Reklama

Reklama

Podivínský student rekonstruuje veterána Plymouth Fury z roku 1958 – ale jakmile sedne za volant, jeho sebevědomí se promění v šílenou bezohlednost. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Náhodou ta automatická regenerace, to by byla věc. Film s velkým potenciálem, ale daleko od limitů. Nelíbilo se, že z Arnieho udělali magora aniž by líp propojili vražednost auta s jeho majitelem. A vůbec to nemělo atmosféru, kterou to mít mohlo (stará hala, útok na benzínce, finále s Caterpillarem). Nápad, hudba, technické triky dost dobré. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Christine je pro mne i přes jistou zdlouhavost a roztahanost překvapivě nenudícím filmem. Teď někoho napadne, že si protiřečím, ale není to tak docela pravda. Děj plyne skutečně docela pomalu, akčních scén je minimum, dost se povídá (o ničem opravdu zajímavém), ale je z toho prostě cítit Carpenter, takže ten, kdo se nudit nechce, ten se nudit nebude a Christine si náležitě vychutná. Jako hlavní problém shledávám, že tento film není strašidelný. Vůbec. Což u hororu nemusí zas až tak vadit, pokud fanouškovi nabídne nějaký jiný druh požitku. Bohužel, tenhle snímek je dělaný přesně tím stylem, aby strašidelný byl, ale zoufale se mu to nedaří. Nakonec musím vyzdvihnout scénu s jedoucím hořícím autem, ta je opravdu úžasná. ()

Reklama

arie 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu mám veľmi rád, jedná sa o pomerne rozsiahlu, takmer 500 stranovú záležitosť, takže v prípade filmovej adaptácie treba počítať s redukovaným príbehom. Christina je klasickým filmom krásnych 80. rokov, Carpenter pristupuje k dielu majstra so cťou a prináša dobový príbeh o nešťastnej, i keď nie príliš tradičnej, láske. Vo filme môžeme počuť priehrštie rock ´n´ rollu, na ktorý boli výrazné narážky i v knihe, čiže atmosféra predlohy je zachovaná, snímka má svojské, pre znalcov režisérovho diela typické kúzlo, ktoré dotvára i klasická, „carpenterovská“ melódia, sprevádzajúca, tentoraz v menšom množstve, nočné Christinine výjazdy. V rámci Johnovej tvorby priemer, no ako filmový prepis mnohokrát przneného spisovateľa vydarený kúsok a taktiež nostalgická záležitosť, pretože toto je presne ten typ filmu, ktorý by som si zamiloval v detských časoch. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Výborná knížka od Kinga by asi bez škrtů natočit nešla - je v ní kladen důraz na tradičně bohaté Kingovské charaktery, dobovou atmosféru a vztahy mezi lidmi, hlavně přátelství dvou hlavních postav je tam uvěřitelně a pochopitelně vylíčeno. Tvůrci chytře z knihy vzali základní koncept příběhu - vztah kluka k jeho autu v éře dospívání a očesali ho od zbytečností a pro film směšných elementů (žádný zombík na zadním sedadle vtělující se do žijícího člověka). Převzatá kostra sem tam působí komicky. Scénář klade důraz na pár přenesených detailů, jako podělaná deska od auta, sáhnutí do rozkroku při rvačce nebo sled událostí v open-air kině, ale přitom pro ně kvůli odebrání zbytečností není žádné logické zdůvodnění. Postava Charlieho se prostě mění a film to prezentuje jako zlý vliv samotného boje o auto, což je trochu legrační vzhledem k charakteru změn. Film odvypráví co má, divák neznalý předlohy se párkrát podiví, ale úkol je splněn. Carpenter je mistr řemesla a není divu, že Christine je dobře odvedená práce, tradičně vypiplaná vizuální a hudební stránka, nenápadně oslavující zlatá léta amerického designu aut. Ne všichni fanoušci Kinga a Carpentera budou nadšeni - není to Carpenterův autorský film ani dokonalá adaptace - samostatně ale Christine ujde. 3.5 rudé hvězdy. :) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Je to už tři roky, co jsem četl předlohu, tudíž si z ní pamatuju jen fragmenty. Je ale jasné že Carpenter v rámci filmové řeči musel děj hodně zredukovat, což by tak nevadilo. Vadilo mi spíš to, že Arnie se proměnil až příliš rychle a vlastně nebylo jasné proč. Jak už je tu několikrát zmíněno, samotný vůz bohužel nepůsobil vůbec strašidelně a celá Christina má k hororu hodně daleko. Keith Gordon mi navíc připadal, že brutálně přehrával. Postava policisty v podání Harryho Dean Stantona je tu už úplně zbytečná. Na druhou stranu triky vypadají i dneska velmi dobře (zejména samoopravení vozu) a scéna s jedoucím hořícím autem je opravdu povedená a dává ukázku toho, jak by to mohlo vypadat, kdyby se Carpenter víc odvázal. Jak už je režisérovou samozřejmostí, minimalistická hudba je výborná. Navíc tu je mladá Alexandra Paul, plavčice z Baywatch. Nakonec tenhle film neni nic proti ničemu. 60% ()

Galerie (51)

Zajímavosti (31)

  • Ve filmu bylo v roli Christine pro různé scény použito 16 aut, která autoři shromažďovali dva a půl roku. Celkem jich koupili 23, nefilmové se použily na díly. V některých kaskadérských záběrech bylo například vozidlo s gumovým předkem. Některá z aut byly příbuzné typy Plymouth Belvedere a Savoy. (Stejšn)
  • V prvních minutách filmu se „zrodí“ v továrně auto Christina, tato scéna byla ovšem do filmu přidána. V knize S.Kinga se nevyskytuje. (Pumiiix)
  • Rudé auto v titulní roli je Plymouth Fury, ročník 1958. Fury znamená v angličtině "zuřivost". (Stejšn)

Související novinky

Horor Christine se dočká remaku

Horor Christine se dočká remaku

10.06.2021

Režisér a televizní tvůrce Bryan Fuller (Hannibal, Američtí bohové) si chystá svůj celovečerní debut. Místo spekulovaného Star Treku jím však nakonec bude adaptace kultovního hororu Stephena Kinga… (více)

Reklama

Reklama