Reklama

Reklama

Epizody(7)

Hlavním hrdinou dnes již klasického seriálu Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život. Velká pozornost je věnována i dalším lidem, kteří s ním podstupují dlouhá léta hledání a omylů a v jejichž trpělivé práci je obsažen vklad příštím generacím. Je to třeba ošetřovatel koní Lojza, který si s koňmi rozumí víc než s lidmi a jehož mínění respektuje i sám ředitel statku... V prvním dílu se Hovora vrací z aukce, která byla prvním objektivním měřítkem jeho chovatelských výsledků, ale dopadla špatně. Nikdo žádného koně nekoupil. Za nízké ceny Hovora prodej odmítl, neboť je přesvědčen o jejich nesporných hodnotách. Ředitel statku se rozhoduje zrušit Hovorův chov a prodat koně za užitnou cenu. Hovora se snaží situaci zachránit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Seriály a filmy o koních nemusím ale rok výroby je pro mě jasná volba v seriálech.Kvantum vynikajících českých herců z nichž výrazně vyčnívá PAN HEREC Petr Haničinec.To s jakou vervou a zapálením roli zvládl bylo neskutečné a já mu na tuty věřil že on se u koní opravdu narodil.Je to pro mě herec s neuvěřitelným charismem a nezapomenutelným hlasem jenž dokázal tomuhle seriálu dodat potřebné grády. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Natáčení seriálu (stejně jako chov koní) by mělo mít svá pravidla ... a pravidla, jak známo, je třeba (až na odůvodněné výjimky) dodržovat, a ne se k nim stavět tak, jakoby někdy platila - a jindy zase ne. Občas jsem měla dojem, že zápletka je ponechána svému osudu, aby mohla růst jako pověstné dříví v lese ... aby se mohla poflakovat kdoví kde a lelkovat, kdy ji zrovna napadne. Její laxnost patrně nakazila i Lukáše Vaculíka a Vladimíra Dlouhého, kteří díky svému mládí ještě nebyli imunní vůči jejím rozmarům ... neboť jejich herecké výkony v některých scénách by se daly označit jako tragické. A jenom na okraj: TAK fádně nasnímané dostihy se hned tak nevidí. Nezbytný (nikoli nadměrný) ideologický balast ponechávám stranou jako úlitbu době ... nakonec, je to trochu i o vlastenectví, o národní hrdosti a identitě - což jsou vesměs atributy v současné době nedostatkové. Pro konzum a preferované globální evropanství jsme na ně jaksi skoro zapomněli ... 2,5* ()

Reklama

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Kdo by chtěl takovýho tátu???Myslím, že kdyby vznikl ještě jeden díl s názvem Oběť, kde by se musel inženýr rozhodnout, zda utratit Jasnou, nebo zabít syna Michala, byl by závěr zcela jasný..Jasná by vyhrála nejen Pardubice. Haničinec naprostej psychopat,fanatik, magor, i když po každém blikanci vysvětluje, že to se všemi myslí dobře a dělá to pro ostatní.Hnusák.Tchán jím pohrdá, žena se synem se ho bojí a já vlastně taky.Všechny scény z nablýskané chodby a kuchyně Hovorových, kam inženýr chodí ze stáje rovnou v holinách na mě působí depresivně.Celá rodina působí velice sterilně a studeně.Vaculík je tu toporný, prkenný, vůbec mu toho žokeje nevěřím, na rozdíl od Janýra v podání výborného Mrkvičky.To je pro mě žokej, Michal opravdu ne.Výborný je Kemr, ale když slyšíte po čtyřicáté " Víš, kolik je na Novým Zélandu ovcí", omrzí i on.Duo Andrlová - Lothar je mi tu taky odporné, Andrlová je hnusná jak prdel, nevím, proč se z ní dělá taková krasavice..Co se týče koní, nerozeznám pivovarskýho valacha od kobyly, takže dávám dvě hvězdy za už zmiňovaného Mildu Janýra, Šemberu Radka Brzobohatého a pana Nedbala.Povídal Forejt.... ()

Horác 

všechny recenze uživatele

Já se na to dneska dívám jako na pamětnický seriál. Jsem melancholicky naměkko, když vidím jak ten a ten herec byl mladý, případně živý.Na druhé straně míra patosu a stylizace je tu fakt neúnosná. Navíc nesympatický Haničinec a obskurní svět koňáků. Fakt kromě pamětnické slzy nemám za do dávat hvězdy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Občas mě zdejší hodnocení překvapuje. Tak jak se s místními neshodnu na kvalitě filmů Věry Chytilové, tak se neshodnu na tomto legendárním počinu. Seriál z pera Jiřího Hubače je naprosto skvělým představením nejen pro milovníky koní. Dobrá voda je totiž především o koních, ale hned zatím o lidech. O jejich radostech, smutcích a charakterech. Kapitán nebo Hanousek jsou lidé, kteří pod tvrdou slupkou skrývají své osobní lidská neštěstí. Každé v jiné podobě. Stejné prožívá i Hovora, kterého nejprve na chvíli zklame syn a pak mu chtějí zrušit chov. A zajímavě vykreslených postav je zde víc. Například Ladislav Mrkvička a Ivana Andrlová. Petr Haničinec vůbec sehrál skvělý výkon. V podstatě se jedná o jeho životní roli. Zahrát milovníka koní, koňáka srdcem i duší, když ještě před natáčením seriálu se těchto zvířat bál, je majstrštyk, který zvládne jen vynikající herec. Jiří Hubač byl vůbec vynikající scénárista. Jeden z nejlepších v naší historii. Lístek do památníku, Pozdní léto či Fany. To je jen výběr z těch nejlepších děl. Děl, která jsou především o olidech a jejich malých neštěstích. O síle vůle a charakterů. A to uměl Hubač skvěle. Dobrá voda je celkově skvěle obsazený seriál a skvěle napsaný, takže ani jinak dopadnout nemohl. Trochu asi překvapí režie Františka Filipa. Trošku mi to nesedí do jeho ostatních děl. A pak samozřejmě legendární hudba. A nemluvím jen o úvodní znělce, ale také o dramatické hudbě ve chvílích, kdy napětí vrcholí. Díky hudbě je vyhnáno do extrému a mě běhal chvílemi až mráz po zádech. Dobrá voda je podle mě neprávem zde odsouzený seriál mezi spoustu průměrných televizních. Po všech stránkách je to skutečný klenot mezi seriály. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (42)

  • V seriálu je několikrát zmíněno: „Jezdit remontem.“ Jedná se ještě o nevycvičeného koně. (Winster)
  • Při Steeple-chase Chrudimky má Libor Hovora (Vladimír Dlouhý) na koni Jasná číslo 7 světle zelené barvy. Ovšem během dostihu se u jezdce s jeho dresem objevují různá jiná čísla a když Libor z koně spadne, není na dečce pod sedlem žádné číslo. (Robbi)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Reklama

Reklama