Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Tosim 

všechny recenze uživatele

-BAVÍTE SE? -NO, DĚLÁME, CO MŮŽEM. Smrt talentovaného ševce, jiný film s kpt. Exnerem, byl dost ponurý, ale scénář k tomuto snímku, který srší vtipem (jedním ze scénáristů byl také Zdeněk Podskalský) nabízí velmi svěží zábavu. Navíc můžeme vidět mimo jiné Jiřího Sováka (od kterého pokaždé, když ho vidím, čekám, že řekne "Pic kozu do vazu!") ve velmi civilní roli, což je moc příjemné. 90%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Psal jsem u filmu Smrt talentovaného ševce, že Jiří Kodet je nejlepší kapitán Exner. Jiří Vala ale rozhodně též není nejhorší. Ovšem Kodet mnohem víc působil dojmem, že je holkař. Poklad byzantského kupce není špatná kriminálka. Ovšem snaha o nadsázku a komediální prvky je více než patrná. Hlavně v některých až bizarních dialozích či hudbě. K mému překvapení to však detektivce neubírá ba právě naopak. Souhrnem je pak třeba dodat, že dohromady se seriálem a ostatními filmy je tento snímek nejlepším ztvárněním jakéhokoli příběhu s Michalem Exnerem. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad ... je hlúpučký film, ktorý sa tým nevymyká z celého diela Iva Nováka. V plejáde českých filmových detektívov je Jiří Vala niekde blízko dna. A Gabriela Vránová, to je úplná katastrofa. Stvárňovanou postavou i herecky. Keď sa pozriem, koľkí dali filmu všetkých päť hviezdičiek, uvedomujem si, koľko toho ešte nechápem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování o kapitánu Exnerovi v podání Jiřího Valy, který je přece jen lepší, než Jiří Kodet, který Exnera ztvárňuje v dalších filmech. Tahle detektivka má parádní tempo i spád, vtip a všechno v dokonalé hudební dramaturgii Zdeňka Lišky, který celý film diriguje po svém. Neskutečný, jak pracuje s hudbou v různorodých pasážích filmu a jak je podkresluje a pracuje s jakoukoliv atmosférou. Génius!! Bez jeho hudebního dramaturgického zásahu by byl film skutečně polovičním. Musím ale uznat, že i po režijní, kameramanské a herecké stránce je to nádherná podívaná. Práce s kamerou je neokoukatelná a nevšední, různé přibližovačky a rozostřovačky potěší každé lačné oko vyjímečných záběrů v parádním širokoúhlém rozlišení. Hercům nelze nic vytknout, všichni si natáčení očividně velice užívali a role Josefa Kemra byla jako uragán, který ze zničehonic vždy objeví a všechno lítá vzduchem. Bavil jsem se parádně a šedesátá léta opět potvrzují, že v onom času vznikaly nejlepší snímky československé kinematografie. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Ta šedesátá jsou z toho cítit. Soudruh kapitán Exner jezdí v Bugatce. Do toho mladá Gabriela Vránová (coby Exnergirl, jak zde někdo vtipně poznamenal). A ve vynikající roli její otec agresivní Kemr. Něco jako Bohumil Císař s povahou Evžena Humla. Sovák je tam nakonec taky, coby hláškující archeolog dr. Soudek. Prostě skvělé, vtipně, s noblesou a šarmem napsané i zahrané. Ačkoli se to zdá nemožné, tak Vala překonává Kodetova Exnera o koňskou délku. Asi proto, že Kodet je (skoro o dvacet let později) obalen zelenými esenbáky a ne Janem Libíčkem a Václavem Lohnickým. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Vozy, které se ve filmu srazily, jsou česká Praga Piccolo 16. série z roku 1930 a ruský vůz GAZ-M-20 Poběda – automobil střední třídy vyráběný mezi lety 1946–1958. (sator)
  • Smaltovaná kuchyňská linka v bytě Holubové (Dana Reimová) má název Norma a vyráběla je smaltovna ve Frýdlantu nad Ostravicí od 50. let až do 90. let 20. století. (sator)
  • Kaple se nachází na zámku Roztěž u Kutné Hory. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno