Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný western, ktorý je omnoho menej priamočiary, než sa na prvý pohľad zdá. Chytanie deviatich mužov zodpovedných za pokus o vraždu bez súdu by určite vyplnili dvojhodinovú stopáž, ale scenár ešte pridáva ďalšie dve vedľajšie dejové línie, ktoré podporujú ústredné myšlienky filmu. Ide o polemiku o spravodlivosti a pomste, pričom paradoxne práve Eastwoodova postava je tá, ktorá by chcela dodržiavať právo na sto percent. Sudca je trochu ambivalentnejšej povahy, ale film sa nesnaží dávať jednému či druhému prístupu jednoznačne za pravdu. Takže ma prekvapuje trochu vlažnejšie prijatie u tunajších užívateľov, film má okrem spomínaných pozitív totiž aj slušný spád. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Westernová krimidráma bez slovenského názvu sa iba v niekoľkých málo ohľadoch vymyká z bežnej produkcie tohto žánru. Je to najmä zásluhou Clinta Eastwooda, ktorý nadviazal na svojich najlepších predchodcov a po Leoneho trilógii si strihol ďalšiu zapamätateľnú úlohu. Aj atmosféra divokého Západu, kde zákonom bol sudca Fenton, bola stvárnená presvedčivo. Problémom bola obrátená gradácia filmu, v ktorom po dramatickom začiatku dej postupne upadal, až úplne uviazol pár minút pred záverečnými titulkami. A tiež hudba, ktorá síce bola typicky westernová, ale aj hlučná, vtieravá a príliš násilne zdôrazňujúca dianie na plátne. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Trochu mi připadalo, že se Ted Post snaží okopírovat charakteristické rysy Leonových 'spaghetti' westernů. Dle mého názoru se mu to příliš nepodařilo. Námět neni špatný, děj mě také zaujmul, a i hudba nebyla k zahození, ale přece jen to nějak nebylo ono. Postrádal jsem ten správný náboj, který by mě nějak oslnil. 65% ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Začátek je opravdu povedený, ale těch 114 minut je moc dlouhých na to, aby zápletka o pomstě za nespravedlivé linčování byla jedinou náplní tohoto filmu a tak je zde využíváno vícero zbytečných a někdy i nudných dějových odboček. Na Clinta se však dobře kouká a jeho kolty proklatě nízko tahají Pověste ho výš o trochu výš, stejně jako dobrý hudební doprovod. Slabších 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood mě svou ranou tvorbou mám pocit ještě nikdy nezklamal, dolarovou trilogii považuju za to nejlepší co se dá ve westernovém žánru vůbec najít a na sérii drsných "harrykriminálek" taky nedám dopustit. A nejinak je tomu i v případě tohoto netradičně tradičního westernu americké provenience. Netradiční je svým leitmotivem, kterým je tady názorový střet mezi lidsky, chcete-li subjektivně, spravedlivým hrdinou - federálním maršálem Cooperem (Eastwood) a justičně, chcete-li objektivně, spravedlivým soudcem Fentonem (Hingle), avšak tato vlastně moralizující příchuť nic neubírá atraktivitě příběhu o pomstě za krutý lynč, který v závěru vygraduje až do lehce thrillerové roviny. Veskrze příjemný dojem pak dotváří i klasicky pojatá romantická vložka, byť s nepříliš pohlednou Inger Stevens. Věším čtyři hvězdy. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • V tomto filme Clint Eastwood predstavil výrazne modernizovaného kovboja v príbehoch veľmi podobných westernoch Johna Wayna, ale oveľa serióznejších. (westerns)

Reklama

Reklama