Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (24)

Extase

Extase (1932)

Scéna ze zahradní restaurace na začátku filmu je natočená v legendární a dnes již bohužel zaniklé restauraci Barrandovské terasy. Při dlouhém švenku z jeřábu pak můžeme vidět nejen původní vzhled restaurace v dobách její největší slávy, ale také původní zástavbu v okolí dnešního Braníka na protějším břehu řeky a v rohu záběru se pak mihne dnes již zaniklý plavecký bazén, který se pod terasami nacházel.

Malý pitaval z velkého města

Malý pitaval z velkého města (1982) (seriál)

Úvodní hlášení, které na poradě přednáší nadporučík Kubát (Ladislav Frej), je v každém díle odlišné. Společná je pouze první věta: „Svotka událostí o zjistěných případech za dobu od 0:0 do 24 hodin na území obvodní správy SNB Praha...“

Smrt krásných srnců

Smrt krásných srnců (1986)

Ve scéně ke konci filmu, kdy jde Prošek (Rudolf Hrušínský) do hospody, která je ale zavřená, můžeme v odrazu skel v otevírajících se dveřích vidět členy štábu, kteří stojí okolo.

Kristian

Kristian (1939)

Roli kapelníka, který vede orchestr v Orient baru a který zahlásí: „Pan Novák k telefonu,“ si zahrál hudební skladatel a jazzman R. A. Dvorský.

Něco z Alenky

Něco z Alenky (1988)

Ve scéně na začátku filmu je vidět maňásek Kašpárka použitý v jiném autorově filmu Rakvičkárna (1966).

Kouř

Kouř (1990)

V malé roličce vrátného se měl v tomto filmu objevit Václav Havel. Vlivem událostí ale v době, kdy v Ostravě probíhalo natáčení, podepisoval na Pražském hradě prezidentský slib. Nakonec se tak objevil až v autorově dalším filmu Kamenný most (1996).

Třicet případů majora Zemana

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál)

Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991).

Všechno bude

Všechno bude (2018)

V jednu chvíli pronese stopařka (Eliška Křenková) větu: „Ty jo, to je jízda tohleto.“ Jedná se o odkaz na film Jízda (1994), který má velmi podobnou zápletku.

Nebe nad Berlínem

Nebe nad Berlínem (1987)

Siluetu anděla stojícího nad městem z asi nejznámějšího záběru filmu najdeme na jednom z domů na pražské křižovatce Anděl. Na okolních domech pak můžeme najít verše z filmu.

Zítra vstanu a opařím se čajem

Zítra vstanu a opařím se čajem (1977)

Ve dvou scénách se objeví exteriér vůdcova bunkru. Ačkoliv by se mělo nejspíše jednat o slavné Vlčí doupě, architekturou více připomíná objekty československého opevnění. Pravděpodobně se ale nejedná o žádný reálný bunkr, ale o filmovou kulisu. Lze tak usuzovat z nelogicky umístěných střílen a stromu, který roste přímo před objektem a který by byl při stavbě bunkru jistě pokácen.

Zítra se bude tančit všude

Zítra se bude tančit všude (1952)

Na název tohoto filmu odkazuje název představení divadla ABC – „Zítra swing bude zníti všude“.

Katedrála

Katedrála (2022)

Katedrála se nachází ve městě Mejorada del Campo na adrese C. de Antonio Gaudí, 10, 28840 Mejorada del Campo, Madrid.

Hop - a je tu lidoop

Hop - a je tu lidoop (1977)

Automobilu Fiat 1200 Cabrio, který se ve filmu objevuje, prasklo při natáčení jedné scény přední sklo. Filmaři škodu plně uhradili. Tento kousek pak později vlastnil i např. podnikalel František Mrázek a dnes je v rukou soukromého sběratele.

Reklama