Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Film by neměl sloužit jako dějepisná výuka, protože se v něm vyskytuje obrovské množství historických nesmyslů, ale spíš jako připomenutí té doby a vzbuzení zájmu o ní. Jen ty nejzákladnější fakta sedí. Natočený je ale výborně, od kostýmů, přes hudbu, po herecké výkony hlavních rivalů Harrise a Guinnesse. Jako by se snažili soupeřit o přízeň diváka. A samozřejmě tím nejlepším je bitva v první třetině filmu, asi nejlepší středověká bitva, kterou jsem kdy viděl. Dnešní CGI se může jít zahrabat. A typicky britskou nadsázku dodává duo Mancherster - Ruprecht s pudlem. A hlavně, konečně si můžu vychutnat Léta kavalírů. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Komunistické období svou cenzurou, ale i ekonomickými limity radikálně deformovalo naše poznání západní produkce. Mezi filmy, které unikly dlouhodobě z našeho záběru, je i životní příběh skvělého anglického státníka sedmnáctého století Olivera Cromwella. Příběh anglické revoluce, druhé moderní evropské revoluce evropského lidstva, je i strhující historií úspěšného odporu namyšlenosti a arogance zešílevších šlechtických elit i omezenosti panovníka, který se jimi nechal ovládat, ale také ponurým letopisem korupce a rozkošnictví, které začaly poměrně záhy rozkládat jednotu vítězného tábora. Tento nedoceňovaný historický velkofilm dokázal ve svých tvůrcích předložit i relativně nepoučenému filmovému divákovi strhující dějinné drama a přiblížit osobnost, s níž se stýkal i stárnoucí Jan Ámos Komenský, usilující úporně o obnovu samostatnosti své středoevropské vlasti. Poutavé tu přitom znamená i věcně a odborně věrohodné a přesné. O to větší a trvalejší je zážitek, který si ze zhlédnutí Hughesova filmu o jednom z největších britských politiků odnášíme. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politická agitka parlamentní demokracie. 1) Silně zjednodušený výklad anglické občanské války a Cromwellovy účasti hraničí místy až s falšováním historie. Nejde ani tolik o hromadu faktických chyb a nepřesností, jako spíše o celkové pojetí Cromwellovy osobnosti a jeho příspěvku anglickým dějinám. Christ, not man, is King! 2) Představitel Cromwella, 40letý Richard Harris, se narodil v Irsku a prvních 25 let života tam i strávil. Ironie je v tom, že Cromwella většina Irů nenávidí kvůli masakrům, které při pacifikaci Irska prováděl. 3) Velmi přesvědčivý 56letý Alec Guinness (Karel I) je jednoznačně nejlepším ztvárněním historické osobnosti v rámci filmu. A democracy, Mr. Cromwell, was a Greek drollery based on the foolish notion that there are extraordinary possibilities in very ordinary people. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Takmer geniálne dielko, rýchle, presné a s maximálne presvedčivým hereckým výkonom Richarda Harrisa. Pokojne mohlo byť nominovaný na oscara. Ale i rola kráľa stvárnená Alecom Guinessom bola tak kvalitne prevedená ako to írske pivo. Film podľa mňa dokonale približuje anglickú revolúciu a naučí viac ako učebné osnovy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Každý, kto vedie vojnu verí, že Boh je na jeho strane.“ Nádherná, pôsobivá a strhujúca (to viete, Richard Harris) záležitosť, koledujúca si o zaradenie do klasiky. Napriek výborným dialógom, sebavedomej réžii a ponurej anglickej atmosfére stojí CROMWELL predovšetkým na skvelom Harrisovi (ČERVENÁ PUSTINA), na staré kolená mládeži známemu „len“ vďaka GLADIÁTOROVI a HARRYMU POTTEROVI. Hercov presvedčivý výkon od muža, ktorý nestrpí vo vlastnom dome počúvať reči o revolúcii je úžasný a presvedčivý. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • Cromwellova role v událostech vedoucích k občanské válce je ve filmu značně přeceněna. Cromwell (ani jeho přítel Henry Ireton) nebyl mezi pěti členy parlamentu, které král nechal zatknout pro velezradu. (liquido26)
  • Hrabě z Essexu a Hrabě z Manchasteru jsou ve filmu členy Dolní sněmovny parlamentu, ale ve skutečnosti díky svým šlechtickým titulům by měli sedět v Horní sněmovně. (liquido26)
  • Děla poté, co vystřelí, zůstávají stát na místě. Zcela chybí zpětný náraz. (liquido26)

Reklama

Reklama