Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

lake-lake 

všechny recenze uživatele

jelikož jsem to tenkrát viděla v kině a od té doby už ne, jsem ovlivněna vzpomínkovým optimismem a infantilní amnézií; ale asi to nebylo tak špatný. největší fofr se ovšem odehrával po filmovém představení. z našeho (jediného) městského kina vylézaly davy lidí a nažhavení řidiči nasedali do svých škodověnek. to bylo nějakýho túrování, hrabání a prašných výjezdů! ()

venus 

všechny recenze uživatele

Nádherná auta, takže podívaná byla opravdu vzrušující! Jenom mi bylo líto té rozpůlené corvetty... Do benzínem páchnoucího závodu se podařilo zasadit i několik vtipných scén, které film pěkně okořenily. Je to jeden z mála automobilových filmů, který není postaven jenom na efektech, což určitě není u tohoto žánru snadné. ()

Reklama

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Filmy podobného typu mám radši vážnější a když už komedie, tak aspoň ať ten humor dává trošku smysl. Tady to právě vůbec nefungovalo. Přišlo mi, že si to dělá prdel samo ze sebe, ale tím pádem to shazuje celý film. Auta (až na Camaro) taky nic moc. V budoucnu se mi vybaví jen obstojné burácení motorů a jméno toho policajta, které je shodné s mým kolem. 2+* ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem "Milionový závod", viděl jsem "Velký závod" (The Cannonball Run) a protože mě téma závodu napříč Amerikou zaujalo, rozhodl jsem se podívat i na tento film. Doufal jsem, že konečně najdu ideální závodní komedii, která má to "něco", co těm dvěma předchozím filmům chybělo. Protože jsem Velký závod viděl dřív a je tomuto filmu dost podobný, tak udělám menší srovnání (jen pro informaci, Velký závod ode mě dostal ***). Velkému závodu jsem vyčetl, že ačkoliv tam bylo dost vtipů, většina jich byla nevtipných (nebyly trapné, ale prostě se jim nedalo smát) a těch povedených tam bylo celkem málo (ale když už, tak se povedly). Tajný závod nemá nevtipné vtipy, protože on nemá skoro žádné vtipy! Vážně, na komedii tam toho bylo opravdu málo. A když už tam něco bylo, tak že bych se upřímně zasmál, to se mi stalo asi tak 3x. Jinak to bylo jen takové pousmání, celý film se dá dokoukat s vážnou tváří. Bohužel, když už se zdá, že se do filmu konečně přidává humor ve velké porci, najednou zjistíte, že už je konec. Připadalo mi, že to ani není komedie, ale prostě oddechový závodní film. Koukat jsme se mohli jen na pořádné bouráky, americkou krajinu a docela pěkné ženské, které se ve filmu objevily. Teď k charakterům: Oproti Velkému závodu má Tajný závod takové "normální" postavy. Suché, nijak zajímavé. Ve Velkém závodu jsme měli rozmanité postavy - arabského šejka, saniťáky, Jamese Bonda, hi-tech Japonce, falešné kněze...Zdejší postavy byly opravdu nevýrazné, upřímně mě zaujali jen policajti, dvojice důchodců, ti borci, co nedokázali vyjet ani ze startovní garáže, a pak němý motorkář, který byl pro mě nejlepší a také nejvtipnější postavou filmu. Velký závod má taktéž mnohem lepší herecké obsazení. Tajný závod má herce, kteří nejsou špatní, ale že by to byli zrovna hvězdy, to se říct nedá. No, ideální film o tajném závodu jsem tedy zatím nenašel, ale z té mnou viděné trojice "Milionový závod", "Velký závod" a tento "Tajný závod" rozhodně vede "Velký závod", který sice nebyl nějak zvlášť dobrý, ale rozhodně měl lepší charaktery a mnohem více jsem se u něj bavil. U "Tajného závodu" jsem se dost často nudil a nesmál jsem se. A to je u komedie dost závažný problém. Za motorkáře, poldy, pár slušných hlášek a kvalitně natočenému průběhu závodu dávám dvě hvězdičky. Zdejší aktuální hodnocení přes 71% se mi zdá dost přehnané. Tento film je slabší oddechovka na jednou zkouknutí. Nic víc. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

"Když jedu, nezajímá mě, co se děje za mnou," s převahou vysvětlí Raul Julia, proč po usednutí do vozu urval zpětné zrcátko. Takže si nemyslím, že by tenhle film neměl dostatek humoru, dostatek hlášek, dostatek skvělých scén, mezi něž určitě bude patřit i "Plán Alfa". Možná, že další z mnoha klonů Tajného závodu mohou vypadat lépe a přitažlivěji, ale je to do jisté míry dáno i tím, že The Gumball Rally jim prošlápl půdu a ukázal cestičku. Výborná je i herecká parta, a pološílený Lapchik to celé podtrhuje. Ladies and gentlemen, start your engines! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Vo filme boli použité autá Ford Shelby Cobra 427 (1966), Ferrari Daytona (1974), Porsche 911 Targa (1974), Dodge Polara 440 (1971) a 1/2 Chevrolet Camaro Z28 (1970). (tarponko)
  • Aktuální rekord závodu Cannonball Baker Sea-To-Shining-Sea Memorial Trophy Dash, jež je námětem pro film, je 28 hodin a 50 minut. Jeho držitelem je trojice Dave Black, Ed Bolian and Dan Huang. (Jiri_Jaros)
  • O přejezd USA z New Yorku do Los Angeles v rekordním čase se dodnes pokouší několik řidičů ročně. K roku 2020 nejrychlejší přejezd zaznamenal ve stejném roce Fred Ashmore ve vypůjčeném voze Ford Mustang GT s přídavnými nádržemi. Čas 25 hodin a 55 minut je první oficiální záznam pod 26 hodin a byl proveden v době pandemie coronaviru v USA. (Jiri_Jaros)

Reklama

Reklama