Reklama

Reklama

V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on. (Vertical Entertainment)

Diskuze

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Hele, Star Wars jsou pohádka a spotřební zboží... Duna je mnohovrstevnatej literární epos s poselstvími, alegoriemi, oxymórony a příslovečnými spřežkami. Takže od ní fakt očekávám něco víc.

na příspěvěk reagoval Darth_AK, Darth_AK

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

tomalakis

Promiň, ale s tím nesouhlasím. Duna je předloha Herberta a špatně postprodukčně upravený film z roku 1984 není něco, co by její odkaz nějak zvětšovalo, ať by se Lynch ubrečel sebevíc. Jeden film (a jeden seriál, jestli se nemýlím) je menší kinematografické a kulturní dědictví než třeba série "Byl jednu jeden.." pro děti od Barillého. 

Tvůj argument padá na tom že Villeneuve představil svoji vizi, která se nám líbí. To není nějaký sumář posledních 10 let Holywoodu, to je jeho vlastní pohled na knihu. Tobě víc sedí verze z 84, jiným zase 21/24. A mimochodem - o oddanosti Villeneuva už svědčí jen to, že po tom tragikomickém finančním výsledku verze z roku 1984 dokázal přesvědčit nějaké studio o tom, že jeho vize lidi do kina naláká, že má smysl rozdělit to na dva filmy - což pokud jsem si všiml, ani Lynch nebyl schopen dokázat.

Ono u dvojky se to možná tolik obhájit nedá, ale jednička není tvůj typický holywoodský akčňák a chce i hodně čtení mezi řádky - viz lidi zde co nechápou přesun celého velkorodu na jednu planetu, nebo že Leto není "weak man" ale originální plán s Fremeny i přesunem atomovek je jeho. Takže to není nějaká povrchní marvelkovka, je to chytrý film, a II staví na všem co jednička vybudovala a vytváří z toho velkolepé finále. 

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

higuain

Tak až si povědomosti pořádně doplníš, tak možná uvidíš, o co všechno nás Villeneuvova Duna okradla. Protože Duna to není jen Herbertův text (který navíc má tunu informací mezi řádky) - ale že Duna je celé dědictví kinematografické, počítačové a vůbec kulturní. A že všichni, kdo do něj nějak přispěli, tohle reflektovali... Až doteď... reboot... A to je můj argument: že se vám tahle Duna líbí, protože reflektuje akorát poslední dekádu Hollywoodu.

na příspěvěk reagoval Darth_AK, higuain

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Jo to jsem rád, podle mě tyhle menší traktáty pomůžou lidem co knihu nečetli, se trochu vcítit do lore a pozadí událostí ve filmu a koneckonců jim to umožní i užít si film nakonec trochu víc, když budou znát pozadí některých událostí. Reaguju na tuhle zprávu, protože se tam řešil ten přesun na Arrakis s tím, že to je patrně past. Leto ovšem věděl, že je to past a jeho rozhodnutí je vysvětleno takto (není to celý dialog, v tom dialogu mimochodem Paul přemýšlí stejně jako lidi v oné diskuzi - proč to riskovat?):

Paulovi náhle vyschlo v krku a snažil se polknout. „Nemohl bys svolat landsraad, odhalit...“
„Dát našemu nepříteli na vědomí, že víme, čí ruka drží nůž? Ale nyní, Paule, nyní ten nůž vidíme. Kdo ví, kam by ho mohli namířit příště? Kdybychom tohle předložili landsraadu, způsobili bychom pouze velký zmatek. Imperátor by vše popřel. Kdo by se mu postavil na odpor? Získali bychom pouze trochu času, ale riskovali bychom zmatek. A odkud by pak přišel příští útok?“
„Všechny rody by mohly začít s hromaděním koření.“
„Naši nepřátelé mají velký náskok - příliš velký, než aby se dal zlikvidovat.“
„Imperátor,“ řekl Paul. „To znamená sardaukary.“
„Nepochybně přestrojené do harkonnenských uniforem,“ řekl vévoda. „Pořád to budou fanatičtí
vojáci.“
„Jak nám mohou fremeni pomoci proti sardaukarům?“
„Vyprávěl ti Hawat o Saluse Secundus?“

(...nepodstatné, vynechávám pár řádků.. a následně pak:)

Ale všechny zprávy o Saluse Secundus uvádějí, že je to hrozný svět!“
„Nepochybně. Ale kdybys chtěl vychovat drsné, silné muže, kteří nahánějí hrůzu, jaké bys jim vybral prostředí?“
„Jak by sis u takových lidí zajistil věrnost?“
„Existují osvědčené způsoby: hrát na vědomí o jejich určité, nadřazenosti, vytvářet tajuplnou atmosféru tajné organizace, podporovat ducha společného utrpení.“
Paul přikývl, očima visel na otcově tváři. Cítil, že teď přijde to hlavní.
„Vezmi takový Arrakis,“ pokračoval vévoda. „Když se dostaneš mimo města a posádkové
vesnice, je úplně stejně hrozný jako Salusa Secundus.“
Paul vytřeštil oči. „Fremeni!“
„Máme tam potenciální armádu vojáků stejně silných a schopných jako sardaukaři. Chce to
trpělivost, abychom je nenápadně oťukali; a bohatství, abychom je mohli pořádně vyzbrojit. Ale
fremeni tam jsou... a bohatství v podobě koření také. Teď tedy víš, proč jdeme na Arrakis, i když
víme, že je to past.“

Myslím, že tam jsou ještě někde dva navazující dialogy se zahrnutím jiných postav, ale už se mi to nechce dohledávat. Tak si dáme ještě na závěr Gurneyho oblíbenou:

„Aj, galašská děvčata
dělaj to za hrst zlata,
a ta z Duny za lok vody!
Prahneš-li však po slečnách,
jež tě vášní spálí v prach,
okus pannu z Caladanu!“

🤣

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

Nemám problém přiznat nic, protože jsem o něm samozřejmě slyšel a že mám o něm jen základní povědomost jsem otevřeně přiznal už dávno. Že jsem špatně vyspeloval jeho příjmení na tom nic nemění, to se jen chytáš stébla, protože nemáš žádný reálný argumenty, a tak se to snažíš otočit na Jodorowského (happy?), o kterém tu řeč vůbec nebyla a nikdo, včetně mě, ho tu nekritizoval.

na příspěvěk reagoval tomalakis

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

tomalakis

Ale tak co je to za zdůvodnění, filmu přece neubližuje něco, co by bylo do Villeneuva hezké udělat, to by potěšilo tebe, jasně, ale z obecného pohledu to na film nemá žádný vliv, ne? No jako nevím, to mi prostě přijde jako strašně subjektivní argumentace vůči Villeneuvovi. Neříkej mi přece, že bys jakéhokoliv jiného režiséra takto posuzoval - třeba toho, co teď točí adaptaci Planety opic, že nedal do filmu odkaz na předchozího režiséra nebo cameo herce, co tam hrál v 60. letech. To si myslím že sám musíš uznat že tak přísná kritéria bys neměl, a zas tak velký monument Lynchova Duna není, aby si zajistila výjimku jako něco, u čeho by to fanoušci očekávali. To už mi k tomu víc pasují ty Star Wars, kde je ta nutnost držet se určitých zásad staré trilogie fanoušky poměřovaná do teď. 

na příspěvěk reagoval tomalakis

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

higuain

Prospívá to mému argumentu, že máš o věcech jen základní povědomosti... A laskavě nepředstírej, že jde o překlep, když jsi to napsal 3x. Nemáš náhodou problém přiznat, že jsi o Jodorowském předtím neslyšel. 

na příspěvěk reagoval higuain

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Povinností to není, ale bylo by to od něj hezké, zvlášť když se pustil do titulu, který má tak pohnutou kinematografickou historii jako Duna... Ale bavili jsme se jen o tom, co by mě přimělo nedát mu odpad.

Ok, nějaké odkazy sem potom nahodím.

na příspěvěk reagoval Darth_AK

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

Já v téhle diskusi jsem už dlouho, jen jsem předtím nikdy nereagoval na tebe. A že Duna 84 je producentský paskvil, ano to je taky konstatování skutečnosti. To nemění nic na tom, že se ten film může i tak lidem líbit, proti tomu nic nemám a taky jsem to tu několikrát napsal; takže jsme opět u toho tvého překrucování. A jestli jediný, co proti "úrovni mého textu" jsi schopen vyplodit, je překlep ve jméně, zatímco sám tu překrucuješ význam toho, co kdo napsal nebo řekl, tak to tvému "argumentu" taky dvakrát neprospívá.

na příspěvěk reagoval tomalakis

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

higuain

Ono z toho co jsem četl ohledem Duny (a vím že je hodně těžké to ukázat, takže chápu důvod proč to tam není), tak mi právě chybí origin Baronovy tloušťky, protože ten mi s ohledem na orientaci i okolnosti přijde hodně zajímavý. Ale jak říkám, chápu proč to tam nemá místo.

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

higuain

A ty ses tu objevil proč? Abys vytroubil že Duna 84 je paskvil. Nebo to je taky konstatování skutečnosti? Jestli sis tu negativitu na sebe nepřivolal ... A všimni si, že úroveň tvého textu nekomentuju, přestože nejsi schopný napsat "Jodorowský"

na příspěvěk reagoval higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

Juklitz

Četl jsem to teda v angličtině, ale pamatuju si matně tenhle úryvek taky. Baron a Harkoneni obecně vnímali Fremeny jako podlidi. To v nové adaptaci bylo zobrazeno poměrně věrně. Ten homosexuální podtext u Barona už moc ne, z evidentních důvodů... :D 

na příspěvěk reagoval Darth_AK

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

Juklitz

Jde vidět že máš široké znalosti Duny a krásně se to po tobě čte :). Děkuji za úryvky a zajímavý vhled do problematiky z jiné strany :).

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

Jen tak pro zajímavost, pro zájemce - když tu byla řeč o Fremenech a o tom, jak je Harkonneni podceňovali, tak když sem klikl na random stránku při hledání té předešlé pasáže, uplně náhodou  jsem klikl zrovinka  na stranu, kde se konkrétně toto řeší mezi Rabbanem a baronem, tak jen pro představu: 

„Fremeny nemá cenu brát v úvahu!“
„Můj pán promine, ale sardaukaři mají jiný názor.“
Baron zaváhal a pozorně svého synovce sledoval. „Něco víš?“
„Když jsem včera večer přijel, můj pán se už odebral k spánku. Já..., ehm..., dovolil jsem si kontaktovat některé ze svých bývalých poručíků. Teď dělali průvodce sardaukarům. Uvádějí, že někde jihovýchodně odtud si banda fremenů počíhala na jednotku sardaukarů a úplně ji zlikvidovala.“
„Zlikvidovali sardaukarskou jednotku?“
„Ano, můj pane.“
„To není možné!“
Rabban pokrčil rameny.
„Fremeni, kteří porážejí sardaukary,“ baron se opovržlivě ušklíbl.
„Opakuji pouze to, co jsem slyšel,“ bránil se Rabban. „Říká se, že tato fremenská skupina již předtím zajala vévodova proslulého Thufira Hawata.“
„Aha.“ Baron přikývl, pousmál se.
„Já tomu věřím,“ řekl Rabban. „Nemáš představu, jakou překážku fremeni představovali.“
„Možná, ale toto nebyli fremeni, které viděli tvoji poručíci. Museli to být atreidští vojáci, vycvičení Hawatem a převlečení za fremeny. To je jediné možné vysvětlení.“
Rabban znovu pokrčil rameny. „Ale sardaukaři si myslí, že to fremeni byli. Zahájili akce proti fremenům, chtějí je vyhladit.“
„Výborně!“
„Ale...“
„Sardaukary to aspoň zaměstná. A brzy zde budeme mít Hawata. Vím to! Cítím to! Ach, to byl dneska den! Sardaukaři na lovu několika bezvýznamných pouštních band, zatímco my dostaneme skutečnou cenu!“
„Můj pane...,“ Rabban zaváhal, mračil se. „Vždycky jsem měl dojem, že fremeny podceňujeme, a to jak jejich počet, tak...“

A hned pod tím je mimochodem pasáž, interní dialog barona, který lehce osvětluje (minimálně mnou) kritizovaný pozměněný narativ Feya-Rauthy - skutečně jen lehce, protože tomuhle plánu se kniha věnuje více jinde, hlavně tedy v dialogu barona s Fenringem, tak tedy: 

Tankový mozek, pomyslel si baron (myslí tím Rabbana, pozn.). Svalově uvědomělý tankový mozek. Než ten se s nimi tady rozloučí, nadělá z nich krvavou tlačenku. Pak, až sem přivedu Feyda-Rauthu, aby z nich sňal  břemeno útlaku, budou mít důvod radostně vítat svého zachránce. Milovaného Feyda-Rauthu. Dobrotivého Feyda-Rauthu, soucitnou lidskou bytost, která je zachrání před lítou šelmou. FeydaRauthu, člověka, za kterým stojí za to jít, pro kterého stojí za to zemřít. Ten chlapec se do té  doby naučí, jak beztrestně utiskovat. Jsem si jist, že on je tím, koho potřebujeme. Bude se učit. A  takové krásné tělo. Skutečně nádherný chlapec.

na příspěvěk reagoval Darth_AK, higuain

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

Jaký urážky? Napsat, že píšeš nesmysly, když píšeš nesmysly, není urážka, ale konstatování skutečnosti. Stejně tak napsat, že tvoje komentáře vůči Villeneuvovi nebo lidem, kterým se jeho Duna líbí, jsou arogantní, když jsou evidentně arogantní. Stejně tak, že tvoje porozumění textu je na úrovni mateřský školky, když opakovaně překrucuješ něčí slova. Já rozhodně nemám zájem tu někoho urážet. Veškerý negativní komentáře na tvojí osobu sis tu způsobil sám.

na příspěvěk reagoval tomalakis

Juklitz

Juklitz (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Btw., ve Villeneuvově filmu jedna scéna odkazující na 1984 Dunu (imho) je, možno posoudit - je to scéna, kdy Harkonneni letí zajatou Jessicu a Paula vysypat do pouště (tedy první díl). Mimochodem, jeho verze úvodním dialogem stráže téměř identická s knihou (vypůjčil jsem si nějaké pdf, protože se mi to nechce opisovat, druhak dcera půjčila knihy nějakému spolužákovi, tak ji fyzicky doma aktuálně stejně nemám):

„Je to skoro ostuda zlikvidovat takovou hezkou ženskou,“ ozval se Kinet. „Měls někdy nějakou
urozenou?“ Otočil se, aby se podíval na pilota.
„V Bene Gesseritu všecky nejsou urozený,“ řekl pilot.
„Ale všecky vypadají bezvadně.“
Vidí mě docela zřetelně, usoudila Jessica. Vytáhla svoje svázané nohy na sedadlo a svinula je do
klubíčka, zatímco hleděla upřeným pohledem na Kineta.
„Je skutečně moc hezká,“ řekl Kinet. Zvlhčil si jazykem rty. „Je to fakt škoda.“ Pohlédl na
Cziga.
„Myslíš si to, co si myslím, že si myslíš?“ zeptal se pilot.
„Kdo by se to dozvěděl?“ odpověděl otázkou Kinet. „Potom...“ Pokrčil rameny. „Já jen že jsem
neměl nikdy žádnou urozenou. Možná se už nikdy taková příležitost nenaskytne.“
„Vztáhněte na moji matku ruku a...,“ zvolal drsným hlasem Paul. Vyslal na Kineta rozzlobený
pohled.
„Hele!“ zasmál se pilot. „Zaštěkalo štěně. Ale nekouše.“
A Jessica si pomyslela: Paul posadil hlas příliš vysoko. Ale možná to bude účinkovat.
Dál letěli beze slova.

Verze Lynche a Villeneuva se nicméně obě liší následně stejným způsobem od knihy - Paul přinutí Kineta sundat Jessice roubík a ta mu poručí druhého Harkonnena zabít. Ten ho nožem usmrtí. To se proti knize liší vlastně shodně, protože originálně ta scéna vypadá docela jinak. Druhá věc v té samé scéně - Jessica spatří znak vyrytý dr. Yuehem - démantový znak. Jenže, je tu malý háček - podle knihy: 

Zaslechla v jeho hlase úsilí se ovládnout a změnila směr hovoru: „Na stropě kabiny je načmáraný
znak Yuehova rodu.“
Vzhlédl a spatřil klikatý znak.

Jenže jak Lynch, tak Villeneuve mají (podle mě, protože nikde jinde není popsaný) chybu v tom znaku - ten démantový kosočtverec totiž není znak Yuehova rodu, ale symbol imperiálního kondicionování. Tu knihu musel číst, přesto použil stejný symbol jako Lynch. 

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

higuain

Schválně až sem přijde TheDarKnig, tak můžete společně spočítat, kolik urážek na moje konto jsi tu vypustil a kolik já na tebe a pak si můžeme promluvit o nějakém respektu.

na příspěvěk reagoval higuain

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

tomalakis

Jako počkat, chceš mi říct, že když teď se rozhodne režisér natočit film, co je "remake" nebo několikátou verzí jiného příběhu, tak je jeho povinností propašovat do něj herce z předchozího filmu jako cameo, nebo mu vzdávat některými scénami čest? Sám v prvním odstavci píšeš, že chceš aby Villeneuve udělal něco vlastního se svým vkladem. Natočil Dunu podle svojí vize, jak jemu přijde, že by měl příběh působit. A teď po něm chceš, aby vlastně udělal vykrádačku scén z původní, aby ji vzdal hold a vděk? Jak spolu ty dvě verze vlastně souvisí, krom toho že jde o adaptaci stejného díla? Inspiroval se něčím od Lynche? Radil mu někdo z minulé Duny? Jako, já nevím nic o tom, čím by jemu předchozí autoři ušlapali cestičku, spíše naopak - po Duně z 84 vešlo ve známost že ta věc je nezfilmovatelná a masy to niky nechytne, takže to mu prokázali dost medvědí službu. 

Jinak jak sám píšeš, Villeneuva nesnášíš, a to já plně akceptuji. Já nemám rád Tarantinovy filmy, viděl jsem teda jen Kill Bill a část Osmi hrozných, ale cítím že to není pro mě. Kill Billovi jsem dal jednu hvězdu, čistě proto že jsem s tím nesouzněl, ale pořád to prostě není odpad. Nejde tolik o tvoje hodnocení, ale o tom že se to snažíš obhájit skrz tu konstrukci, že Villeneuve je žabař bez uměleckého vkladu, co nechápe geniálnost a ztracená léta práce Lynche. Vždyt to mu může být úplně u zadku, šel natočit vlastní film.

Jinak jsem zodpovědně prohledával internet a zatím dohledal jen to co se píše tak všeobecně, že Lynch nad filmem ztratil kontrolu v post-produkci a že chtěl dva filmy. Ale že by ho to celoživotně zlomilo nikdy není, všude se spíš básní jak mu rozkvetl život po Twin Peaks. Klidně hoď odkaz na ten dokument, ale jako zlomený člověk na mě nepůsobí. 

Dohledal jsem tohle: 

“I’m proud of everything except ‘Dune,'” Lynch answered. “I’ve liked so much working on different movies. It’s not so much about pride but the enjoyment of doing, the enjoyment of the work. I’ve enjoyed working in all these different mediums. I feel really lucky to have been able to enjoy those things and to be able to live.”

Lynch referred to his 1984 “Dune” adaptation as a “gigantic sadness in [his] life” because of the lack of creative freedom he received from the studio during the film, including being given a tepid budget to work with. During an interview in April Lynch said he had “zero interest” in seeing Denis Villeneuve’s upcoming new “Dune” adaptation because it will bring back too many painful memories.

Takže se dá přiznat, že to pro něj bylo tehdy těžké, ale přirovnal bych to ke ztrátě rodinného příslušníka (v hodně nadneseném smyslu). V tu dobu kdy se to stalo jsi byl v háji a mrzelo tě to, nechceš na to zrovna vzpomínat, ale není to něco co by později ovlivňovalo tvůj život, konekonců Lynch pak udělal tolik projektů co mu vynesly mnohem větší slávu, že by bylo poměrně zábavné kdyby se po každém z nich doma zavíral a vzlykal nad Dunou. Tak jak to chápu já, tak Dunu četl poprvé ve chvíli kdy obdržel scénář, do té doby vůbec nevěděl co to je. Udělal to podle sebe a poté byl potopen studiem - to co ho na tom mrzelo hlavně bylo to jak mu bylo zabráněno udělat vlastní vizi, nikoliv přímo boj za Dunu jako takovou. To koneckonců není první ani poslední režisér kterému se toto stalo. Úplně stejně by se cítil i kdyby natáčel SW VI a někdo by ho pořád omezoval, byl by nasranej že jeho edit toho filmu není schválen, ale ne proto že by tak moc žil světem Star Wars, nebo Duny, ale protože mu vadí potopení jeho umělecké vize. Nesouhlasím s tím že je to nějáký bojovník za svět Duny, spíš prostě za pojetí toho, jak to tehdy chtěl on, ale že by mu doma visely bannery Harkonnenů a Atreidů a každý týden nad tím lamentoval, to fakt ne.

 

A ve finále nic z toho nemá co do činění s Dunou od Villeneuva, což je úplně samostatný tvůrčí projekt za mě.

na příspěvěk reagoval Juklitz, tomalakis

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

Ano, komentoval jsem tvoje veřejně dostupné komentáře k jednotlivým adaptacím Duny, který si na tenhle portál předpokládám nedal s pistolí u hlavy, ale zcela dobrovolně. Komentoval jsem je, protože ses v nich vyjadřoval naprosto nesmyslně, stejně jako ve zdejší diskusi. Pokud nechceš, aby někdo zpochybňoval tvoje absurdní názory, nezveřejňuj je na veřejnou filmovou databázi, je to jednoduchý jak facka.

na příspěvěk reagoval tomalakis

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Darth_AK

Jako adaptace Duny to pro mě odpad je. Kdyby to bylo cokoli jiného, tak bych odpad určitě nedal. Kdyby si Denis dal tu práci a nedejbože napsal něco vlastního, tak bych mu odpad rozhodně nedal, přestože jeho filmy fakt nesnáším (to nebudu lhát). Kdyby projevil nějakou pokoru a dal cameo nějakému herci z Lynchovy Duny, nebo propašoval nějaký hommage na předchozí tvůrce, co nad Dunou marnili mládí, tak bych mu odpad taky nedal. Ale zase udělali za historií sobeckou tlustou čáru... A ty jsi slyšel v tom filmu nějakou hudbu?

Na tlačení náklaďáků se klidně podívám. Stejné video najdeš s Lynchem a dokument o Jodorowského Duně ti teprve ukáže, co je to investovat se do projektu.

na příspěvěk reagoval Merengues9, Darth_AK

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

Kde jsem vynesl jediný soud ohledně Jorodowského? Odpovím si sám; nikde. Komentoval jsem pouze Lynche a "jeho" film. Ty už buď záměrně trolíš a nebo tvoje porozumění psaného textu je někde na úrovni mateřský školky.

na příspěvěk reagoval tomalakis

Darth_AK

Darth_AK (hodnocení, recenze)

tomalakis , tomalakis

Možná by ti stačilo podívat se na úplně základní video, kde Villeneuve mluví o tom, jak natáčeli scénu skoku na červa. Co pro něj bylo podstatné, jak nechal tlačit tubus náklaďáky přes duny :)... Tam poznáš jakou vizi a koncept má a co je pro něj skutečně důležité. Pochybuji že kdejaký náhodný režisér by si s tím dal tolik práce. Pokud máš osobní pifku na Villeneuva, tak to je tvůj osobní problém, ale stejně jako chceš ty po ostatních, aby si zjistili něco o Lynchovi, tak by sis sám mohl něco najít a zjistit něco o Denisovi. Já předtím neviděl ani jeden jeho film a už jsem si prohlédl několik rozhovorů o Duně, kde vysvětluje i technickou stránku věci a jak pro něj bylo důležité přenést to a to z příběhu, takže si myslím že vytvářet z něj karikaturu týpka co si s kávičkou stojí za budovou studia a natáčí pomalu před volume je mnohem větší urážka než cokoliv tu napsal kdo o Lynchovi.

Ale jaký to má smysl - dal jsi odpad filmu, který má minimálně jen hudbu a efekty za hvězdu nebo dvě. Nechceš měnit svůj úhel pohledu za žádnou cenu, je to od tebe postoj, adorování Lynche, shození této verze a Villeneuva. S tím tě nikdo nezlomí a ty ani nikoho svými chabými argumenty a výkřiky do tmy nepřesvědčíš, takže je to bezpředmětné.

na příspěvěk reagoval tomalakis

higuain

higuain (hodnocení, recenze)

tomalakis

40 let o ní nemluvil, jen v každým rozhovoru, kde se ho na ní zeptali, úplně v klidu a bez emocí odpověděl, že lituje, že do toho projektu vůbec vlezl a proč. Neviděl jsem jedinej rozhovor, ze kterýho by na mě působil, že ho něco "zlomilo". Prostě nad projektem ztratil hned zkraje kontrolu a už jí nezískal zpět, byť nepochybuju, že se o to nějakou dobu snažil (jako by se snažil každý jiný režisér v jeho pozici). Co se týče Jorodowského, tak už jsem řekl, že o něm moc nevím nad rámec základní povědomosti, nemám problém si něco takovýho přiznat, na rozdíl od tebe.

na příspěvěk reagoval tomalakis

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

Ono by vůbec od Villeneuva bylo hezké, kdyby uznal, že Duna má za sebou pořádný kus historie, který pro hodně lidí dost znamená. Ale to jsem taky nikde nezaregistroval.

na příspěvěk reagoval Merengues9, Darth_AK

tomalakis

tomalakis (hodnocení, recenze)

higuain

A jak moc jsi Lynche vůbec registroval, že jsi schopnej se ofrňovat nad jeho bojem za vlastní vizi?... Nezavřel za ničím dveře, zlomilo ho to, hochu. A proto o ní 40 let nemluvil... O Lynchově a Jodorowského boji se tedy ještě dovzdělej a mezitím se tu můžeš klidně rozepsat o Villeneuvově boji za vlastní vizi, protože ten jsem zase nezaregistroval já.

na příspěvěk reagoval higuain, Darth_AK

Uživatel tomalakis smazal svůj příspěvek.

Související novinky

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

George Lucas dostane čestné ocenění v Cannes

10.04.2024

Legendární americký režisér, scenárista a producent George Lucas letos bude jedním z recipientů čestné Zlaté palmy Filmového festivalu v Cannes. Stane se tak 25. května během zakončovacího… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

Tržby druhé Duny zcela předčily první díl

17.03.2024

Epickému science fiction v režii Denise Villeneuvea se po osmnácti dnech v kinech velmi slušně daří. V neděli 17. března dosáhl snímek Duna: Část druhá celosvětových tržeb téměř 495 milionů dolarů (z… (více)

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

Duna 2 zdvojnásobuje víkendové tržby jedničky

04.03.2024

První Duna při svém nástupu do kin měla poměrně náročnou pozici. Jednalo se sice o očekávaný blockbuster s nabušenou hereckou sestavou a režijním matadorem za kamerou, do široké distribuce však… (více)

Reklama

Reklama