Reklama

Reklama

Čínský syndrom

  • USA The China Syndrome (více)
Trailer 1

VOD (1)

Chybělo málo a novodobá noční můra se v tomto napínavém dramatu o "nehodě" v jaderné elektrárně stala skutečností. Příběh se točí kolem ambiciózní televizní reportérky (Jane Fondová), která je svědkem jaderné havárie, jíž vedení elektrárny označilo za "drobnou závadu." Reportérčin kameraman (Michael Douglas) však nehodu tajně natočí a vyjde najevo, že ona "závada" málem způsobila roztavení reaktoru, k čemuž může dojít prakticky kdykoli. Když dlouholetý zaměstnanec elektrárny (Jack Lemmon) zjistí, kde se stala chyba, a snaží se ji vynést na světlo, někdo se jej pokusí zabít. A tak inženýr v zoufalství násilně převezme nad elektrárnou kontrolu a pozve média, aby vyslechla jeho svědectví. Vedení reaktoru je však rozhodnuto skrýt utajovanou pravdu za každou cenu! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (122)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Ta perfektní souhra hrozící jaderné katastrofy s demonstrací vůči jaderné energii tu představuje něco originálního, v čem jsem si již po několika minutách našel zalíbení. Tikající bomba v podobě reaktoru buduje v divákovi náležité napětí a neodbytná zvídavost novinářského dua je skvěle fungujícím doplňkem. Oscarové nominace jsou zde bez pochyby na místě a zvláště pro Jacka Lemmona, jehož koncert je slastí pro oči. Už chápu, proč po havárii v Three Mile Island zazněla otázka, zda někdo viděl Čínský syndrom...85% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boj jedince, který udělá zásadní rozhodnutí, proti systému podle Michaela Douglase, který u projektu stál od začátku. Nikdy mu moc nevoněly machinace okolo zkoušek a výstavby jaderných elektráren. Podle filmových studií „nekomerční“ námět se nějakou chvíli hledal a vůbec nepomáhalo, že Douglas měl za sebou veleúspěšné Kukaččí hnízdo. Dlouholetý zaměstnanec elektrárny Jack Lemmon byl nakonec výtečnou volbou, reportérka Jane Fonda, ač byla podle producentů až příliš kritická k válce ve Vietnamu, také pomohla tomu, že jde nakonec o poměrně přesvědčivý kousek o možných jaderných hrozbách a lehkovážnému zacházení s energií. Na svou dobu vyvolával palčivé otázky a paradoxně pár dní po premiéře došlo v pensylvánské elektrárně k úniku velkého množství radioaktivního plynu, což bylo pro film dokonalou reklamou. A nakonec se na něj stály fronty. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jacka Lemmona mam zafixovaneho ako tvorcu vybornych komedii, a vida, on mal dostatocny herecky potencial na to, aby zmakol aj napinavy fryler. Nehoda v jadrovej elektrarni je maximalne fascinujuci namet na film, tempo je vyborne, stale sa nieco deje a dialogy doslova genialne. Skoda len, ze v strede vladne nuda, ale Lemmonovi vydatne pomahaju Jane Fonda a Michael Douglas /Lovci Lvu 1996/. Asi najlepsi film rezisera Jamesa Bridgesa /Mestsky Kovboj 1980, Grosak 1966/. 89 % ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdepak, s šikmýma očima nemá čínský syndrom nic společného. To spíš s Jane Fondovou, z jejíž krásy budu mít teď syndrom já. No a vidět Majkla s plnovousem ve vytahané flanelové košili byl také zážitek z vyšší kategorie. Co se filmu samotného týče, svým tématem je rozhodně nadčasový a nezničitelný, protože jestli já osobně něčemu nevěřím, tak tomu, že hospodaření s nejnebezpečnější věcí na světě je naprosto bezpečné. A pak také - Plzákův zákon velící zatloukat, zatloukat, zatloukat, se očividně dá náramně uplatnit i v jaderné fyzice. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

70. léta podobným filmům přála. Hrozba nukleární katastrofy je vděčné téma. Michael Douglas podepsán pod filmem i jako producent tu je až na třetí koleji. Hlavní místo zabírá ještě velmi pěkná Jane Fonda a Jack Lemmon. Mít tohle pesimistický konec, tak tu pátou hvězdičku i přihodím. Takhle si člověk užije napínavý thriller, který tak trochu viděl budoucnost, když několik měsíců po premiéře došlo k úniku radiace v nukleární elektrárně Three Mile Island. O Černobylu o 7 let později ani nemá cenu mluvit. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (11)

  • Úvodní zápletka filmu (zaseknutý ukazatel stavu vody) je založena na incidentu, který se stal 5. června 1970 na reaktoru č. 2 elektrárny Dresden Generating Station. (Jarek572)
  • Ve 14. minutě filmu se Jack Godell (Jack Lemmon) hned po zastavení turbíny dívá na výstup z tiskárny. Vidíme na vytištěném výstupu právě nastalé události (zastavení turbíny, odstavení reaktoru atd.), ale také události, které teprve nastanou o více než minutu později (zavření izolačních ventilů). Některé události tam chybí úplně (otevření ventilů č.14 a č.15). (Jarek572)
  • Vedoucí směny během nehody v elektrárně Three Miles Island dříve, stejně jako postava Jacka Godella, sloužil na jaderné ponorce. Měl tak zkušenosti s jaderným reaktorem, ale také to přispělo k nehodě samotné – pro malý reaktor na ponorce bylo větší riziko, že se kompenzátor zcela naplní vodou (odkaz na to slyšíme v 15. minutě filmu, kde v originále říká, že je voda téměř u linie páry, tj. na maximální bezpečné úrovni), než že se jádro roztaví při absenci chlazení. Proto při problémech s chladicím okruhem chlazení raději zcela vypnul a zapříčinil tak částečné roztavení jádra. (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama