Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 2

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (Cinemart)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (682)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Stopáž zabíja dynamiku, vizuál atmosféru. Proste drsná špinavá vojnová dráma nemôže vyzerať, ako farbičková oslava nového roka, kde sa púštajú prskavky z miletičky. Fakt som čakal odkial vyskočí Optimus Prime a rozseká arabášov mečom. Méty Ryana, či Black Hawka v nedohlaďne. Ale porovnávať sa z najlepšími ale nie je hanba, rovnako ako táto Bayovina. Rusofili budu posratí z amerických vlajok, ženy roztopené z fúzatých crossfiterov a nás ostatných poteší R-kový bodycount. Nakoniec fajn. 70% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Michael Bay rozhodne nepatrí medzi mojich obľúbených režisérov. Skôr je mnou tolerovaný, o čom svedčia hodnotenia jeho filmov. Ale neplánovane pozretých 13 hodín ma zaujalo. Prvoplánovo som si pri bojových scénach, ktoré boli nakrútené tak realisticky, že bol divák vťahovaný do prestreliek, pripomenul zostreleného čierneho jastraba. Nezvyknem oceňovať pyrotechnické efekty a filmové triky, pokiaľ sú samoúčelné a nahrádzajú kvalitný scenár a dobré herecké výkony. Ale to nebol prípad tohto filmu. Druhoplánovo som ocenil zobrazenie ľudských slabostí, kompetenčných a byrokratických prekážok, alibizmu, ktoré stúpali alebo klesali podľa zastávaných funkcií. A tiež to, ako sa v mysliach vyššie postavených činiteľov stávajú tí poslední, ktorí to všetko znášajú, iba číslami zo štatistiky. K očakávaným, a v prípade Baya asi aj neodstrániteľným nedostatkom filmu, patrí jeho brnkanie na strunu amerického patriotizmu. V každom prípade však považujem 13 hodín za mimoriadny a pre Michaela Baya výnimočný film. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ano je to pravda a myslím si, že už na to přicházejí i USA. Některé země nepotřebují demokracii. Potřebují diktátora. A pokud s tou zemí nebude problém na venek, asi by nám mělo být jedno co se děje uvnitř. Jistě, jako lidé můžeme proti tomu a tomu protestovat, ale ať si to tam vyřeší sami. Export západní demokracie navíc často vyvezen vojenskou silou už pardon rozesral nejednu muslimskou zemi, kde to naposledy fungovalo za kolonií. Některé země prostě potřebují kruťáka, co to tam zná, co zná historii té země a ví jak na místní. Doufám, že teď to západ nepodělá u Sýrie a Asada. Co ten až půjde od válu, kdo to tam převezme? Bude druhá Libye? Irák? 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi je perfektní válečný film. Je o lidech co pak na vlastní kůži musí hasit přešlapy politiků a vůdců. Umírají v zemi, která je jim u pr..., v konfliktu jemuž ani nerozumí, zatímco doma mají rodiny, které ty své táty potřebují... Je mi jasné, že to nejde brát takhle jednoduše, ale už mám plné zuby muslimů a celé podělané Afriky. Michael Bay nám zase naservíroval lahůdku, bohužel točenou podle skutečné události... * * * * * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Musím sa veľmi premáhať, aby som nepísal o zkurvenej politike USA a ich vývoze "demokracie" do všemožných kútov sveta. Sústredím sa však na film. M. Bay to vie všetko pekne nablýskať, to sa musí nechať. Film slušne odsýpa, Arabi umierajú po stovkách, väčšinou veľmi efektne a od ruky im ide hlavne manipulácia s RPG. Akčné scény M. Bay vždy zvládal a v tomto smere film nesklame. Čo však nikdy nezvládal je pomer akcie a reálnosti k záberom na americké vlajky, kecy o hrdosti a časté až patetické zábery na umierajúcich Američanov - nesporne veľkých hrdinov, ktorí dokážu to, čo nikto iný na tomto svete... Nemôžem počúvať dialógy ako "Som hrdý na Američanov ako si ty" a podobne. No a klasika, posledný záber venoval americkej vlajke...Stačilo len trochu krotiť svoju hrdosť a neriešiť dookola kto tu je Američanom a kto nie. Určite to šlo lepšie. Slabé štyri hviezdy. 70%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tehdy ta zpráva proběhla médii. Ozbrojenci zabili v libyjském Benghází amerického velvyslance. Rozzuření teroristé vlétli na americký konzulát zřejmě kvůli filmu hanobícímu muslimského proroka Mohameda. Tehdy ale nezaznívalo, že zařvalo i pár členů speciální elitní jednotky bývalých mariňáků. Protože žádná letecká posila nedorazí a mezi našimi hrdiny bude ještě hodně dusno. Nejrealističtější film Michaela Baye? Dost možná. Jenže výsledek není postavený na tom, co jeho filmografii nejvíc zdobí: akce. Snaží se nás napínat, snaží se představit jednotlivé postavy (a je jich zbytečně moc), snaží se zachytit nehostinnou situaci v oblasti. Jenže na to je Bay (navrch ve zdrženlivější formě) poměrně mizerný vypravěč. Vždy se staral hlavně o to, aby jeho usměvavé krasavice a vyvolení svalovci na plátně dobře vypadali a aby akce byla propracovanější a efektnější než u konkurence. Tady takřka hodinu strávíme budováním atmosféry, kdy se něco chystá, jenže vlastně nemáme o čem vyprávět. Ústřední chlapíci jsou sice sympaťáci, ale na manželkách trpících doma si diváka nezískají. A vše okolo se mezitím nepříjemně táhne. Měli bychom na druhou stranu ocenit snahu o vrstevnatější děj. Čtyři hvězdy navíc dávám hlavně proto, že jsem rád, že Bay zkusil něco jiného než transformeří ptákoviny. Přesto třeba takové hodně přepálené, ale řemeslně precizní Na život a na smrt mě chytlo mnohem víc. O Bayově Skále nebo Armageddonu ani nemluvím. ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)
  • Režisér Michael Bay chtěl natáčet na kinofilm, zatímco kameraman Dion Beebe chtěl točit digitálně. Bay nakonec souhlasil s natáčením na digitální techniku vzhledem k počtu nočních scén a nabitému rozvrhu natáčení. (Cheeker)
  • Agenti se ve filmu vozí v sedanu Mercedes S (W222). V roce 2012 se však tento model ještě ani nevyráběl. (Morrello)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama