Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem si říkal,že to není nic extra,že jsem viděl lepší filmy na dané téma a že je to docela dost předvídatelné.To všechno je pravda,ale stejně jsem se ke konci přistihnul,že jsem napjatý jako struna a nevědomky jsem na povrchní a neoriginální hru filmu přistoupil.A koneckonců...proč ne? Je to svižné,výborně zahrané a s výtečně budovanou atmosférou.Mys hrůzy je možná někde jinde a Základní instinkt odvážnější,ale i Osudová přitažlivost má své značné kvality. 75 % ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dan Gallagher (Michael Douglas) je úspěšný právník, a také šťastně ženatý muž a otec rodiny. Během jedné služební cesty však "zklame", a vyrazí si s blonďatou Alex Forrestovou (Glen Close). To co Dan považuje za obyčejný flirtík, však Alex považuje za začátek dlouhého vztahu - a vůbec ji netrápí Danovo manželství. Když Alexino pronásledování začně přerůstat veškeré meze, musí Dan začít vše řešit ... Ve své době to možná mohl být provokativní film. Dneska, kdy se podobnou zápletkou zabývá každý druhý thriller (a mnohem propracovaněji) se člověk už jen musí smát, jak se hlavní hrdina spustí s ani ne moc přitažlivou slečinkou. Na druhé straně, to "vyšinutí", se Glen Close podařilo zahrát perfektně. Adrian Lyne se ani tímto filmem nevychýlil z průměrnosti své filmografie (a nepomohl ani Michael Douglas)... ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Keď som sa dívala na šialene presvedčivý výkon Glen Close, zdá sa mi prinajmenšom trestuhodné, že za stvárnenie psychicky narušenej ženy nezískala Oscara. Toto je typický psycháč, ktorého jedinou zbraňou proti - divákmi nenávidenej - predvídateľnosti, sú hlavní hrdinovia - nikto iný sa do pozície uhladeného gentlemana nehodí viac než Michael Duglas a nikto iný by vzbrklú a nervóznu Alex nezahral lepšie ako Glen Close. Nie príliš objavný námet je teda zatienený perfektne gradovanou atmosférou a hereckými výkonmi, čo si 4* rozhodne zaslúži. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý film, který mohl být za víc, kdyby to nebylo celé založeno na tom, že Michael si to rozdává s takovou gorilou, jako je Glenn. Myslím, že v roce 1987 bylo k dispozici větší než malé množství hereček, které by zvládly psychopatku taky a vypadaly rozhodně lépe. Nesympatická a hnusná hranatá mužatka u mě osobně ten film hodně kazí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ačkoli už dlouhá léta ujíždím na Základním instinktu a Skandální odhalení si málokdy nechám ujít, Osudovou přitažlivost jsem míjela. První polovina je skvělá, estetika osmdesátek je v rozpuku, Glenn Close je neskutečně atraktivní a celé je to velmi vzrušující, ale druhá půlka najednou mění žánr a finále je jak špatný vtip. Čili pro představu, kde se vzala myšlenka obsazovat Douglase do sexy thrillerů, je setkání s Osudovou přitažlivostí klíčové, i když samostatný zážitek není úplně potěšením. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • Glenn Close konzultovala profil svojej postavy trpiacej istou formou obsesie (známej pod označením De Cherambaultov syndróm) s niekoľkými psychiatrami. Po natáčaní musela pomoc psychoanalytikov vyhľadať znova – tentokrát pod tlakom vedomia, že ju americká verejnosť stotožňuje s najnenávidenejšou ženou USA. (marlon)
  • Hoci snímka získala šesť nominácií na Oscara, nepremenila žiadnu. (ash99)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama