Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V brzkých ranních hodinách 31. srpna 1888 je v uličce Buck’s Road v londýnském Whitechapelu objeveno zohavené tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové. Vyšetřováním je pověřen inspektor Abberline ze Scotland Yardu, který od počátku čelí podezřelému tlaku, aby případ urychleně uzavřel. Zkušený policista dospěje k závěru, že není-li nijak významná oběť, důležitá bude patrně osoba vraha. A ne, že by měl o podezřelé nouzi. V okruhu vyšetřování se záhy ocitá například jasnovidec Lees, těšící se přízni samotné královny, americký herec Richard Mansfield či soudní lékař Llewellyn. Případ získává nový rozměr 8. září nalezením další zavražděné prostitutky Annie Chapmanové. Whitechapelem se šíří panika a strach, které nikdy nepřinesou nic dobrého... V uličkách londýnského Whitechapelu navzdory úsilí Scotland Yardu stále řádí bestiální vrah prostitutek, přezdívaný Jack Rozparovač. Po tzv. dvojité události z noci na 30. září 1888 buntuje George Lusk v čele samozvaného Výboru bdělosti lůzu do zbraně. Policie, jíž se vrah ve svých vzkazech otevřeně vysmívá, se ocitá pod stále větším tlakem. I za těchto okolností se však inspektor Abberline spolu se svým věrným seržantem Godleym dostává krůček po krůčku blíž k pravdě...  Neznámý pachatel, který vstoupil do dějin kriminalistiky pod přízviskem Jack Rozparovač, zavraždil mezi 31. srpnem a 9. listopadem 1888 v temných uličkách londýnské čtvrti Whitechapel celkem pět prostitutek. Mimořádná brutalita vražd vzbudila již ve své době nebývalou pozornost a případ, který nebyl nikdy vyřešen, nepřestává různé amatérské badatele i profesionální kriminalisty fascinovat dodnes. Dvoudílný britský televizní film Davida Wickese vznikl ke stému výročí proslulých zločinů a coby dramatická rekonstrukce jejich vyšetřování je jakýmsi shrnutím tehdy dostupných faktů, na jejichž základě tvůrci dospívají k vlastnímu závěru ohledně totožnosti pachatele. Hlavní roli inspektora Abberlina ztvárnil Michael Caine, oceněný za svůj výkon prestižním Zlatým glóbem. Seržanta Godleyho hraje Lewis Collins, u nás patrně nejznámější jako představitel drsňáka Bodieho v seriálu Profesionálové. (Česká televize)

(více)

Recenze (86)

mm13 

všechny recenze uživatele

Všetko, čo viem o Jackovi Rozparovačovi, som sa naučil od Alana Moorea v jeho grafickom románe Z pekla, inšpirovanom v prvom rade štúdiou "Jack the Ripper: The Final Solution" od Stephena Knighta. Jedná sa prosím pekne o krajne spoľahlivý zdroj a pokiaľ sa mi teraz niekto bude chcieť vysmiať, že komiks, postavený na konšpiračnej teórii, považujem za seriózny, tak je kultúrny ignorant. Ja podobnými predsudkami netrpím, vďaka čomu môžem zodpovedne prehlásiť, že tvorcovia tohto TV zázraku sa verne držali všetkého, v čom máme o whitechapelských vraždách jasno a s neznámym (zahmleným) naložili šikovne. Pozerá sa to aj preto veľmi príjemne; je zábavné sledovať, ako známe postavy a postavičky postupne zapĺňajú javisko, povedomé situácie sú natočené akoby vypadli priamo zo spomienok, fabulácie zapadajú do celkového obrazu, ako je tu maľovaný. Má to skrátka svoj tvar, štýl a šmrnc. A aj keď vo finále ostávajú tvorcovia oddaní kráľovskej rodine (možné prepojenie na ňu vynechávajú), je ich odhalenie, čo do motívu vrážd, nemenej vzrušujúce a presvedčivé, pre niekoho možno triezvejšie a prijateľnejšie (pre mňa nie), než anarchistický kopanec od vyššie spomenutého komiksového guru (nevadí, vôbec nevadí, na televíziu je to celé beztak odvážne že až). Fakt chutný príspevok do témy. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tak vážení, tohle mě odrovnalo. Jack the Ripper je bez debat nejlepší film jaký byl na toto téma kdy natočen (kam se hrabe Z pekla) a těch tří hodin, co jsem u toho seděl, vůbec nelituji. Natočeno je to fakt precizně - co si budeme povídt, čekáte snad od Britů něco jiného? - a atmosféra by se dala krájet. Londýn 19.století je zachycen vážně dokonale. Michael Caine podává jeden ze svých nejlepších výkonů a všichni ostatní, i v těch nejmenších rolích mu zdárně sekundují a diky hercům vynikne opravdu každá postava, a to se nestává často. Povedl se i dabing, Karel Heřmánek mě mile překvapil. Ale teď k ději - několik málo scén lehce nudilo, ale jinak je to bez chyby. První, seznamovací část, trošku rozjíždí děj, seznamuje nás s postavami a podezřelými a navrch se přihodí nějaká ta vražda. Tady musím hlavně ocenit závěrečnou scénu prvního dílu a jeden z nejlepších předělů, jaké jsem kdy viděl - druhá část už od začátku úžasně graduje a uzavírá pátrání, vražda Mary Kelly je natočena opravdu bravurně, vraždící stín, zapadlé uličky, bezva.... A pak to jede, poslední stopy a důkazy, rozdělení osobnosti, přibližování se k pravdě a odhalení vraha.... Stupňování napětí se tvůrcům opravdu povedlo, i když ten kočí byl jasnej. A co potom ten potitulkový závěr (mimochodem, bezvadná hudba) - "o svých závěrech jsme přesvědčeni" to mě dostalo. No, klidně to tak být mohlo - rozdělená osobnost, vrah a jeho kočí - ano, je to možné, třeba to tvůrci vyřešili a nejslavnějšího vraha známe už od roku 1988, ale.... A to je na tom nejkrásnější. Spoustu věcí tomu nasvědčuje, ale je tam nejistota. A postavy? Ten herec byl super´, ten děsnej jasnovidec nezapomenutelný a celá ta adaptace mi vyrazila dech. A pokud náhodou chcete detektivku, tak tohle je geniální, oobyčejná detektivka - atmosférická, chytrá a propracovaná. Mě ten film vážně moc potěšil, úžasná záležitost. 100%, no! ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Všichni už jsme slyšeli o Jacku Rozparovači, který měl na svědomí brutální vraždy několika londýnských prostitutek a nikdy nebyl dopaden. Takže se kolem jeho postavy vytvořil prostor pro nejrůznější legendy a dohady. Nebudu se tedy o něm rozepisovat. Bylo by to zbytečné a zdlouhavé. Přejdu rovnou k filmu. Film ze začátku působí jako obyčejná dobova detektivka. Tvůrci divákovi předkládají všechno postupně a dost detailně. Vlastně jsem si mohla udělat dokonalý obrázek o tehdejším Londýně. Michael Caine je hodně charismatický herec a svou roli zahrál s grácií. Nesl celý film na svých bedrech. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný skutečnými událostmi o řádění nejznámějšího masového vraha všech dob. A také pravděpodobně prvního vraha svého druhu v dějinách. Na to že se jedná o TV film je dobová Anglie vyobrazena skutečně skvěle. Postavy mají svůj vývoj a brzy budete podezírat skutečně téměř každého. Že právě on je bestiální Jack Rozparovač. Jehož totožnost ve skutečnosti nebyla dodnes odhalena. Skvěle gradované napětí a herecké obsazení v čele s výborným Michaelem Cainem (Temný rytíř). Kdo má rád temné thrillery, tak tento film by jistě neměl vynechat. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„If the dead woman is a mystery, than the killer must be..“ K jubileu slavného případu, kdy se ve Whitechapelu lehkou rukou kuchaly lehké ženy a pachatel si ve Staru mohl číst o policejní neschopnosti, bezesporu důstojný počin. Trochu to brzdilo Abberlinovo tokání s ženou v kostýmu kvočny a buřičské aktivity pouličního výboru, ale jakmile se vyšetřuje a Caine s kolegou profesionálem překotně servírují dedukce, má ta whodunit atmosféra vyčarovaná hůlkou fabulace své kouzlo (občas i opepřené hororovými prvky viz. proměna herce Mansfielda na pana Hydea). Výprava s všemi těmi fiakry, temnými uličkami a slušivými klobouky perfektní, jen ten stav chrupu prostitutek jevil známky anachronismu.. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Poslední film Harryho Andrewse. (Chatterer)
  • V USA měl tento film premiéru ve stejný čas, když druhá stanice vysílala film Without a Clue, kde hráli hlavní role také Michael Caine a Lysette Anthony. (Chatterer)

Reklama

Reklama