Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Až Eastwood jednou zemře, bude svět postrádat tu největší westernovou legendu... Hang'em High není buhvíjak sofistikovanej a promyšlenej western, ale on ho prostě opět posouvá o úroveň vejš. Mě už snad stačí vidět jen ty jeho grimasy a dvě hvězdičky dávám zadarmo :D Pro lepší hodnocení to možná chtělo o něco monumentálnější závěr, byla škoda, že 3, co ho chtěli pověsit, nechal dá se říct utýct. Chyběla mi tady rychlost jeho koltu no, ale co se dá dělat :) Překvapil mě hudební motiv, kterej kdyby se ve filmu ozýval častějc, mohlo to tomu dát ještě větší rozměr. Morriconova hudba zněla v dolarový trilogii taky vesměs pořád a odvedla třetinu práce, tohle moh bejt podle mě podobnej případ a vidim v tom nevyužitej potenciál, kterýho je fakt škoda. Od televize jsem ale v žádnym případě neodcházel zklamanej, Clint je prostě Clint... :) ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Pověste je vysoko v sobě mísí prvky spaghetti westernu, dramatu a akčního filmu. Vše podbarveno docela slušnou hudbou a dobrými hereckými výkony (Clint byl už v mládí děsně cool, to se musí nechat). Jsou to slabší čtyři hvězdy, ale dám je, i když o pět let později se v Magnum Force spolupráce Eastwood - Post, skutečně vydařila mnohem víc a právě tam vznikal kult. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hang ´Em High je taký "nedorobený" western, ktorý sa snaží kombinovať staré známe a osvedčené postupy (zápletka, pomsta) a prinášať zároveň niečo netypické (záver, pokec o práve) a celok vyznieva ..ehm...nijako, bez chuti, nezaujímavo. Clint ešte nevychytal všetky grify, ktoré mu budem neskôr žrať aj s navijakom, nie je ani natoľko drsný, ani cool... Pri skoro dvojhodinovej stopáži si človek môže na pár miestach mierne pospať a o nič svetoborné nepríde. Na "hráča" Clintovho kalibru ide o podpriemerný western! ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Další z řady kovbojů Clinta Eastwooda, ovšem film s netradičním začátkem. Jen by mne zajímalo, zda se čistě z lékařského hlediska dá takové pověšení přežít. Při sledování jsem se ale poprvé dozvěděla, jaký skutečný význam má spojení „proklatej vůz“, které jsem znala jen z písničky. Člověk není nikdy dost chytrý a nikdy neví, kdy se co přiučí. Pěkné, úhledně namotané oprátky na fešném čistém lešení. Že by zrovna zrenovovali šibenici? Noční zvuky při zkoušení s pytlem působivě děsivé. Co se musí Clintonovi uznat je sošné tělo a perfektní chůze, šlechtické držení hlavy. Lenivé, ospalé kočičí pohyby, přecházející v bleskový postřeh při tasení zbraně. A tak jen sledujme, jak si poradí s 9 muži, co jej původně věšeli. S více odbočkami za spravedlností. ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo po Walesovi jako koukat se na Ramba a pak na záběry z mírové konference. Neuvěřitelně klišoidní kecy o právu a spravedlnosti, který Clint sice přecházel se svým pověstným úšklebkem, nicméně stále poslouchající fanatického soudce, který věší každýho za všechno, jen aby chudinka své jméno zapsal do historie. Clint má pochytat devět samozvaných soudců, což z počátku i vypadá, ale sotva má dva, už to začne politicky drhnout, vléct se a pak se z toho stane pomalu West Side Story říznutá Duchem. Přestřelky jsou všeho všudy 2. Ano, DVĚ. Špatný film určitě ne, ale sliboval něco a dodal nic. Přesto, kdo má mezery ve westernové tvorbě, doporučuju shlédnout, i takto vypadal pozdní divoký západ. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Herečka Inger Stevens nikdy predtým nepočula o Clintovi Eastwoodovi, až vtedy, keď ju obsadili do filmu. Akonáhle sa obaja stretli, začala ho mať veľmi rada a medzi sebou mali vyše ročný vzťah. Keď bol film hotový, Inger povedal režisérovi Tedovi Postovi: "Kedykoľvek urobíte nejaký ďaľší film s Clintom, zavolajte mi..." (westerns)
  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno