Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lisa srazila Antoina na mopedu. Před 20 lety, kdy oba studovali na Sorbonně, spolu prožili krátký románek - on je dnes profesorem řečtiny, ona policejní inspektorkou, což mu ale dlouho nechce prozradit. Jejich první společný oběd přeruší telefonní hovor: došlo k vraždě poslance Národního shromáždění! (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nejsem zmateným profesorem řečtiny a ještě nikdy mne na křižovatce nesrazila žádná ze školních lásek. Já bych samozřejmě na Sorbonně vyučoval rád, protože bych chtěl také někdy zažít tak silné jiskření, které sršelo mezi profesorem Lemercierem a komisařkou Tanquerelleovou. Oproti tomu ta detektivka nestála za moc, ale naštěstí to nijak zvlášť nevadí, protože vraždy politiků vytvářely dostatek prostoru pro konverzační manévry mezi hlavními hrdiny. Bohužel se do filmu vloudila i řada pitomostí, z nichž největší je závěrečná uspávací honička, ale to neznamená, že bych se přitom nedokázal slušně pobavit. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Kriminální komedie s velmi sympatickou ústřední dvojicí - profesorem Lemercierem, kliďasem a policejní inspektorkou Tanquerelleovou, cupitajícím živlem - chvíli baví a rozesmívá, chvíli napíná, chvíli vyšetřuje (např. přestupováním z jednoho auta do druhého) podivné vraždy karosářským šídlem a jak mrtvých přibývá, atmosféra příjemně houstne a finále se povedlo. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ženská emancipace v té podobě - zdaleka ještě ne dokonalé - jak ji známe dnes, začíná zhruba před 30-40 lety spontánním vzplanutím osmašedesátého roku. V jiné podobě ji odráží anglický seriál DEMPSEY A MAKESPEACOVÁ jak to dokládá i připojený bonusový pozdější vzpomínkový komentář Glynis Barberové. Pestrý mix spolužákovské nostalgie, jiskření vlastně protikladných profesí, skutečného těžkého případu i sarkastického nadhledu s jasnou převahou ženského prvku, ztělesněného dnes již zesnulou skvělou Annie Girardotovou, ale také neméně dobrým Philippem Noiretem, není sice zcela prost určitých vad na kráse; to však postřehneme teprve tehdy, blížíme-li se k jádru příběhu i autorského záměru. Odpověď na otázku, zda běží více o zábavu nebo naopak o převahu "velkého umění" odlehčeného chápavým úsměvem, ponechává autor, věrný jazyku své doby, na každém divákovi. Jedno je jisté: s touto komedií se nebudeme nudit ani vteřinu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Přijemná zábava s porcí jemného vtipu i porcí napětí při odhalování brutálního vraha. Jemné sbližování dvou postarších lidí, kteří se už znali v dávném mládí, profesora řečtiny Antoina Lemerciera (dobrý Philippe Noiret) a policejní komisařky Lisy Tanquerelle (dobrá Annie Girardot). On je bohém, užívající si prostých krás, ona energická a zarputilá ochránkyně práva. Napětí při pátrání po vrahovi prominentních milenců luxusní prostitutky Christine Vallier (půvabná Catherine Alric). Jako pachatel je odhalen Christininin soused a domovník Charmille (Hubert Deschamps), sadisticky zvrhle kompenzující si svoje skryté city a sexuální absenci na vyhlazení všech prznitelů jeho objektu ochrany. Další zajímavé postavy: Lisina hodná matka (Paulette Dubost), sebevědomý policejní komisař Beretti (Guy Marchand), Lisina zvědavá teta Suzanne (Simone Renant), a prchlivý poslanec Alexandre Mignonac (Georges Wilson). Příjemně jemná zábava, humor a napětí a optimismus. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Sympatický film se sympatickými představiteli z éry famózního českého dabingu (V.Galatíková, Č.Řanda, J.Švehlová, M.Moravec). Převládá francouzský šarm a zajímavá kriminální zápletka, komediální prvek je slabší. To má země galského kohouta lepší primárně komediální kousky. Ale ten původní český dabing...to je radost poslouchat a body nahoru :) 75% (Viděl jsem >3x cz) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Producentem filmu byl Alexandre Mnouchkine, jehož manželka, předválečná hvězda Simone Renant, se ve filmu objevila v menší roli tety hlavní hrdinky. (argenson)
  • V roce 1978, po uvedení filmu ve Spojených státech, se producent Dean Hargrove chopil nápadu z tohoto filmu a vznikl seriál Dear Detective (od r. 1979) s Brendou Vaccaro v roli inspektorky. Po čtyřech epizodách byl seriál kvůli nedostatečné sledovanosti ukončen. (sator)
  • Skladba, kterou zpívá sbor v restauraci, je „Agnus Dei“. Přestože zní jako duchovní chorál z 12. století, jedná se o novodobou skladbu autora hudby k filmu Georgese Delerueho. „Agnus Dei“, tedy beránek Boží, je velmi staré a rozšířené pojmenování pro Ježíše Krista. (sator)

Reklama

Reklama