Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (344)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Mimozemský vírus, ktorý je spojením toho najlepšieho z votrelca a cloverfielda, konšpiračné teórie, ktoré siahajú do najvyšších vládnych orgánov, kukuričné pole, nie tak vzdialené od toho v znameniach, mierna dávka akcie ako v každej správnej americkej kriminálke a k tomu všetkému dve sympatické postavy, ktoré fungovali na televíznych obrazovkách ako niečo nadpozemsky dokonalé. Mulder a Scullyová. Seriálom som nedotknutý, ale mýtus Aktou – X poznám. A je veľmi vtipné sledovať, že to s čím skutočne pracuje tento film je už spomínaný mýtus. Nebyť toho, že tieto postavy FBI agentov pre výskum paranormálnej aktivity sú celosvetovo známe, bol by tento film len obyčajným výplachom, z celkom slušným nápadom, ktorý spoľahlivo vykráda všetko vôkol, dokonca aj svoj vlastný seriál, deň nezávislosti nevynímajúc, a pozerali by sme sa vďaka rutinnému spracovaniu pod taktovkou pána režiséra Bowmana na nemastný, neslaný príbeh.. Lenže kult tohto seriálu je taký mocný, že vás to okamžite vtiahne do sveta a nepustí dokým sa neobjavia záverečné titulky. Film narába umne s akciou a jej prezentovaním, rovnako aj spôsob akým pracuje z postavami. Jednoducho je stále na čo pozerať a nestráca to nič zo svojej atraktívnosti. Dokonca ma to naladilo na to aby som si pozrel seriál. A to považujem za výrazné plus. V rámci samostatného žánru – slušné. V rámci kultu – skoro dokonalé. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Akta X byla jednu dobu ohromným fenoménem. Producent Chris Carter chytře dávkoval spletitý příběh různých vládních konspirací, zaměřených hlavně na potlačení veřejné osvěty, co se týče mimozemšťanů. Divák se cítil být každým dílem blíž k nějakému důležitému odhalení. Bohužel to však bylo trochu jinak odhalení sice byla, ale za cenu mnoha dalších otázek. A tak se stalo, že seriál sice pokračoval dál, ale zájem diváků opadal a opadal. Úroveň si sice série držela stále vysokou, leč zdaleka ne tak dech beroucí, jako na svém vrcholu. Proč tento delší úvod? Jelikož hlavní kvalita Akt X filmu je nenávratně pryč – totiž moment překvapení. Tehdy jsme ještě mohli doufat, že se v celovečeráku Mulder dostane až na konec své „donquichotské“ poutiNebo k nějakému absolutnějšímu řešení Jenže touha tvůrců nalákat diváky na další díly seriálu nebohého Muldera dohnala pouze před další otázky. Ve filmu zodpovězeny nejsou, v podstatě tu přijdeme pouze na to, že spiknutí je mnohem hlubší, než se očekávalo. Dnes, když už opadla hlavní vlna fascinace Mulderem a Scullyovou, tak tento film nemá moc co nabídnout. Spíš než film je to natažený díl seriálu, a podotýkám, že jeden z těch slabších. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Několik dílů X Files slepených za sebe, s patřičně velkým rozpočtem a skvělým obsazením. Mohlo z toho vzniknout něco horšího než pořádná jízda? Sice jsem to pořádně pochopil až při třetí repríze, ale to už se u dobrých konspiračněšpionážních filmů stává...vzpomeňte třeba na famózní Where Eagles Dare;) PS: Mark Snow is god. Takhle se vyvíjí umělecká myšlenka, filmové "main titles" jsou naprosto božskou variací na vlastní téma. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu Akta X jsem neviděl ani díl, přesto jsem však neměl pocit, že bych o něco přicházel. Film má poměrně dlouho velmi hutnou atmosféru, Herci jsou skvělí, a celé je to úžasně natočeno. nevypadá to jako obyčejný film, vypadá to jako... sci-fi :) BOHUŽEL ke konci se začne vyskytovat až příliš nedotažeností, trhlin, nelogičností, a nebo to prostě nepůsobí přesvědčivě a místy to vyloženě vypadá, že studio stříhalo, aby ho stáhlo na přijatelnou délku (například: v jedné scéně se Fox Mulder octne sám uprostřed města jen s nějakým lékem, a v dalším záběru jede v rolbě, je na Antarktidě, kde se nachází tajná cosi, k čemu NĚKDĚ sehnal přesné souřadnice, zároveň se mi nechce věřit, že by to tam uběhal bez čepice a rukavic, notabene nedávno postzřelenej a vůbec sem si nevšim, kde potom vzal druhý kalhoty - nechci říkat na co, abych nespoilerova až moc :)). To samé platí o konci, nutno ovšem podotknout, že ta ufonská loď hodně pomáhá od čistých 3 hvězd..Takhle je to na těch 7/10... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Seriál o nesourodé dvojici agentů FBI, vyšetřující nadpřirozené jevy, zná patrně každý správný fanoušek vědecké fantastiky. Svého času vysílala Akta X televize Nova, a my jsme mohli sledovat Muldera a Scullyovou po 6 dlouhých sezon. V současné době se v USA vysílá 8. řada, ovšem už bez Davida Duchovnyho, jehož nahradil Robert Patrick (ten zlý robot z Terminatora 2). My se musíme smířit s faktem, že další díly seriálu zřejmě hned tak neuvidíme. Už žádná nekonečně obehraná vládní konspirace, už žádný věčný, a v pokročilých fázích příběhu iritujícím způsobem nepochopitelný skepticismus agentky Scullyové, nemluvě o krkolomně účelových dějových zvratech, typických pro scénáristy jihoamerických telenovel. Přesto všechno patří Akta X k tomu lepšímu, co v rámci žánru pro televizi vzniklo. A dokonce ani film nedopadl nejhůř, ačkoli se v něm zřetelně odrážejí všechny klady a zápory seriálu. Agenti Mulder a Scullyová se dostanou na stopu kolosálního (nad)vládního spiknutí, hodného širokoúhlého plátna a dolby-zvuku. Musejí se popasovat se smrtícím - zjevně mimozemským - virem, jenž dokáže hravě vyhubit celou planetu. Špatná zpráva je, že jím disponují lidé, v jejichž rukou je stejně nebezpečný, jako zápalky v rukou dítěte, hrajícího si nebezpečně blízko stohu. Vynikající podívaná po obrazové i zvukové stránce. Věrné barvy, výborná ostrost... Skoro referenční kvalita. DVD nese podtitul Speciální vydání. Nemyslím, že si ho nějak zaslouží. Snad jen v tom smyslu, že film údajně zahrnuje scény, které jsme v kině ani na kazetách nemohli vidět. Jestli je objevíte, dejte mi vědět... já je tam nenašel. Což pochopitelně neznamená, že tam nejsou. Dále disk nabízí sice půlhodinový, ale celkem průměrný film o filmu. Obsahuje povídání o seriálu, o postavách, proč vznikl film, blablabla. Když budete 30 minut jen tak lelkovat a hledět z okna, vyjde to nastejno. Zajímavější je komentář tvůrce seriálu, scenáristy a producenta v jedné osobě Chrise Cartera a režiséra Roba Bowmana. Těžko si představit zasvěcenější osoby. Komentář bohužel nemá titulky. Film 4/5 - Obehraná písnička o vládním spiknutí, ale jinak velmi dobrý film. DVD 3/5 - Speciální vydání? V čem konkrétně? ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • V chronologii televizního seriálu je film dějově mezi pátou a šestou sérií. (cariada)
  • Slovo „Akta“ se dá přeložit do českého jazyka jako „Soubory“. (Varan)
  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama