Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o záludném hvězdáři a čisté lásce, která jeho úklady překoná... Starý vévoda zvolí za vychovatele své dcery Drahomíry věhlasného astrologa, magistra Vecchia. Mocichtivý hvězdář vykládá vévodův osud z hvězd po svém a podle svého přání. Horoskop prý naznačuje, že pokud vévoda nedá astrologovi svou dceru za ženu, zahyne ve válečném tažení. Drahomíra, věrná své dětské lásce k mysliveckému mládenci Ondřejovi, magistrovi nevěří, a proto na ni úskočný Vecchio nastraží past. Co by to ale bylo za pohádku, kdyby v ní pravda a láska nezvítězila? V roli Drahomíry uvidíte křehkou Lenku Vlasákovou, uhrančivého magistra Vecchia hraje Ondřej Vetchý, statečného myslivce Ondřeje Filip Blažek, chůvu Jana Hlaváčová, vévodu Ladislav Frej, dvojroli Černé a Bílé paní Ivana Chýlková, sestřenici Elvíru Gabriela Filippi. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vážněji laděných pohádek u nás tolik nevzniká, cením si proto každého takového pokusu. Škoda, že provedení nestačí námětu, hlavní zbraní v navozování pocitů u diváka tak zůstává především hudba velikánů Händela, Pachelbela a dalších. Dialogy i postavy by zasloužily trochu více péče, ale jinak to není rozhodně tak podřadné, jak by vyplývalo z momentálního hodnocení. Jo stejně jako jezinka jsem si všiml, že ústřední pár si o rok později prohodil slepotu v pohádce Ošklivá princezna. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Krásná a neokoukaná princezna Lenka Vlasáková. Zimních pohádek není mnoho. Hercům se kouří od úst, lze tedy usuzovat, že se natáčelo i v třeskutých mrazech! Představitelé mnohdy pouze v lehkých kostýmech zaslouží pochvalu. Napínavý příběh o lásce mezi myslivcem a princeznou. Atraktivní téma nebeských těles. Pěkné zakončení neznámé pohádky. Výtečné výkony: Vetchý, Blažek. Hezká záporačka Filippi. Povedené podbarvení klasickou hudbou. Filmaři dávkují pravdu: „…hvězda spadne z nebeské klenby...“ // „Na hvězdnou dráhu se dostaneš tam, kde se hvězdná obloha dotýká země.“ // „Přijede sem magistr astrologie a astronomie.“ „Ten magistr vypadá jako podvodník.“ ()

Reklama

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Taky dost dobře nechápu zdejší hodnocení, viděla jsem spoustu mnohem horších pohádek. Tato sice není žádný zázrak, ale je kostýmně i exteriérově velmi zdařilá, herecky celkem slušná a kameramanovi se občas povedlo (pokud tedy zrovna nesnímal postavy naproti oknu) vykouzlit i atmosféru. Co je na zabití - scénář, který si neujasnil, co vlastně která postava cítí a vyjadřuje (princezna je chvíli emancipovaná divoška, pak intelektuálka a pak naprosto pasivní oběť, astrolog je chvilku velký intrikán, pak bezmocná loutka a nakonec zničehonic umře) a pak hlavně režie, kdy má člověk při sledování střihů pocit, že musely často zásadní pasáže děje vypadnout. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Exteriérová, tak trochu sci-fi pohádka o království, kam přichází podlý hvězdář, aby se spolčil s další proradnou osobou v království. Ti pak pošlou krále do bitvy, kde má přijít o život, jeho dcera oslepne a její milý, místní myslivec, by měl být sprovozen ze světa. Ale láska je mocná čarodějka a díky ní se dá dostat i do království hvězd a tam za svou milou bojovat. Pro děti tato pohádka moc není, spíše pro dospěláky, na ty je ale zase docela nudná. Podprůměr. Hudba: vážná hudba skladatelů Bacha, Albinoniho, Pachelbela, Marcella, Vivaldiho a Vejvanovského. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Miluju Čtvero ročních období, obdivuju zámek Kačinu a mooooc se mi líbil Filp Blažek i herecký výkon Ondry Vetchého. Jinak je to ale promarněná šance na hezkou pohádku. Nevím, jestli to takhle zpackal režisér nebo střihač, ale ta pohádka měla šanci být hezká až krásná a dopadla neslavně... V mnohém souhlasím s PollyJean ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Zámkem, který byl v pohádce sídlem královské rodiny, je ve skutečnosti středočeská Kačina. (Olík)

Reklama

Reklama