Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Joseph D. Pistone je zvláštním agentem FBI, který je nasazen do mafiánského podsvětí pod krycím jménem Donnie Brasco. K mafii se dostane tak, že se vydává za odborníka na šperky. V jednom baru si ho všimne jistý Benjamin Ruggiero zvaný Lefty. Chce po Donniem, aby mu pomohl prodat jeden vzácný prsten. Donnie mu řekne, ať prsten dá raději své ženě, protože je falešný. Lefty Donniemu nevěří. Vezme ho s sebou za mužem, který mu prstem prodal. Donnie muže zmlátí a donutí ho, aby jako náhradu dal Leftymu své drahé auto. Lefty začíná Donnieho brát... Lefty je mafián, ne zrovna s vysokým postavením, ale s kontakty na ty nejvyšší bosse. Zpočátku je vůči Donniemu opatrný, ale netrvá moc dlouho a vezme ho do mafiánské společnosti a dokonce se za něj zaručí. To znamená, že kdyby Donnie někdy zradil nebo něco zkazil, schytá to i Lefty. V mafiánských špičkách to začíná vřít. K moci se dostává Sonny Black. Lefty je naštvaný, protože ho přeskočili. Myslí si, že svůj rajon měl dostat on, a ne mladší Sonny. Mezitím Donnie postupně shromažďuje důkazy proti mafiánskému podsvětí... Sonnymu kšefty moc nejdou, a tak se na Donnieho doporučení rozhodne omrknout Floridu, kde mafie není moc rozrostlá. Všechno jde výborně, po dohodě s místním mafiánským bossem si tam zřídí vlastní hernu. Donnie tím  splní úkol od FBI a zapojí ještě jednoho agenta z Floridy do akce… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (478)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmové prerozprávanie siedmich rokov, ktoré Joe Pistoni nestrávil v Tibete, ale medzi brooklynskými mafiánmi. Teda presnejšie v "rodine", kvôli ktorej takmer prišiel o svoju rodinu aj o svoju identitu. Obaja protagonisti príbehu sú vierohodní a vynikajúcim spôsobom stvárnení. Sklamaným priateľom "akčňákov a strieľačiek" odporúčam nepozerať filmy nakrútené podľa skutočnosti. Na filme ma okrem iného zaujalo, že úplatní policajti a byrokrati na vedúcich postoch v FBI sú porovnateľne spoločensky škodliví, ako tí drobní mafiánkovia, ktorí popri náhodných zlodejinkách míňajú svoju energiu na všadeprítomné rituály. A ak je aj koniec filmu pravdivý, nečudoval by som sa, ak by Joe Pistoni nemal nasledovníkov. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Donnie Brasco není vůbec nepovedený, nebo v čemkoliv špatný film, ale chybí mu jistá údernost, nonšalantnost a poutavost vyprávění, kterou oplývají např. Scorseseho filmy. Divák od začátku ví, kdo ve skutečnosti hlavní postava je, mafiáni se pachtí na jednom místě a 147 minut se táhne... Al Pacino však boduje na celé čáře, i jeho postava zajímavě vykresluje lidskou stránku "zlých" gangsterů, vzájemné sepjetí a úctu k rodině jak vlastní, tak mafiánské. Snímek tím také poukazuje na to, že zatímco mafiáni řeší problémy společně a s nesmírným respektem ve skupině, policejní složky si (podle filmu) kálejí na hlavu a dotáhnout něco do konce může jen bezmezně odhodlaný jednotlivec (Depp)... Slušivých 7/10 ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohled na celou věc z trochu jiné strany. Jasně, máte tu zákony versus organizovaný zločin, přičemž to první se musíte pokusit bránit, zatímco to druhé naprosto potřít. Jenže společně se zákony prezentovanými tajnými službami přichází také chlad celé organizace. O lidi přece nejde, jde jen o to, aby právě ony zákony byly dodržované. Ať už to v konečném důsledku znamená, co chce. Ať už to více lidem pomůže, nebo uškodí. Naopak s mafií přichází nečekaně i porozumění, zájem, rodina. A vy najednou stojíte před těžkým rozhodnutím... Můžete se postavit k zákonům zády, nebo prostě podrazit lidi, kterým na vás záleží. Poklepete si s kolegy po rameni, řeknete si, jak jste dobří, a odškrtnete jedno z políček stále se rozrůstajícího seznamu. Ty největší ryby ale stejně nikdy nedostanete. Vždyť zákony a spravedlnost jsou někdy dvě naprosto odlišné věci. /Poznámka k hodnocení: Gangsterky mám hodně hodně moc ráda, ale co sakra dělat, když Mike Newell rozhodně nepatří mezi ty nejzručnější vypravěče žánru (třeba do Scorseseho má daleko) a když se Johnny Depp, z mě neznámých důvodů, neřadí zrovna mezi herce, ze kterých skáču nadšením? ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Super. Skvělý scénář, parádní herecké výkony hlavní dvojice (Pacino je král, Depp důstojný následník trůnu), k dokonalosti chybí snad jen preciznější a nápaditější režie. Jasně, je laciné (a klišé) zmínit jméno Scorseseho či De Palmy, ale zrovna Scorsese by z Donnieho Brasca nejspíše vydoloval dokonalý diamant a plněhvězdičkový zážitek. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Attanasio .. Netradiční gangstera - to musím souhlasit. Duo výtečných herců ve slušném příběhu, který potápí nevýrazné okolní aspekty a mdlý a pomalý způsob vyprávění. Mafiánský snímek nesahající legendám tohoto žánru bohužel ani ke kotníkům. Málo úderné, bez napětí, jen těch pár rodinných kliček působí nápaditě. Mafie, to je dobrá rodina! I'm a rat...? ()

Galerie (102)

Zajímavosti (39)

  • Michael Francheze, bývalý Capo rodiny Colombo, se při jedné příležitosti shledal s Joe Pistonem/Donniem Brascem poté, co již oba patřili do programu na ochranu svědků. Michael se nechal slyšet, že Joe je „pořád v roli“ a i dnes by bez problémů do mafie zapadl. (Sealteam6)

Související novinky

Zemřela herečka Anne Heche

Zemřela herečka Anne Heche

12.08.2022

Kdo sledoval zprávy ze světa posledních několika dnů, zřejmě tušil, že smutná novina se nevyhnutelně blíží. Před necelým týdnem totiž americká herečka Anne Heche během fatální autonehody v Los… (více)

Reklama

Reklama