Reklama

Reklama

Osudová přitažlivost

  • USA Fatal Attraction (více)
Trailer

Obsahy(1)

Není většího běsu než hněv ženy zhrzené. Americký snímek Osudová přitažlivost patřil v druhé polovině osmdesátých let ke komerčně nejúspěšnějším titulům, i když se v podstatě jedná o tuctovou historku o šťastně ženatém advokátovi, z jehož náhodné milostné avantýry se stane noční můra, ohrožující existenci celé jeho rodiny. K jeho mimořádnému ohlasu přispěly propracovaný scénář Jamese Deardena, vycházející z jeho krátkého snímku Chvilkové rozptýlení, nadprůměrné herecké výkony populárních představitelů Michaela Douglase a Glenn Closeové i efektní režie britského tvůrce Adriana Lynea, který měl za sebou jiný lehce skandální snímek s erotickým podtextem 9 1/2 týdne. Navíc ho některé dobové recenze a komentáře charakterizovaly jako skrytou alegorii na tehdy velmi aktuální hrozbu onemocnění AIDS. Snímek vzbudil kontroverzní reakce i tím, že jeho konec byl po negativních diváckých ohlasech při zkušebních projekcích zásadním způsobem předělán, což mu samozřejmě komerčně velmi pomohlo, byť za cenu určité umělecké degradace. Přesto byla Osudová přitažlivost nominována na Oscara v šesti kategoriích (nejlepší film, režie, scénář, střih a ženské herecké výkony Glenn Closeové a Anne Archerové), ale v konkurenci tehdejšího velkého vítěze Posledního císaře žádnou sošku nezískala. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat správný erotický thriller. Napětí roste, emoce sílí, rozhořčení střídá vztek, touhu střídá touha po pomstě. A ten Hitchockovský závěr! Měl jsem jen jeden problém ... Glenn Close to sice zahrála přesvědčivě, bohužel i jako mladice vypadala jako Baba Jaga nebo špatně nalíčený transvestit, takže za sebe můžu říct, že bych na Douglasově místě klidně tomu pokušení odolal :D Jinak vřele doporučuji, jde o neprávem opomíjenou klasiku. ()

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Chlap jako oběť? Nenechte se vysmát! Nenadarmo se přeci říká, že kdo seje vítr, sklidí bouři. A Michael Douglas jen po zásluze sklidil, co, ehm, "zasel" během onoho památného divočení na kuchyňské lince... Touha po zakázaném uvolnění bývá přinejmenším nezměrná, stejně tak ale ony nežádoucí následky. [...] Lyne tyhle erotické psychárny prostě umí. Dokonale dokáže pracovat s pochybnými motivy omotanými okolo Freudovy naleštěné busty v bahnitých zakoutích lidské psychiky. Kdyby si na něm Míša býval udělal uzel, udělal by líp :-) Při závěrečných titulcích lze jen stěží myslet na něco jiného. Možná tak ještě na samaritánskou manželku hlavního hrdiny, která, místo aby svého drahého chotě drapla za pytel a vykopala ho ze dveří, je mu naopak oporou a pomáhá mu (a nakonec i sobě) celou tu delikátní záležitost nikoliv jen společensky ustát, ale hlavně přežít. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Výborní herci, s kterými si tenhle film prostě chcete projít, ale ať je Douglas sebelepší, Glenn Close má v tomhle filmu prostě navrch. Kdyby vám film na začátku sem tam nenutil, že půjde o něco temnějšího, dovedla by vás svým následným chováním překvapit. Ale ona to zvládne i tak Chladná a přitom emotivní, šílená a přitom přemýšlivá. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Lyne umí vytvořit dusnou erotickou atmosféru, ale to na celý film zdaleka nestačí. O psychopatce Glenn Close se nedozvíme prakticky nic. Její motivy, její minulost, důvod proč takto jedná - vůbec nic. Její postava je plochá, jako letištní ranvej, nemluvě o tom, že je vzhledově naprosto odpudivá, tudíž Douglasovy choutky působí silně nevěrohodně. A otázka vkusu to v tomto případě opravdu není. Dialogy jsou solidní, herectví Michaela je více než nadprůměrné. Kravaťácké role mu jdou fantasticky a jeho práce s hlasem je strhující. Bohužel celková psychologická vazba snímku jaksi drhne a když Lyne neví kudy kam, nastrčí nám před nohy bílého králíka, nebo zábavný park. Závěrečná scéna jako již tradičně u takovýchto filmů velmi vyhypovaná a ne zrovna dobrá. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Víkendová postelová zábava s děsivými následky. Zakázaný sex je holt nebezpečný a nezůstane bez šrámů. Ačkoliv se Adrian Lyne čas od času pokusil o ambicióznější projekt (nabízí se Jakubův žebřík), jeho prvoplánová režie vždy rozdrtila veškeré snahy o nějakou tvůrčí změnu. Vychutnává si erotické sekvence, používá hloupé motivy a kýčovité symboly, snaží se být za každou cenu efektní.. Přesto ale mnohdy velmi trefně obsadí herečku (Diane Lane v Nevěrné či právě tady Glenn Close), která předčí svého hereckého kolegu. Zatímco Douglasova postava chce zajít na hranici možného, výstřední a narušená postava Glenn Close se ji nebojí překročit. Škoda, že se o jejích motivech a minulosti nedozvíme skoro nic. I přes nastavovaný konec se Lyneovi daří uchovat dusnou atmosféru a napětí a se svým oblíbeným tématem nevěry pracuje velmi důstojně. Co do tržeb šlo o obří trhák!! ()

Galerie (134)

Zajímavosti (29)

  • S Glenn Close se do role Alex původně nepočítalo, nicméně poté, co se dokázala na konkurzu během necelé půlminuty proměnit z vyrovnané ženy v absolutního šílence, byla bez námitek přijata. (-bad-mad-wolf-)
  • Film vyšiel na 13 miliónov amerických dolárov a z toho 1,3 milióna “zhltlo“ natočenie jeho nového konca. V pôvodnej verzii mala totiž Alex (Glenn Close) spáchať samovraždu s nožom, na ktorom budú Danové (Michael Douglas) odtlačky prstov. Predpremiérové pokusné publikum však po premietnutí konca filmu divoko volalo po pomste, pričom nechýbali ani výkriky “Zabite tu štetku“. Pôvodná verzia s “harakiri“ naopak zožala veľký úspech v Japonsku. (marlon)
  • Glenn Close konzultovala profil svojej postavy trpiacej istou formou obsesie (známej pod označením De Cherambaultov syndróm) s niekoľkými psychiatrami. Po natáčaní musela pomoc psychoanalytikov vyhľadať znova – tentokrát pod tlakom vedomia, že ju americká verejnosť stotožňuje s najnenávidenejšou ženou USA. (marlon)

Související novinky

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama