Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poviedkový film, ktorý podáva apokalyptický obraz troch vojen v troch príbehoch. Príbeh z prvej svetovej vojny rozpráva o vojenskom zbehovi, ktorý prenáša krutosť z bojiska do zázemia. Druhý príbeh rozpráva o zákone, ktorým si ľudia ospravedlňujú svoje činy. Tretí príbeh je vízia života na svete zničenom atómovou vojnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Bože, stvořil jsi člověka, a on jednou zabije i Tebe!" Formálně vytříbená mozaika slovenského Felliniho. Poetické obrazy krásy a krutosti doprovází vynikající Koníčkova hudba, která chvílemi připomene fenomenálního Z.Lišku. Spolu s hereckými výkony vznikl mimořádný film v Jakubiskově plodném období 60.let. Válka strhává lidem masky, odkrývá v nich temnou stranu a nutí je k činům, kterých by nebyli normálně schopni. Někdy se ale cosi zlomí - jako když dav vesničanů lynčuje sedláky - manžele, ale když je má zabít, většina se rozpláče. Film obsahuje několik opravdu hrůzných momentů - dokumentární vložka z okupace vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 a pak následující masakr na venkovském dvoře. Umírají všichni - děti, dospělí, civilisté, vojáci, koně, husy jsou ušlapány a přeživší kotě jedním sevřením vzduchu pěstí zahubí smrt (loni v létě jsem projížděl obcí, kde u domu leželo mrtvé kotě. Vytřeštěné oči a strnulý výraz byly naprosto totožné s tím ve filmu...). Poletující peří, krev, karneval barev, hořící stromy...,,Bože, řekl jsi: jdi a zabíjej člověka. Ale počítal jsi s tím, že mi bude pomáhat?" ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Klidně mě ukamenujte, ale výš jednoduše nepůjdu. S náboženskými filmy nemám jediný problém, i když nejsem to, co by se dalo nazvat radikálním věřícím. Nicméně tentokrát i přes zával odkazů a souvislostí pro mě samotný film byl jednoduše nekoukatelný. U každého geniálního díla se najde někdo, komu jednoduše nesedne a tentokráte jsem to já. Závěr je nadmíru působivý ale to co mu předchází se rovná až divácké šikaně. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

"Bože, prosím, ať se lidé vrátí!" Jsou filmaři-řemeslníci (Frič), jsou filmaři-vypravěči (Spielberg), jsou filmaři-konstruktéři (Ejzenštejn), a jsou filmaři-malíři. Že Jakubisko patří do poslední skupiny je všeobecně známé, ale že tento geniální tvůrce dokázal v říši fantazie dojít ve filmu Zbehovia a pútnici ještě dále než tomu bylo v Tisícročné včele a Sedím na konári a je mi dobre mě odrovnává. Jakubisko klade důraz na estetický zážitek, budování úžasu (dílem z krásy i děsů) jako esence umění filmu. Skrze tři zdánlivě poeticky odlišné příběhy buduje komplexní dystopické podobenství o zkáze světa. Obdobné téma v 60. letech vzala za své i Věra Chytilová v Sedmikráskách. Oproti nim jsou Zbehovia a pútnici dnes v zásadní divácké nemilosti a neznalosti. Zvláště to pak mrzí, když si člověk uvědomí, že tento snímek Jakubiska zařadil po bok takového velikána jako byl Federico Fellini, jenž ho záhy po uvedení díla pozval na natáčení v Římě. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Na vojne to bulo coškaj inšo. Šabľička še bľiskala, krev cekla a keby ši še nebal o svuj kark, dobre by tam bulo..." Neuveriteľne pestrý a divoký film. Kusturica? Fellini? Nie, Jakubisko! Dlho som čakal na tento dosť nedostupný Jakubiskov film. Mnohí užívatelia píšu, že to celkom nepochopili, ale tu nie je nič na chápanie. Sú to 3 poviedky na tému prvej, druhej a tretej svetovej vojny. Ide hlavne o formu a tá je geniálna. Aj preto režisérovi prischla prezývka slovenský Fellini. Je tu úžasná práca s kamerou, davom a do toho hrá dobrá hudba. Film je doslova karnevalom farieb ako tu niekto trefne napísal a pevnú pozíciu tu má folklór. Úplne mi spadla sánka, keď som zistil, že takmer 1/3 filmu je vo východoslovenskom nárečí. Viď východniarsky citát z filmu v úvode recenzie z úst najlepšej postavy - Martina. Jozef Ladižinský odohral svoj part tak presvedčivo až ma zarazilo, že sa tento mimoriadne talentovaný chlapík nepresadil vo filme viac. Jednoznačne jeho najlepší výkon v kariére. Poviedka z 1. svet. vojny je úplná bomba - plný počet, 100%. Druhá svetová vojna v druhej poviedke tiež veľmi dobrá- silných 80%. Trochu menej záživná mi prišla apokalypsa po tretej svetovej, hodnotím 60%. Celkovo však ide o veľmi kvalitné dielo, ktoré slávilo úspechy v zahraničí skôr ako u nás doma. Spomínam si na rozhovor s Jakubiskom, v ktorom rozprával, ako ľudia po talianskych dedinkách utekali a kričali:"Utekajte do kina, dávajú slovenského Felliniho!" Film celkovo 80%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tento film svědčí o velkém talentu Juraje Jakubiska, který vtisknul uměleckou podobu filmu podle svého stylu. Je to enormní protest proti násilí a brutalitě. Filmový klenot slovenského filmu. Jakubisko už tehdy dokázal, že je filmový mistr. Určitě se podívám znova. Maličko to kazí, že jsem to viděl pouze na videu. Bohužel jsem to nenalezl na DVD.. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (11)

  • Film bol pôvodne nakrútený ako farebný, avšak Československý Filmexport stratil pri jeho predaji do Kolumbie negatív aj pôvodnú kópiu. Dnešná kópia je vyrobená z talianskej verzie so španielskymi podtitulkami, ktorú si totalitný režim schovával ako usvedčujúci dôkaz pre chystané politické procesy s umelcami. [Zdroj: ASFK] (Raccoon.city)
  • Postel se zvonečky je zvyk, který se praktikoval ve vesnici, kde Juraj Jakubisko vyrostl. Vesničané je vždy rozvěsili před svatební nocí novomanželům na postel. (Zdroj: Juraj Jakubisko v  dokumentu - Československý filmový zázrak). (mchnk)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno