Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milionář Stevens otevírá v Palm Beach muzeum svých sbírek. Ke slavnostnímu otevření expozice nechává převézt z Washingtonu cenné obrazy, automobilové veterány a další starožitnosti nedozírné ceny. Transport se má uskutečnit obřím letadlem nového typu, které pilotuje zkušený kapitán Gallagher. Kromě posádky a cenného nákladu letí v jumbu i skupina prominentních cestujících - osobních Stevensových hostů, včetně jeho dcery Evy a vnuka. Nikdo netuší, že o náklad má zájem skupina lupičů, kteří proniknou na palubu letadla jako obsluhující personál. Zpočátku let probíhá podle plánu, ale nad oceánem zahájí spiklenci akci. Omráčí kapitána, uspí cestující pomocí nervového plynu a ovládnou letadlo. Pilotáže se ujme druhý pilot, který patří k lupičům. Za snížené viditelnosti však ztratí orientaci, následuje havárie a pád letadla do moře. (TV Nova)

(více)

Recenze (65)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další katastrofický snímek v řadě z oblasti dopravního letectví jen opakuje již vyřčené. Bohatá smetánka si cestuje v honosném luxusu, v tomto případě, dopravním letadlem a ztroskotá. Takový námět byl již v předešlých snímcích této 'letištní' série, byl použit i u filmu 'Hindenburg' (1975) či 'Dobrodružství Poseidonu' (1972). Veškeré snímky o Titaniku ani nemluvě. U Poseidonu však zůstaneme. Snímek 'Letiště 77' ho totiž ve své druhé polovině v hojné míře cituje a to snad ve všem. Charaktery postav a jejich výjevy, emoční scény i reakcí v době zaplavování vodou. Děj je jednoduchý, prostý a, jak již bylo naznačeno, naprosto neoriginální. Samozřejmě za použití dějové šablony, která byla poprvé použita klasickým snímkem 'Rozbouřené nebe' (1954).  Startuje letadlo, ztroskotá (v tomto případě vlivem neúspěšného únosu přímo do oceánu jdoucí okamžitě ke dnu) s následujícími záchrannými pracemi. Na konci snímku divákům upozorňující titulek oznamuje, že je v tomto filmu vylíčená událost pouhá fikce. Záchranářské postupy použité námořnictvem jsou však naopak skutečné. No tak dejme tomu. O velkolepý katastrofický film se nejedná, ale svým způsobem určitou přitažlivostí vyniká. Je sice od první minuty každý další navazující scénou předvídatelný, ale na filmové zábavnosti to nijak neubírá. Svým způsobem se sice jedná již o zbytečný film, ze kterého spíše vyznívá dojem, že vznikl pouze z komerčních důvodů, ale dokud na to lidé, chodí tak proč ne. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Bezva kousek tenhle dil je opet o neco lepsi nez predchozi tentokrat se letadlo stava tercem unosu ktery tak docela nevyjde a skonci v mori krome Lemmona byl v pohode i Lee toho mi bylo lito a taky Kennedy kterej jeste nedostal takovej prostor jinak to pristani na mori asi nebude tak spatny kdyz se hodilo Fredu olenu Rayovi aby si to vypujcil do svyho V Zajeti hlubin samozrejmne ze odtud jsou i ty zabery na letadlo pod vodou kazdopadne na tu dobu urcite spicka a plny hodnoceni nedam protoze preci jenom od chvile kdy letadlo skonci ve vode uz to takovej narez nebyl kazdopadne letistni serie mela vzestupnou tendenci a tenhle film to potvrzuje ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

Po nevydarom a sériu dosť zhadzujúcom ,,Letisku ´75" prichádza ďalší film, ktorý mierne zdvihol jej postupne upadajúcu úroveň. Plusom ,,Trojky" je predovšetkým na daný žáner inovatívny námet. Prostredie záhadného Bermudského trojuholníka a lietadlo na dne mora sľubujú vzrušujúci, akciou nabitý zážitok. Síce je na škodu, že to film nevyužíva ako by mohol, je sa však načo pozerať. ,,Letisko ´77" je oproti predchádzajúcej časti omnoho viacej dramatickejšie, i keď zvratmi veľmi nedisponuje, a je omnoho veľkolepejšie nakrútené (nominácie za výpravu a kostýmy, čo je u filmu zo súčasnosti trocha neobvyklejšie, sú adektávtne), takže celkový efekt rozhodne nijak neuráža. Aj keď efekty dnes už ničím neohúria, vo svojej dobe boli určite na veľkej úrovni. Rovnako aj záchranárske práce sú dobre nakrútené, len sa mi zdá, že v skutočnosti by to tak ľahko nešlo. Prekvapil ma tiež pomerne malý počet cestujúcich na také veľké lietadlo. Obsadenie je tu naozaj hviezdne a i keď herci nehrajú nijako oslnivo, nedá sa im uprieť snaha a to predovšetkým Jackovi Lemmonovi, Darrenovi McGavinovi a Christopherovi Leemu, ktorý tu trocha netradične stvárnil kladnú postavu. Škoda, že tradičná postava Georga Kennedyho je nevyužitá a vo filme sa na ničom výraznejšie nepodieľa a iba sa mihne v pár záberoch. Film síce neponúka tak pôsobivé predstavenie ako by sa čakalo, i tak má určite čím zaujať. Presná stopáž je 109 minút. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Zoufale obyčejný katastrofický thriller, se kterými se v 70.letech roztrhl pytel.Začátek na letišti má celkem slušnou atmosféru a to především díky působivě nasnímaným scénám teroristů při přípravě útoku na letadlo, tam bylo trošku napětí, potom se to ovšem díky mizerným trikům a nudnému obsazení změní v nesnesitelnou nudu a díky vypatlanému scénáři i v nechtěnou parodii, kdy je plastový letadýlko doslova 20 tisíc mil pod móřem.Předchozí ani další díly týhle prý známý série jsem nikdy neviděl a pokud se nebudu nudit jako prase, nevypadne proud, nedojde mi baterka v androidu na Angry Birds a cool je nebude vysílat, nidky je neuvidim a vůbec mě to nebude srát.25%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitny katastroficky film o tom, ako sa iste lietadlo ocitne na dne oceana a ako sa rozbehne zachranna akcia na jeho vyslobodenie. Ucast Jamesa Stewarta /Mr. Smith goes to Washington, It´s a Wonderfull Life, Vertigo/ potesi oko filmu znaleho divaka. Hoci samotny Stewart uz v 60. rokoch zacal pomaly ustupovat zo svojich pozicii dosiahnutych v 40. a 50. rokoch. V 70. rokoch sa filmovy ustup Jamesa Stewarta este zvyraznil a divaci pomaly, ale isto prestavali mat o Jamesove herecke kreacie zaujem /predsa len, prerazil Eastwood so svojim Dirty Harrym alebo Stallone so svojim Rockym ....../. Okrem Stewarta treba spomenut aj ucast Josepha Cottena /Obcan Kane s Wellesom/. 85 % ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Extra rozšířená verze, která byla několikrát vysílána v televizi, nebyla nikdy vydána v žádném formátu domácího média. (sator)
  • Aby se připravil na svou roli, navštěvoval Jack Lemmon školu potápění a leteckou školu. Jak řekl pro svůj letový výcvik: „Chtěl jsem vědět, k čemu jsou všechny knoflíky a číselníky.“ (sator)
  • Filmovanie prebiehalo na Floride, konkrétne v meste Miami a v oblasti Wakulla Springs. (dyfur)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

Co nového chystá režisér Paul Greengrass?

30.11.2023

Jsou tomu prakticky už tři roky od doby, kdy na Oscara nominovaný režisér Paul Greengrass vydal svůj zatím poslední celovečerní film, kterým bylo westernové drama pod názvem Zprávy ze světa s Tomem… (více)

Zemřela Olivia de Havilland

Zemřela Olivia de Havilland

26.07.2020

Po bouřlivém období, během nějž se oči veřejnosti po letech opět začaly houfně upínat k legendárnímu snímku Jih proti Severu z roku 1939, přichází velmi smutná zpráva. Včera filmový svět opustila… (více)

Reklama

Reklama