Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Účel svätí prostriedky. To je krédo hlavného hrdinu filmu, ktorý sa rozhodne pomstiť smrť rodičov a môže tak urobiť len vtedy, ak zapadne do sveta na odvrátenej strane zákona. Niekoľkokrát musí prehodnotiť svoj morálny postoj, aby mohol dospieť k cieľu. Western so zatiaľ najlepším monológom mentora ku greenhornovi. Filmu však chýba režijné navodenie atmosféry a lepšie využitie postavy mentora. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních westernů, které jsem viděl - a už je tomu padesát let. Na rozdíl od jiných jsem si dosud pamatoval brutální vstupní scénu (proto také jsem si pustil televizi raději o půl hodiny později) a dokonalou a dokonanou pomstu. Televizi jsem měl ale také zhasnout o půl hodiny před koncem; vyhnul bych se tak pomateného jednání hlavního padoucha, který měl zlato, pušku a kámoše a přesto se dá na útěk, když spatří hlavního hrdinu, s nímž si mohl vypořádat účtu kdykoli dříve. Na to, že trestanci v USA dostávají mzdu v naturáliích, jsem také už zapomněl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith (Steve McQueen) je mladý miešanec, ktorý sa snaží zabiť trojicu mužov zodpovedných za smrť jeho rodičov a vďaka tomu sa dostáva do mesta, kde v bare stretáva prvého, kvôli druhému sa necháva zatknúť aby sa k nemu dostal vo väzení a kvôli tretiemu sa musí dostať do jeho bandy. Filmu sa nedá nič vytknúť. V pohode western. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Předně: Steve McQueen- střelecká legenda divokých západů v roli mladého zelenáče? Už tenhle fakt mi moc nešmakoval. Celý děj je pomalý roztahaný, což by u westernu nevadilo, ale tady je to dost neslané, nemastné. Ničím přesvědčující. Konec, ten byl úplně zabitý. Steve celý příběh hledá hlavního vraha, který mu brutálně umučil rodiče k smrti a když už jej najde, stane se z něj mírumilovný člověk. U drobných zápletek ve snímku jsem rovněž musel zvedat oči v sloup. Jinak doporučuji spíše sledovat film v původním znění. Hlas v dabingu mého oblíbeného herce zmršil Vetchý. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama