Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který má nesporné evropské kvality a může zaujmout i diváky za hranicemi tuzemského písečku. Pečlivě nasvícené problémy českého školství, které zpravidla mají svůj reálný předobraz, díky čemuž jsou uvěřitelně (a často i víceznačně) podané. Překvapivě dobře a civilně hrající Vaculík, jehož problematický soukromý život vnáší do děje další vrstvu ambivalence a vlastně i lidskosti. ()

angel74 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem neskutečně vděčná za to, že se u nás konečně našel někdo, komu se povedlo natočit seriál, který pravdivě reflektuje dobu, ve které žijeme. Nastolená témata rezonují nejen ve školství, ale mnohdy i v celé společnosti. Tvůrci se nebáli takzvaně píchnout do vosího hnízda a často velmi trefně poukázali na to, že každá mince má dvě strany a nedá se tak úplně říct, že jedna je dobrá a druhá špatná. Celkově vzato jde o pozoruhodně komplexní počin vyznačující se kvalitním scénářem, nečekaně bravurní režií, skvělou kamerou a výtečnými hereckými výkony. Pochvalu si zaslouží především Lukáš Vaculík, Pavel Řezníček a Jaroslav Plesl. (95%) ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

ČT vytvořila další seriálovou lahůdku, ve které je dobře úplně všechno. Výtečné až prvotřídní herecké výkony (některé z nich překvapivě, třeba v případě Jana Čenského), vynikající dramatické zápletky, které nikam nespěchají a prostě si tak klidně plynou (a tím mimořádně vyniknou), skvělý osobní příběh Aleše Pelána prostupující celým seriálem a na konec také touha po pokračování. Aktuální a vynikajícně zpracované výtečné téma, které je navíc jednak originální a jednak podle skutečných událostí. Takhle silný seriál tady dlouho nebyl. Dost možná nikdy. 1. oddělení má pozoruhodnou konkurenci. Pavel Řezníček je herecký Bůh! 95%, slabší mi přišel snad jen jeden díl, konkrétně pátý. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ochránce funguje dost na bázi nějaké sebereflexe. Je to hlavně důkaz toho, proč je tvorba ČT přínosná. Někdy z ní sice vypadne pochybnost nebo jednoduše kravina, někdy je to absolutní špička celé sezóny. A co si budeme, tak to nemá konkurenci, protože se soukromá konkurence o kvalitu už dlouhodobě ani  nesnaží. Především tím, že se zvedne téma, které kolem nás je, ale nemluví se tolik. A navíc kvalitně. Vaculík je ve své roli přirozený a především pochybující. V každém díle udělá něco pochybnějšího a pokaždé je ale pevnější ve své funkci. K tomu ze začátku otravný Řezníček, který zastupuje roli burana s primitivním, ale zároveň selským rozumem, který začne Vaculíka doplňovat. K tomu navíc Plesl perfektně hodící se do role úlisného, ale sympatického švába. Později člověku i dojde, že může být v dílech dost dosahováno sociálních témat, ale ty byly nejvýše dosaženy v díle Veřejný nepřítel. Stejně tak následuje díl Ahoj tati, který dokáže zapůsobit v psychologickém měřítku. Kapitola je i Hidžáb, který lidé kritizují jenom z toho důvodu, že jde o nějaké utlačování naši bílé nadřazenosti. Lidé tomu dílu dávají blbá hodnocení jen z principu a přitom absolutně nepochopili samotnou podstatu  během které jde na dívání se problémů z  obou úhlů pohledů. Suma sumárum, lidi hejtí bez toho aniž by se snažili pochopit a dívat se, co se v díle vlastně děje. Je tam muslimka? To je zavrženíhodné. Pokud někdo to slovo vlastně chápe. Navíc je super jak se nám Pelánovi nedostatky vrátí v poslední epizodě, která je jenom čistě vlastně o něm, kde Langmajer jen vtipně a nějak sekunduje. A vlastně tak trochu i zvítězí evil Pelán, který ale alespoň bude něco dělat ve prospěch lidstva. Tečka na konci super. Jeden ze seriálů roku. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Snad každý ví, jak je tady v háji školství, teda oproti jiným státům se ještě docela držíme! Tento seriál teda jako klobouk dolu, ještě že máme čt, protože tam je kvalitní tvorba zaručená, to je pořád jediný důvod proč koukám na televizi. A ten herecký koncert tady byl fámozní!!! A ta hudba samozřejmě také! ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • „Úkolem hlavního hrdiny je ochránit, tedy zjistit, kdo je viník, kdo je agresor, nebo kde se stala příčina v prostředí, v němž jsou děti i dospělí oběťmi častěji, než si připouštíme. Mezi rodiči, učiteli i studenty a žáky jsou každodenní nenápadní hrdinové. Vyzdvižení jejich příběhů a zastání se těch, co tlačí větší náklad, než unesou, jsou cíle našeho seriálu,“ uvedl kreativní producent Michal Reitler. (SONY_)
  • Monumentální stupňovitá pyramidální budova, která v epizodě reprezentuje sídlo děčínské policie, kam Pelán (Lukáš Vaculík) zavítá, aby vyslechl zadrženého vraha, se v tomto městě skutečně nachází. Jedná se ovšem ve skutečnosti o detašované pracoviště Dopravní fakulty a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Děčínští obyvatelé objektu nelichotivě přezdívají „Kokos“ (zkratka od „Komunistický kostel“, neboť budova od svého vzniku v polovině 80. let sloužila až do Sametové revoluce jako sídlo Okresního výboru KSČ). (Rudy_742)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama