Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (452)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený drsný příběh podle skutečné události. Je moc dobře, že se podařilo zrealizovat tenhle snímek, protože na české poměry hodně nečekaná záležitost. Herci jsou obsazeni výborně, hlavně Dlouhý a Dolanský, který psychopata zahrál skvěle. Určitě jeden z těch povedenějších českých snímků nového tisíciletí..... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jedno je zřejmé již na první pohled - Sametoví vrazi skutečně vypadají zcela originálně a v kontextu tuzemské kinematografie po vizuální stránce naprosto ojediněle. Se šedesátiletým klasikem Svobodou do projektu totiž šla i sugestivní barevná kamera Martina Šáchy. Spletitý děj vyžaduje stoprocentní pozornost. Logika naštěstí tvůrce neminula, když si navíc vzpomeneme na otřesné (rovněž kriminální) Bolero, tak si jen zhluboka oddychneme. Po herecké stránce film jen těší, pokud tedy mluvíme o ústředních partech (tam se znamenitě ukázalo, že to jde i bez "provařených" tváří) - Alice Bendová hrát jednoduše neumí, herecké kreace vyšetřovatelů svojí triviálností bijí do očí. Dialogy nejsou špatné, křečovitost některých však až zamrazí. Důležité aspekty se ovšem topí pod tíhou nepodstatných detailů, které se tak vyšplhaly až na stopáž přes 160 minut. Příjemná renesance české kriminálky - změna už byla třeba!! Do vyšších sfér má ale přece jenom daleko!! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem svého času napsal o Pravidlech lži, že je to nejsympatičtější pokus o žánrový film v českých podmínkách, pak o Sametových vrazích napíšu, že je to asi pokus nejprofesionálnější, který široko daleko nemá srovnatelnou konkurenci. Ne Hranaři vážně žádnou renesanci české kriminálky nepředstavují a dokonce ani ne přeceňovaný thriller Ve stínu. Nicméně napsat, že Sametoví vrazi jsou nejlepší polistopadovou českou kriminálkou je totéž, jako o jiném snímku napsat, že je to nejlepší rakouské sci-fi nebo mongolský horor. Prostě je tady slabá konkurence a ve světovém měřítku by tento kousek znamenal jen čistokrevný průměr. Věty v některých komentářích, které vytýkají Svobodovi, jak může někdejší předseda KSČM točit film o kritice kapitalismu, ponechávám zcela stranou. Jde o to, že Sametoví vrazi mají podivně roztříštěný scénář, kde se přeskakuje z postavy na postavu a z jednoho motivu ke druhému, kde např. policisté a průběh vyšetřování mají ryze podružnou roli. Problematický je i obsazení některých vedlejších rolí, za všechny bych jmenoval Alici Bendovou, která ke špičkovému herectví má ale hodně daleko. Celkový dojem: 60 %. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

O filmu jsem dost slyšel a o případu "Orlických vražd" jsem taky věděl, takže jsem se na tenhle snímek vcelku těšil a byl jsem zvědavý, jak se s tímhle režisér vypořádá. A dopadlo to… bohužel průměrně. A přitom potenciál to mělo. Jednak v příběhu, jedna ve skvělých hercích (Dlouhý podal precizní výkon, pro mě překvapivě dobrá byla i Bendová). Bohužel, právě režie, kterou tu mnoho lidí vychvaluje, se mi moc nelíbila. Některé scény mi přišly hodně blbě sestřihány (hlavně ze začátku) a to jsem laik, co musí říkat takový profesionální střihač?! Při najetí na režisérův profil jsem si všiml, že natočil i TV film Domina, který se mi teda líbil mnohem víc. Prostě a jednoduše, pro mě jsou Sametoví vrazi trestuhodně promrhaným námětem a plýtváním lepších herců. Když totiž po konci filmu, který trvá přes dvě hodiny a který na vás měl udělat jakýsi dojem, nevíte, co si o tom máte myslet, tak je něco špatně. A to tak, že dost. 50 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No po tech nadsenejch recenzich jsem cekal vetsi maso. Je pravda, ze je tohle po case ceskej film, kerej je o necem, ale ze by to byla naka vynikajici detektivka se rict neda. Misty je film sice hodne dobrej a napeti je taky slusny, cemuz napomaha celkove temnejsi atmosfera a sediva kamera, ale jako celek je zbytecne roztahanej a navic strasne dlouhej, takze misty nudi. Po prvni pulhodine jsem se zacal orientovat v tech nejdulezitejsich postavach, ale ve filmu je nich tak moc, ze nektere vztahy mi unikly a ani po konci filmu jsem nevedel, kdo nektery lidi byli. Dej moc komplikovanej neni, ale vztahy postav jo a je to trochu skoda. Herci jsou na cesky pomery docela slusny, hlavne Jan Dolansky, vzhledem andilek a povahou zabijak je fakt dobrej. Taky se mi nezdali policajti, v podstate vubec nevysetrovaly a v zaveru najednou vse odhalily. Mozna jsem cekal moc, ale na vic jak 3* to nebude. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Chlapec hraje na počítači 3D hru „Serious Sam“, která vyšla v roce 2001. V době, kdy se film odehrává, mohl chlapec hrát jako 3D hru maximálně tak „DOOM“, který vyšel v roce 1993. (Quakes)
  • Po prvním týdnu promítání v českých kinech vidělo film celkem 31 498 diváků. Pět týdnů po premiéře se mohl snímek pyšnit stotisícovou návštěvností. Od premiéry až do 6. března 2005 jej vidělo celkem 105 921 diváků. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno