Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že ohľadom tohto filmu som bol spočiatku dosť skeptický, keďže nepatrím medzi fanúšikov Hany Lasicovej, ktorá je autorkou predlohy a taktiež scenára. Ale napokon ma premohla zvedavosť a rozhodne neľutujem, že som Slúžku videl. Pochváliť chcem najmä vynikajúcu výpravu - od pôsobivých pražských scenérií, cez realistické interiéry, až po dobové kostýmy. Príbeh bol tiež zaujímavý a sledovať celú panskú domácnosť očami služobníctva, to bolo naozaj niečo neobvyklé (zvyčajne je to z druhej strany). Navyše, zaujímavé bolo aj zobrazené obdobie vypuknutia prvej svetovej vojny, a teda aj nálady a myšlienky, ktoré panovali u ľudí rôznych vrstiev. Jediné, čo mi na tomto celom filme prišlo zbytočné, boli tie lesbické scény medzi Ankou a Resi. Mimochodom, Dana Droppová zahrala Anku výborne, ale celkovo po hereckej stránke to bolo na veľmi kvalitnej úrovni. 4* ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Vlhké lesbické sny pí režisérky, odehrávající se na pozadí jakýchsi podružných historických událostí, jakými jsou třeba jakási Světová válka, nebo rozpad jakéhosi Rakousko-Uherska. Všechny mužské postavy ve filmu jsou záporné, chlapi jsou buď násilnická hovada, tupci, pokrytci, nebo magoři. Jsou dobří leda k tomu, aby pomohli zplodit dítě lesbickým milenkám a nejlépe samozřejmě děvče. Tak to jsou asi hlavní vjemy, které jsem si z filmu odnesl. A nemusím snad podotýkat, že kvůli sobě jsem se na něj opravdu nedíval. ()

Reklama

lucascus 

všechny recenze uživatele

Poměrně dlouho jsem se rozhodoval, zda na ten film (v rámci festivalu "Kino na granicy") zajít. Bál jsem se, že dostanu nějakou selanku z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Byl jsem nadmíru a příjemně překvapený. Přestože by se dalo film označit za feministický (ne náhodou se režie a a hlavních postav chopily ženy), ženská linka ve filmu byla příjemná a zcela dobře uchopená. Homoerotická rovina pak pouze nenásilným způsobem poukazuje na přátelství a souznění dvou duší, které na konci na začátku 20. století nemělo šanci uspět. Mužské postavy nedostaly příliš prostoru, a když už, tak pouze v karikované a nepřirozené poloze, ovšem tento fakt lze vnímat i tak, že muž, jako vůdce patriarchální společnosti vytěsnil ženu do zcela podřízené role (žena nemohla svobodně rozhodovat o ničem, dokonce ani v případě svých tělesných žádostivostí, dokonce i sex byl pro ženu pouhou manželskou povinností). Zároveň zcela nenásilnou formou se před divákem odvíjí historické události, kdy končí jedno období (R-U císařství) a začíná nová a moderní etapa dějin (což však nemusí vždy znamenat obrat k lepšímu - národnostní třenice a druhá válka vše dosvědčují). Je nutno ocenit herecký výkon všech hlavních představitelek (dokonce ani Kerekes zde nepřehrávala), Mauréry i Geislerová předvedly svůj standardní výkon, a velmi mile překvapily Drogová a Caldová. Mužské herecké výkony hodnotit nebudu, byly opravdu okrajové. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Dana Droppová jako mladičká služka, která jede pracovat do Prahy do německé rodiny, najde aspoň kousek radosti v náruči bohaté dcerky. Jedna utíká před chudobou, druhá před společenskými konvencemi a dohodnutým manželstvím. Sice to je příběh odehrávající prakticky jen v jednom domě, ale nemůžu tomu upřít technické kvality - kamera, výborný dobový vizuál, herecké výkony ( dobří Dobří ). Téma lesbické lásky v decentním balení, sociální tematika spíš meziřádky ale jako náhled do společnosti počátku 20. století docela  autentické. Film, kde kvalitní forma převyšuje jednoduchý obsah. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slovensko-česká odpověď na Portrét dívky v plamenech, která mi paradoxně sedla mnohem více než oceňovaný francouzský předobraz. Nečekaně suverénně odvyprávěná feministická dobovka, kterou si bez brblání klidně dám někdy znovu, přestože tomuhle ranku filmů se jinak dost vyhýbám. 70 % ()

Galerie (48)

Zajímavosti (19)

  • Ide o prvý film slovenskej produkcie, ktorý zobrazuje vzťah dvoch žien ako ústrednú tému. (Arsenal83)

Související novinky

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama