Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Inspektor Callahan se podílel na odsouzení vlivného gangstera Loua Janera a jeho muži se ho vzápětí pokusí zabít. Harrymu se však podaří z noční přestřelky vyváznout bez zranění. Další den je mu přidělen nový parťák, Číňan Quan. Společně jsou pověřeni vyšetřováním vraždy zpěváka Johnnyho Squarese, který pravě dokončil natáčení hororu Hotel Satan pod vedením režiséra Petera Swana. Televizní reportérka Samantha Walkerová zveřejní zprávu o podivné hře, kterou hrál režisér Swan a někteří lidé z jeho štábu. Každý z nich vypracoval seznam lidí, kteří prý zemřou. Vítězem je ten, kdo uhádne nejvíce mrtvých. Na Swanově seznamu Harry najde nejen zpěváka Squerese, ale i sebe. Po dalším útoku Janerových zabijáků Harry pohrozí uvězněnému gangsterovi, že přijde o život, pokud se mu něco stane. Po dalších vraždách, jejichž oběti byly na seznamech podivné hry, si Harry uvědomí, že jde o někoho, kdo se chce režisérovi pomstít. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (175)

castor 

všechny recenze uživatele

„To je řezník Hicks, kterej zabil tři lidi. Víš, jak to udělal? Zubama je roztrhal na kusy. Policajti je nedali dohromady. Člověk by řek, že má abnormální apetit.“ Průměrný scénář, průměrná akce, padouši skákající Harrymu před jeho Magnum 44. Jinak nic nového pod sluncem. Harry dál pohřbívá veškeré ideály o práci amerických policajtů, dělá si, co chce, vytahuje bouchačku, na koho chce. Popáté a naposledy. Tahle série nicméně k filmové historii patří jako třeba Rocky, má své slabší momenty, ale i výtečné scény. Nepřemýšlet, snížit ambice, ocenit zpestření v podobě mladého Carreyho a Neesona a užít si spolehlivého Eastwooda. Nic jiného po nás tohle páté dobrodružství nepožaduje. A to je vlastně trochu škoda!! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sázka na smrt, důstojný Callahanův epilog, je žánrovou zábavou. Je určen milovníkům svérázně drsných chlapáků, kteří s duchapřítomnou elegancí destrukce nastolují spravedlnost a zákon. Nepatří k nejosobitějším, ani k nejpodmanivějším dílům svého druhu, přesto málokoho vyloženě zklame a fanoušky žánru potěší. Hlavní postavou chlapáckého kriminálního thrilleru je Harry Callahan (příjemný Clint Eastwood), sanfranciský policejní inspektor. Je oceňovaný pro své výsledky, pro své metody je postrachem zločincům i nadřízeným. On je terčem pomst i mindráků a téměř každý den musí obhajovat své právo na život. Drsná slupka skrývá vytrvalost a přizpůsobivost měnícím se podmínkám. I trocha citů v nesmělosti uzavření se občas najde. Hlavní ženskou postavou je Samantha Walker (zajímavá Patricia Clarkson), ctižádostivá televizní reportérka. Smrt a vraždění je atraktivní téma pro diváky, i hranice lze ve jménu profese překračovat bez váhání. Důležitou postavou je Peter Swan (sympatický Liam Neeson), režisér béčkové filmové zábavy. S přepjatou hysterií chrání svůj prostor úspěchu, a jen roztahující se ostrý břit smrtelné hry přináší strach. Výraznější postavou je Al Quan (Evan C. Kim), nový Harryho policejní parťák. Malý, odvážný a bojující. Z dalších rolí: psychopatický Swanův fanoušek Harlan Rook (David Hunt), Harryho napjatý nadřízený kapitán Donnelly (Michael Currie), snaživě naléhavý policejní poručík Ackerman (Michael Goodwin), rozjetý rocker Johnny Squares (zajímavý Jim Carrey), zastrašený mafiánský šéf ve vězení Lou Janero (Anthony Charnota), zavražděná filmová kritička Molly Fisher (Ronnie Claire Edwards), frustrovaný a po pozornosti žadonící sebevrah Gus Wheeler (Louis Giambalvo), či prostoduchý obří vězeň Butcher Hicks (Diego Chairs). Jsou mnohem zdařilejší filmové kusy tohoto žánru. Naštěstí Clint své obdivovatele nezklame a přemýšlení se dá úplně vypustit. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Po Taken dostává scéna, kde Eastwood vyhrožuje Neesonovi, úplně jiný rozměr :) Pětka zapadá do osmdesátek výrazně líp než čtyřka, ale pořád nemá - stejně jako bondovky - šanci udržet krok s konkurencí v podobě Smrtonosné zbraně, Pasti a trojek Ramba a Indyho. Harry má sice stále styl (čtení vzkazu ze sušenky štěstí ozbrojenému lupiči), ale akce je na dobové standardy málo a utkví jen fajn honička s dálkově ovládaným autíčkem. Fakt nechápu, proč dali tvůrci dle tehdejší módy Harrymu za parťáka asiata ovládajícího bojová umění, když ho pak nechali jen dvakrát kopnout v jedné scéně. Tedy ona je celá linie s parťákem, jakož i zápletka s hrou smrti dost nedotažená. S povděkem naopak kvituju Patricii Clarkson, která je v mých očích výrazně fešnější než Sondra Locke. Každopádně je Sázka na smrt sice nijak výjimečným, ale důstojným zakončením série. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Inspektor s Vámi bude jistě ochotně spolupracovat." Harry, světový rekordman v hodu televizní kamerou do dálky, bude spolupracovat s tiskem? Tak to jsem si byl jistý, že tohle bude zlehka skřípat. Skřípalo, ale mě přitom stále bavilo Harryho nekompromisní provádění zákroků, seznámení s Řezníkem Hicksem, cameo Guns N' Roses i výbušné autíčko na dálkové ovládání. A kdybych nebyl pozitivně naladěný pacifista, tak bych si nyní začal psát seznam politiků, lobbistů a byznysmenů, na které by se měla zaměřit Harryho hlaveň. Naštěstí věřím v dobro a tak doufám, že si sami vezmou provaz a půjdou se zastřelit do vytunelovaného rybníka. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Pátý díl o Harry Callahanovi svoji kvalitu ztrácí především tím, že Drsný Harry není už tak drsný (vyjma scény s kamerou) - je v mnohých věcech umírněnější než obvykle, samozřejmě až na svůj vztah ke zločincům. Ty opět bez přemýšlení na místě odsoudí a popraví - a tak to má být. Zápletka o seznamu smrti je docela originální, provedení však nijak nevybočuje z průměrného kriminálního thrilleru. Co mě naopak velmi potěšilo, byla účast takových hvězd jakými jsou Liam Neeson, Jim Carrey a zejména moji oblíbení Guns N´Roses. 60% ()

Galerie (46)

Zajímavosti (14)

  • Po filmu Bird (1988) se snímkem Sázka na smrt vrátil Clint Eastwood k roli filmaře "na plný úvazek". Právě v tuto dobu totiž končilo jeho funkční období, ve kterém působil jako starosta města Carmel, a mohl se tak opět naplno věnovat natáčení filmů. (ClintEastwood)
  • Až v tomto pátém pokračování se postava detektiva Harryho Callahana konečně dožila věku, který mu na počátku určili tvůrci cyklu Harry Julian Fink a Rita M. Finková. (ClintEastwood)
  • Tento film byl pro skupinu herců, kteří v té době začínali svou kariéru, příležitostí předvést svůj talent. Mezi ně patří Patricia Clarkson, Liam Neeson či Jim Carrey. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama