Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Eh... když si vzpomenu, kolik času jsem v dětství strávil bolestným fantazírováním o tom, jak úžasný asi musí být film Upír z Feratu, film o autu, které lidem vysává krev, bolestným proto, že mi na něj má přízemní, omezená a konformní matka samozřejmě zakázala v televizi koukat, "protože je s hvězdičkou a není pro tebe..." No a za nějaký čas, když jsem ho konečně (nejspíš u prarodičů) tajně viděl, to moje rozčarování z toho, že jsem se u něho vůbec nebál, že horror od osmnácti jsem si tedy představoval úplně jinak... A teď znovu po nějakých třiceti letech, to už nijak rozčarovaný nejsem, ale jen se tak pohrdavě ušklíbám, ne snad tolik nad jeho obsahem, jako nad jeho formou... Ježto komouši horrorovému žánru nepřáli, jakožto produktu úpadkového a zahnívajícího kapitalismu, Herz tedy nejspíš svůj film pojal jako jakousi bezpohlavní horrorovou frašku. A nemusím snad zdůrazňovat, že jeho pojetí se mi příliš nelíbí. Nicméně, hodnoceno objektivně, na normalizační tvorbu se myslím jedná o slušný nadprůměr. A nejen k Herzovi, ale i k hercům mám výhrady - Menzel je herecky vhodný možná do nějakých pomatených pseudointelektuálních taškařic a la Woody Allen, Veškrnová se svým prasečím obličejem leda tak do prasečáku nebo kravína, no a postava Jana Schmida (to je ten vousatý užvaněný šašek), je už úplně nemožná. Tohle směšné trio je ovšem slušně vyváženo jako vždy skvělým Petrem Čepkem, mihnuvším se Iljou Rackem a přímo vampicky krásnou Janou Břežkovou. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Na české poměry dobrý horor, kde bych asi nejvíce pochválil sympatický námět a hudbu Petra Hapky. Propracovanost těchto složek naznačila, že se mohlo jednat o kvalitního zástupce žánru. Bohužel, stejně jako další Herzův film Buldoci a třešně potkal Upíra zásah shůry (údajně dokonce vícerý). Takhle tu pak je pouze jedna hororová scéna, která je ale slepou větví ve stylu Dallasu. Ovšem nelze jí upřít jisté kouzlo... Na některých částech (jako například závěrečná scéna) je vidět, jak by mohly být krásné, nebýt té cenzury. Vůbec celý snímek bych přirovnal k nedovařenému guláši, který měl ty správné ingredience na to, aby chutnal. Kombinace erotiky, napůl detektivní zápletky a lahodné krve by totiž katapultovala Herze někam směrem k Dariovi Argentovi, nezapomínaje na podobný bizarní smysl pro humor, jaký měl Hitchcock. S tímto výsledkem, za který nikdo z na filmu se podílejících nemůže, jsem ale nucen strhnout dvě hvězdy a načít komentář slovy "na české poměry". ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"NIC SI Z TOHO NEDĚLEJTE. LIDI TO PROSTĚ ŠOKUJE." Ferrari nosferatu? Naivní, průhledný a rozpačitý, ale originální, snaživý a hlavně český hybrid hororů o upírech a vraždících autech, zasazený do prostředí automobilového průmyslu a závodů. Na upíra na kolech neplatí denní světlo, kříž, česnek ani svěcená voda, ale stejně jako skutečný upír se živí krví oběti-řidičky, která se na něm stává závislou. To potkalo i mařenovitou Veškrnovou a tak se ňoumovitý Menzel se střeleným parťákem vydávají po stopách biologického stroje i jejích až do dekadentního kapitalistického vedení krvavé automobilky (lesbická madame). Ferat samotný spolu s Hapkovou hudbou, sexy Janou Břežkovou a scénou, v níž se motor Feratu pokouší pozřít Menzelovu ruku (ze které by si Cronenberg i jiní ucvrkli do kalhot), zachraňuje co se dá. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mě zaujalo jediné, auto, černý sporťák, o jehož výrobu se postarala Škoda a dala si záležet. Jinak jde o nevšední krimánálku s nějakou tou erotickou scénou a hudebním doprovodem Petra Hapky. Juraj Herz je sice velký mistr hororu, ale tehdejší režim mu jeho film pěkně zneškodnil. Když to vezmu kolem a kolem, v jakém filmu můžeme vidět upíři auto? O žádném jiném nevím. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Znehodnotit znamenitou Nesvadbovu povídku Upír LTD se do jisté míry podařilo již samotnému jejímu autorovi v povídce Upír po dvaceti letech. Pro filmové účely bylo toto téma ještě víc rozmělněno, a když pak následně nakynulo do podoby scénáře, bylo neštěstí hotové. Specialitou tohoto filmu je mizerný střih, scény na sebe příliš nenavazují. Nevím jestli za to může tehdejší cenzura, ale všechno bych na ni nesváděl. Dnes se u nás točí ještě mnohem amatérštějští ptákoviny, a kdo za to může? Také nějaká cenzura? Menzel se pro hlavní roli silně nehodil a jeho herecké schopnosti hodnotím jako spíše nevelké. Veškrnová se mi nelíbila ani tehdy, a dnes, kdy si ji nedokážu odmyslet od role, kterou v českém veřejném životě sehrála po boku Vency Flašky, mi i v těch starších filmech nějak vadí. Na rozdíl od ní vysloveně potěšila tehdy ještě krásně mladá a úžasně charismatická Jana Břežková. Škoda, že Petr Čepek si v tomto filmu střihnul pouze vedlejší roli. To byl herec, který – kdyby mu k tomu byl poskytnutý prostor – by svým talentem dokázal zachránit snad i takovýto propadák, jak se to kdysi opětovně podařilo třeba Belmondovi; nejeden v podstatě plonkový film si dodnes udržuje zájem a přízeň diváků právě díky Belmondovu hereckému výkonu. Pochválit je třeba to, že film má začátek na začátku a konec na konci. V tehdejší době to bývalo běžné, zatímco dnes místo začátku filmu často vidíme rychlý a nesouvislý sled jakýchsi výjevů, které nedávají smysl a pak se v onom filmu dokonce ani nevyskytují. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • V čase 01:07:00 lze na závodním okruhu zahlédnout modrý vůz Renault 5 Alpine, se kterým jezdil polský závodník Blažej Krupa. (sator)
  • Ferat existoval jediný, ale filmári potrebovali mať autá dve, takže vo finále existovalo jeden a pol Feratu. Tá polovica bol predok vyrobený pre natáčanie scény, v ktorej sa Jiří Menzel (Dr. Marek) snaží dostať k motoru Feratu a po prerazení karosérie narazí na pohybujúce sa vnútornosti Feratu poháňané vačkami. Po natáčaní tejto scény bol potom predok vozidla spálený. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama