Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (453)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem svého času napsal o Pravidlech lži, že je to nejsympatičtější pokus o žánrový film v českých podmínkách, pak o Sametových vrazích napíšu, že je to asi pokus nejprofesionálnější, který široko daleko nemá srovnatelnou konkurenci. Ne Hranaři vážně žádnou renesanci české kriminálky nepředstavují a dokonce ani ne přeceňovaný thriller Ve stínu. Nicméně napsat, že Sametoví vrazi jsou nejlepší polistopadovou českou kriminálkou je totéž, jako o jiném snímku napsat, že je to nejlepší rakouské sci-fi nebo mongolský horor. Prostě je tady slabá konkurence a ve světovém měřítku by tento kousek znamenal jen čistokrevný průměr. Věty v některých komentářích, které vytýkají Svobodovi, jak může někdejší předseda KSČM točit film o kritice kapitalismu, ponechávám zcela stranou. Jde o to, že Sametoví vrazi mají podivně roztříštěný scénář, kde se přeskakuje z postavy na postavu a z jednoho motivu ke druhému, kde např. policisté a průběh vyšetřování mají ryze podružnou roli. Problematický je i obsazení některých vedlejších rolí, za všechny bych jmenoval Alici Bendovou, která ke špičkovému herectví má ale hodně daleko. Celkový dojem: 60 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla docela síla. Je skoro neuvěřitelné, co byli nějací lidé (o tom, jestli to byli lidé by se dalo polemizovat) schopni udělat pro peníze (ikdyby to dělali jen tak). Filmu se podařilo navodit dost mrazivou atmosféru a autenticitu (v rámci možnosti samozřejmě). Ti vrazi skončili tak jak skončili, žádné ospravedlňování. Dávám 4*, silný film. ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

No nevím, děj nějak tak zmateně skáče mezi jednotlivými událostmi kolem orlických vražd a v podstatě divákovi ani ty události nějak moc neukazuje. Je to vlastně jen sonda do sexuálního života jednotlivých postav. A přítomnost některých postav mně zůstane záhadou do konce života (např. podnikatel zaučující Dolanského a jeho kamarád, který hraje fotbal). A moc nepochopím, proč jsou v jiných komentářích vychvalovány herecké výkony, poněvadž ve velké většině případů jsou nevěrohodné a stojí za starou bačkoru (obzvláště herci, kteří hrají vyšetřovatelé, jsou na vhození do Orlické přehrady). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka čerpající z asi nejznámějších případů České kriminální historie Orlických vrahů. Příběh je sice chvilkami nepřehledný a je znát, že autor chtěl do příběhu vměstnat co nejvíce faktů. I přesto je to jedna z nejlepších kriminálek co se v současné době u nás objevila. Sice je tam pár nesrovnalostí např., že v roce 1991-3 se po silnicích neproháněla žádná Audi TT...ale zase je fakt, že příběh navazuje VOLNĚ na samotné události a tak si toto autoři mohou dovolit. Ne příliš osvědčení herci hrají velice slušně a dodávají filmu patřičný šmrnc v podobě gangsterského slangu, který je sice hrubý, ale díky němu se nebudete při sledování filmu nudit. Velice jsem se těšil na konec filmu, kde se objevilo pár faktů, jak a co dopadlo a byl jsem vcelku šokován mírnými tresty vrahů, jejichž příběhy mi odvyprávěl tento zajímavě spíše dokumentárně pojatý film. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Po úvodní scéně na URNA cvičišti jsem to chtěl vypnout, bylo to přesně takové, co jsem čekal od českého krimithrilleru – neuvěřitelně směšné! Jenže ono se to vyvrbí do naprosto skvělé kriminálky s parádními hlavními postavami, které vám nedávají nic dopředu tušit! Jedno z největších překvapeních českého kriminálního filmu! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Chlapec hraje na počítači 3D hru „Serious Sam“, která vyšla v roce 2001. V době, kdy se film odehrává, mohl chlapec hrát jako 3D hru maximálně tak „DOOM“, který vyšel v roce 1993. (Quakes)
  • Režisér a scénárista Svoboda při natáčení nepoužíval storyboard. Scénář měl celý v hlavě a záběry komponoval pár minut před ostrou, po dohodě s kameramanem Martinem Šáchou. (hippyman)
  • V celém filmu se objevují chyby, způsobené velkým časovým odstupem mezi natáčením a dobou, kdy se příběh odehrává. Ve filmu se například objeví Škoda Octavia I, která se začala vyrábět v roce 1996, Ford mondeo Mk.2, taktéž od roku 1996, tisíci koruna s Františkem Palackým, ve skutečnosti platila v té době tisíci koruna s Bedřichem Smetanou. (Globus_Jirka)

Reklama

Reklama