Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

erased 

všechny recenze uživatele

Nakonec to vlastně nejlépe vystihuje ten úvodní Schopenhauer - než se problém stane samozřejmým, až příliš jednoduše se mu vysmívá a vůči němu vyhrazuje. Takže stejně jako návštěva na drogách závislého životního ztroskotance ve školní třídě jsou Pozemšťané překvapivě přímočaří, avšak pravděpodobně dosahem zdaleka ne tak silní, jak by si autoři představovali. Přesto: změň jednoho člověka, změníš svět. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat něco siláckého jako, že ani kdybych si to měl pouštět každý den před večeří, tak bych stejně maso jíst nepřestal. Earthlings se ale nezabývá jen a pouze problematikou masa/jatek, nabízí náhled na celou problematiku zacházení se zvířaty. Spoustu věcí odsuzuji také, i když je zde samozřejmě vše hnáno do extrému a předkládáno jako všudypřítomná rutina. Možná jsem naivní, ale prostě věřím, že ne vždy tomu taky musí být a že tomu tak je. Uhrančivý komentář Joaquina Phoenixe stejně jako podmanivá hudba od Mobyho dotváří tísnivě nepříjemnou atmosféru tohohle dokumentu a to je dobře. Maso jíst nepřestanu, ale už nikdy nepůjdu do cirkusu, to je dobrý začátek ne? ()

Reklama

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Jedna vec je výsledný pokrok a rozvoj, a druhá vec je cesta, ktorou sa dosiahne. Nadradenosť ľudskej rasy nepozná hranice, smutné je však to, že ak sa dostatočne skoro nezastavíme a nezačneme si uvedomovať plnú mieru svojho konania, nedopracujeme to ďaleko. A práve na toto zamyslenie a vnímanie súvislostí poukazuje bez servítok tento dokument, v ktorom sa úlohy rozprávača zhostil Joaquin Phoenix. Podobné dokumenty by sa mali vysielať všade po svete aspoň raz ročne, nech si väčšina populácie uvedomí skutočný dopad ľudského zaobchádzania so živými organizmami a prírodnými zdrojmi. No ale keď sa namiesto toho na obrazovke objavujú “veselé kravy“, ktoré nám s úsmevom a radosťou poskytujú trocha toho mäsíčka, niet sa čo diviť, že spejeme do sračiek a pokriveného vnímania sveta. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Bezesporu zajímavý dokument ukazující tvrdou a krutou realitu. Lidská rasa je zkrátka taková a já nevěřím, že tomu bude někdy jinak. Každý trochu citlivější člověk při sledování tohoto filmu jistě odvrátí oči hrůzou, znechucením (mě dostali delfíni). Nejsem vegetarián, maso jím celý život a nehodlám s tím přestat, takže tvůrce asi zklamu. To vyprávění ve stylu "kdo jí maso, je zrůda" mi docela vadilo. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Odporúčam nepozerať ľuďom, ktorí si chcú ešte v budúcnosti pochutnať na nejakej ten údenine alebo fajnovom steaku. Je to pomerne nechutné, ale som rád, že sa takéto maniere pomaly bio chovom a novými metódami spracovanie mäsa pomaly vytrácajú. Veľmi sa mi to nepáčilo, ale kvôli objektivite musím udeliť pozitívne hodnotenie. ()

Zajímavosti (3)

  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)
  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)

Reklama

Reklama