Reklama

Reklama

Že se kariéra Clinta Eastwooda odvíjela především ruku v ruce s kouřícími hlavněmi koltů a s westernem jako takovým, je poměrně známá věc. A jednou z prvních kovbojek, na kterých dnešní držitel čtyř Oscarů participoval, natočenou ovšem až po Leoneho „dolarové trilogii“, byl právě western režiséra Teda Posta Pověste je vysoko z roku 1968. Clinta Eastwood hraje mladého oklahomského rančera Jeda Coopera, který na konci 19. století vinou devíti lynčujících samosoudců, jež ho obvinili z krádeže dobytka a z vraždy farmáře, nyní visí na stromě a čeká na milosrdnou smrt. Ze spárů zubaté ho ale na poslední chvíli zachrání projíždějící šerif Dave Bliss. A dá mu krom života ještě něco navíc. Poté, co se zjistí, že je Jed nevinen, ho vyzbrojí možností pomstít se. S odznakem ruky zákona a s devíti zatykači má nyní za úkol pochytat všechny muže, kteří ho málem zavraždili. Za zmínku jistě stojí i fakt, že western Pověste je vysoko byl prvním snímkem vzešlým z Eastwoodovy vlastní produkční společnosti The Malpaso Company. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (127)

genetique 

všechny recenze uživatele

Už úvod je zaujímavý, ostrý a bez okolkov. Prakticky to čo rieši celý 'The Ox-Bow Incident' sa tu odohrá behom desiatich minút. Tu však ide samozrejme o niečo iné. Dráma a myšlienková forma sa dostávajú do úzadia a nastupuje (h)rana Eastwood a ten sa s dejom a priebehom len tak nebabre, takže by som kľudne k žánru zaradil aj akčný. Len ten trošku spatetizovaná záverečná (našťastie len krátka) zápletka by sa kľudne dala vystrihnúť. A titulná skladba tiež dobre známa, aspoň už viem odkiaľ. 75%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Super western, hoci teda VychodnyLes je lepsi reziser ako herec, ale dobre to odsypa, obycajne dialogy prevazuju, aj v tomto filme. Uzivatel genetique hovori cosi o tom, ze to, co riesi Ox Bow Incident sa tu odohra behom desiatich minut - sak sa mi hned zdalo ze to plany film, respektive len taky jakz takz znesitelny priemer. No nic, prec od Ox Bow a s5 k filmu. Herecky je to na urovni, videl som konkretne vybornu Inger Stevens /5 card stud, Firecreek/, Eda Begleyho /Sorry, wrong Number 1948, 12 rozhnevanych muzu 1957/ a Pata Hingle /V Pristavu 1954, Nevada Smith 1966/. A vzdy som vedel, ze jestvuje pesnicka od Michala Tucneho Poveste Ho vys /uz neviem presne nazov pesnicky/, a vedel som aj o filme. Akurat som nevedel, ze ho natocil Ted Post a ze tam hral VychodnyLes a spusta mne neznamych hercov - sak som to prave dopozeral, a kuknem zas profily hercov : 77 % ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vskutku divoký západ lynčů, soudců, co nejdou k pověšení daleko a zločinců, co s vyhlídkou na konopí kolem krku kladou odpor. Už od první scény kopne Post do vrtule, šibeniční chvíle jsou poměrně znepokojivé a ženský faktor je omezen na snesitelné minimum. První produkce Eastwoodovy The Malpaso Company a zároveň nezanedbatelný příspěvek do řad revizionistických westernů, ve kterém si sám pan majitel v hlavní roli léčí jizvy na krku a duši olovem, provazem a s vysokou pravděpodobností i penisem. Aby ne, když je to sexuální kovboj.. Za ten detail na jeho přivřené oči, co věští padouchům brzký pohřeb do maximální ceny 15 dolarů, jistě posílal nějaké tantiémy dvojici Leone, Delli Colli.. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

I když to vypadá na zajímavej děj, nakonec to tak nějak vypudí doušek smradlavyho plynu do prázdna. Jo, počáteční lynch, jak jsem se stal marshalem a teď to všichni schytáte, to vubec nevypadá špatně. Taky tolik smyček na oběšení v jednom záběru jsem už dlouho neviděl. Eastwood ukazuje svoje drsny ksichty a cedí slova mezi zubama, ale stejně to neni taková zábava, jak bych si představoval... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Jdi k čertu, Coopere!" - "Tam už jsem byl, soudce..." Vcelku povedená "americká špageťárna", která by ale bez představitele hlavní role tak dobrá nebyla. Líbilo se mi, jak velký Clint pojal hlavního hrdinu - je to vlastně kombinace jeho dolarového muže beze jména a drsného Harryho. Úvodní dvacetiminutovka s oběšením, odříznutím, převozem a příjezdem do města patří mezi ty nejlepší scény, které jsou v Eastwoodových filmech k vidění. Film má díky přímočarému scénáři dobrý spád, zpomalí vlastně jen při romantické odbočce, po které už ale následuje finále. Zaujala mě i Frontiereho staroškolská hudba se dvěma dosti říznými motivy a Pat Hingle v roli nekompromisního soudce. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (17)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. května 1968 v Japonsku. (Varan)
  • Film bol prvou produkciou spoločnosti The Malpaso Company. Ide o produkčnú spoločnosť Clinta Eastwooda. (westerns)

Reklama

Reklama