje starší sestra seriál s nadšením sledovala ještě při poslední repríze (PRIMA TV - 2008 +/-), já jsem nenašla odvahu ani k letmému pohledu. Nejsem nějaký primární odpůrce zelených mozků, ale tahle propaganda Československé lidové armády pro mě byla neškodná za komančů, když jsem byla usoplené mládě. Nyní, v období pravdylásky, bych se z "Chlapců a chlapů" zgrcala a dost možná i pokálela... a nejsem si jistá, že smíchy. Hvězdička s ohledem na režim, kdy seriál vznikl, odpad by tomuhle seriálu pravděpodobně slušel víc - nejde jen o obsah, i zpracování a herecké výkony stály za táhlý, hlasitý prd. Na druhou stranu, ať se mladí levičáci podívají, jakou dobu by chtěli zpátky...19% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ono je vcelku jedno, jestli člověk na vojně byl, nebo ne. Každý ji stejně vnímal jinak. Někdo z pozice Kyslíka, jiný byl šikanista...já byl třeba kuchař. Navíc si každý prošel stádiem od bažanta po mazáka, takže jakás takás spravedlnost tam byla. Kvůli zvědavosti jak to bylo, se na tento skvost nemá smysl dívat. Unylá Vejmělková, skautík Zounar, peripetie vojáků, šablonovitý scénář...je to stejný výblitek, jako většina dnešních českých seriálů. Výjímku tvoří pouze píseň Ivety Bartošové, která svým názvem Dva roky prázdnin (v kontextu s vojnou) působí sice zvrhle, ale kdysi mě spolehlivě každou něděli přivábila k naší TV Orava a já se pak těšil, až se stanu taky vojákem. No...dnes už z toho snad nikdo nezblbne, ale vopatrně...propaganda je sviňa. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tady není o čem, na rozdíl od často nudného a smutného My všichni školou povinní se tady tvůrci vytáhli. Vojna zde není pouhou záminkou abychom museli útrpně sledovat osudy maminek, příbuzných, lásek, které čekají, až se jejich chlapci vrátí z vojny. Nízkému hodnocení vůbec nerozumím, zcela určitě se jedná o jeden z nejlepších socialistických seriálů. Velmi slušné postavy, děj, emoce. Mě se to líbilo a nejvíce Mário Kubec v roli Majkla. 70% ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Kdepak „odpad!“ Neříkám, že to je nejlepší, co v době socializmu vzniklo, ale film je potřeba vidět ve všech souvislostech a především v souvislosti doby. Nelze zrušit, zakázat a zbořit vše, co vzniklo za socializmu. Jistě, dnes už to tak v armádě nevypadá. Ale není právě tento seriál jednou z možností, jak ukázat těm, kteří tuto dobu nezažili, jak to tenkrát vypadalo? Já si myslím, že seriál podává celkem pravdivý obraz o tehdejší vojenské službě. Soudím podle toho, co jsem na vojně zažil já. A že se v seriálu odráží tehdejší politika? No ona musí, bez ní to na vojně nešlo. Kdo ví, jak bude dnešní politika hodnocena za 50 let. A proto Chlapce a chlapi doporučuji všem, kdo si chtějí zavzpomínat na svoji vojenskou službu, ale také těm, kdo chtějí alespoň v nástinu poznat, jak taková vojna tehdy vypadala. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Celé jsem to viděla s doprovodnými komentáři lidí, kteří byli v té době na vojně a velice rádi si zavzpomínali na některé věcné reálie. A dodnes si užívají všechny ty detaily, včetně zamilovaného Kyslíka. Někdo tedy dokáže najít pro sebe to dobré všude, někdo jiný musí za každou cenu vyřvávat a dávat tím najevo svou omezenost, jako například nerudný paascha, že. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • Závěrečnou píseň k seriálu nazpíval Michal Penk pod názvem „Má daleká“. (majky19)
  • Je zajímavé si všimnout věku skutečných herců – branců. Jestliže se má seriál odehrávat v letech 1984–1985, pak by musel Jiří Kopta (Guláš) rukovat ve třiadvaceti letech (ročník 1961). Vůbec rozptyl hlavních hrdinů je značný – druhým nejstarším je Vladimír Javorský (Ctibor Voříšek) – 1962, o rok mladší pak Boris Slivka (Vlado Rutkaj) – 1963k a poměrně pozdě by rukoval i Mário Kubec (Michal Hlaváček) – 1964. Správný odvedenec tak je pouze Martin Zounar (Tomáš Soukup) – 1967. Ovšem v době natáčení (1988) už byli téměř všichni z vojenského hlediska dávno „za zenitem“ a prošli by jedině jako absolventi vysoké školy, takzvaní „špagáti“. (Robbi)

Reklama

Reklama