Reklama

Reklama

Orka zabiják

  • USA Orca: Killer Whale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vraždiaca veľryba je jedno z najinteligentnejších živočíchov na svete. Podobne ako ľudia má jedného druha a ak mu človek ublíži, kosatka si to zapamätá a je viac jako isté, že sa bude chcieť pomstiť. Kapitán Nolah (Richard Harris) má na svedomí veľrybiu samičku aj s očakávaným prírastkom. Mŕtvu kosatku vyplaví more na breh a Rachel (Charlotte Ramplingová) i ďalší ľudia Nolana upozorňujú, že ho čaká odplata. A skutočne nahnevaná veľryba sa často ukazuje pri brehu, aby neskôr zničila ukotvenú loď a jasne dala najavo, že to nie je koniec. Aj Nolan si při pohľade na jej vytŕčajúcu plutvu začína uvedomovať, že kosatka ho bude hľadať, číhať, loviť a prenasledovať nemilosrdne a neľútostne s jedinou myšlienkou odplaty krížom cez moria, nehľadiac na čas ani na rôzne prekážky. Má Nolan šancu zbaviť sa večného prenasledovania tým, že odstráni svojho prenasledovateľa? Podarí sa mu to? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Pres jiste usmevne nesmysly o moc zajimavajsi snimek nez originalni Celisti. Kapitan Achab Harris si ukousl az moc velke sousto. I kdyz stejne jako kytovec, ja Bo Derek zeru! :) Ta debilni psychologicka linka s doktorkou a kukaccim indianem byla dost otravna, divat se na to dalo. Neustale dvojprojekce, jak kosatky v akvaparku neustale vyskakuji a kropi divaky vodou byly k smichu, teda k placi, ale asi uz mi mekne mozek a docela se mi to libilo. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Série Zachraňte Willyho znázorňuje kosatku jako nejlepšího přítele člověka, který nemá žádné záporné vlastnosti. Orka zabiják toto zvíře démonizuje takovým způsobem, že film má mnohem blíž k hororu, než k nějaké dobrodružné výpravě za velrybou, což je sice plus pro atmosféru, ale velké mínus pro biologickou přesnost. Nejsem zrovna odborníkem přes mořskou biologii, ale pokud má divák alespoň základní znalosti v této oblasti, tak si nemůže nevšimnout těch do nebe volajících nesmyslů. Viz prohlášení kapitána Nolaha, že tenhle žralok bílý musel mít nejmíň 15 metrů čili byl v tom případě dvakrát delší, než největší ulovený exemplář, vskutku zajímavé zjištění. Dále zjišťujeme, že kosatky jsou pomstychtivé krvelačné bestie bez nepřítele a jejich síla si poradí i s ledovými krami o váze několik tisíc tun :-). Je to bohužel smutný fakt, který sráží film o 1* dolu, ovšem i tak je to kupodivu koukatelný snímek s velkým počtem pozoruhodných záběrů. Postavy mají cíl a nějaký vývoj a hudební podkres Morriconeho je rovněž skvělý. 65%. ()

Reklama

upson 

všechny recenze uživatele

Richard Harris hraje výborně, je zde viditelné zneužití hitu JAWS ale mě tento fakt, že každá filmová dekáda má nějaké své vlny žánrů sebe samo redundujících nijak nevadí :-) a na rozdíl od žraloka Bruce jak mu říkal Steven Spielberg v Čelistech při jeho natáčení, má Orca silný motiv :-) . Vše je podtrhnuté jako vždy skvělou hudbou Ennia Morriconeho :-) 75% ()

anais 

všechny recenze uživatele

Orca zabíják je zajímavá hlavně tím, kolik slavných italských filmařů se pod ní podepsalo. A když s nimi má člověk trochu zkušenost, nelze celý děj brát tak zcela doslovně a vážně. Líbivé obrázky kosatek vyskakujících nad vodní hladinu tak působí nejen v kontrastu s šokujícími scénami, ale jsou sami o sobě tak trochu divné, úchylné, vzdáleně trochu giallo... Tomu pomáhá i typická Morriconeovská melodie, která jakoby svou líbivostí záměrně podtrhovala určitou brakovost, a tak vyvolávala dojem z čehosi divného a nepatřičného. Je to rozhodně překvapení, protože ten film nemůže být od přímočarých a velkolepých Čelistí dál. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno viděl jsem film tento v kině, a tehdy jsem jsem ani nedutal, když ďábelská kosatka (evidentně chytřejší než běžný námořník) páchala své dílo pomsty. Bohužel po všech těch letech toto dílko dosti zestárlo. Ani by nevadilo, že se přihřívá na úspěchu Čelistí a exploatuje motivy z Bílé velryby, ale to jak je to naivně a smrtelně vážně zahráno, to dnes až hraničí s nechtěnou parodií. Tak asi jediným originálním vkladem zůstává ten ekologický nátěr. Za rajcovní vědeckou pracovnici v podání Charlotte Rampling, která mi pevně v mysli utkvěla již při prvním shlédnutí, přece jen slabé 3*. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (6)

  • Jméno Orca, které dali kosatkám staří Římané, je převzaté z řečtiny a je to všeobecný název pro velryby, velké ryby, ale také mořské příšery. (AngelusCZ)
  • Scenéria predstavujúca odľahlú polárnu oblasť Labradoru bola vytvorená na Malte scénografom Mariom Garbugliom. (beso74)
  • Přídavné jméno orcino znamená "démon pocházející z pekla" (Orco byl římský bůh podsvětí). (AngelusCZ)

Reklama

Reklama