Reklama

Reklama

Tarzan

  • Česko Příběh Tarzana, pána opic (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý anglický lord se svou ženou se po tragickém ztroskotání lodi zachrání na neobydleném pobřeží Afriky. Postaví si nouzové přístřeší a čekají na příležitost k záchraně. Krátce poté, co se jim narodí syn, však oba zahynou. Osiřelé dítě objeví opice a jedna ze samic, která právě přišla o své mládě, se chlapce ujme a vychová ho jako opici. Zpočátku odstrkované "holé mládě" se však jako dospělé stane vůdcem opičí smečky. A právě v této funkci se jednoho dne setká s člověkem, belgickým kapitánem D'Arnotem, který je v Africe na vědecké expedici, a kterého Tarzan zachrání před nepřátelskými domorodci. Překvapený kapitán ho naučí mluvit a když podle důkazů a dokladů, které najde v opuštěné chatrči pochopí, že jeho tajemný zachránce je ve skutečnosti anglickým aristokratem a dědicem značného rodinného jmění, přesvědčí ho, aby s ním odjel do Anglie. Tarzan je představen anglické smetánce jako John Clayton a na svém panství se setká nejen se svým strýcem, ale také s jeho americkou schovankou Jane, do které se zamiluje. Přestože také ona jeho city opětuje, necítí se muž v prostředí svázaném přísnými pravidly, společenskými zvyky a upjatou morálkou dobře. Zlomem se stane setkání se zajatým opičákem, který byl členem jeho tlupy. John Clayton se opět stává Tarzanem, který touží po jediném. Volnosti a návratu do hlubin africké džungle. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší příběh Tarzana co jsem viděl (pokud nepočítám animák z devadesátek). Neskutečná a dechberoucí příroda, živá zvířata, dokonalé masky opic, skvělý Lambert a několik drsných momentů, které si tak trochu jako dítě pamatuji, ale musel jsem si to připomenout až dneska. Nedivím se, že příběh Tarzana má tolik zpracování a toto patří rozhodně k těm nejlepším. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, jako malej jsem přečetl snad všechny knížky o Tarzanovi a hrozně se mi to líbilo, proto jsem byl na film děsně natěšenej, vzhledem k obsahu filmu to pak bylo v kině tak trochu zklamání. Tento film je více realistký a řeší spíše začlenění Tarzana do civilizované společnosti, případně romantický vztah s Jane. Lambert to zahrál výborně, ale s knižním hrdinou by si ho spletl málo kdo, velké ocelové svaly si představuju jinak. Přesto se mi tenkrát i později film líbil, ačkoliv pravého Tarzana si přestavuji jinak a tajně doufám, že se na plátně ještě s touhle postavou setkám. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jedno z nejcivilnějších a nejrealističtějších pojetí původní látky, kde je Christophe Lambert skutečně vynikající ve svých dvou polohách a kde Andie MacDowell je vskutku holka k nakousnutí. Ne vždy se to při této stopáži vyvaruje nudných scén s vatou, ale celkově je film velmi dobře pojatý a příběh sdělený skutečně co nejlépe. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Opice chodia čoraz častejšie. A čoraz viac si dovoľujú.“ Tarzana Edgara Ricea Burroughsa mám rád do útleho detstva, vrátane všetkých jeho návratov, synov a nových dobrodružstiev. Vychádzali Tarzanove komiksy a dokonca vznikla kreslená disneyovka (1999). O televíznych seriáloch (a rozpačitej verzii s Casperom Van Dienom) nehovoriac. Britská, na troch Oscarov nominovaná verzia režiséra a producenta Hugha Hudsona však dodnes drží jedinečné prvenstvo. Jej surovosť dodnes znepokojuje a menej pripraveným divákom, čakajúcim len ďalšiu bezstarostnú džungľovú blbinku v poradí, vyráža dych. Tvorcovia, vrátane scenáristu Roberta Townea (ČÍNSKA ŠTVRŤ, KOSATKA ZABIJAK), zachádzajú v snahe urobiť snímku čo najrealistickejšiou tak ďaleko, že film by som rozhodne decku nepustil. Opičie masky sú jedným slovom horor a neromantická je aj dlhočizná scéna na exotickom ostrove, ktorý viac, ako exotický filmový ostrov, pripomína hnusnú hmlistú nočnú moru, kde na každom kroku striehne nemilosrdná smrť a z ktorej je nemožné vyslobodzujúco sa prebudiť. Ak vás pohryzie jedovatý had a tri hodiny umierate v brutálnych kŕčoch, dá sa povedať, že ste v týchto končinách vyfasovali ešte tú príjemnejšiu smrť. V (pseudo) civilizácii však Tarzan naráža na ešte strašnejšie veci, než aké je schopná ponúknuť divočina. Dobrý dojem dotvára kvalitná technická stránka (výprava, hudba), atmosféra a herecké obsadenie (Ian Holm alebo Andie McDowell dabovaná Glenn Close). Aby som to uzavrel: scény z ostrova pozoruhodné, ale akonáhle sa dej presunie do mesta, už to (podobne, ako u King Konga) už nie je ono. A celkom by ma zaujímalo, ako dostali tú loď do korún stromov. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Tento komentár obsahuje SPOILER, pretože musím začať koncom. Film končí tým, že Tarzan sa zatúla do anatomického výskumného krídla Britského múzea. K svojej hrôze tam nájde niekoľko šimpanzov pripútaných na pitevnom stole. Započuje tiché zastonanie a v malej klietke uvidí ešte jedného šimpanza, stále živého. Pre vedcov predstavuje toto zviera iba ďalší predmet výskumu, ale Tarzan toho uväzneného tvora spozná. Je to jeho šimpanzí otec. Tarzan klietku otvorí, otca oslobodí a objímu sa. Spoločenstvo ľudoopov v tomto filme sa vyznačovalo autentickosťou, aká sa málokedy vidí (podobne ako vo filme Gorily v hmle). Pôvodne diváci nechceli ani veriť, že tam nehrajú skutočné šimpanzy! Šimpanzích hercov cvičil pohyby znázorňovaním správania sa ľudoopov sám americký aktivista Roger Fouts. Spomínaná záverečná scéna bola osobným poďakovaním Rogerovmu šimpanzovi, Allymu, ktorý mu bol odobratý a odvezený do pokusného laboratória. Podľa pôvodného scenára mal Tarzan otca objaviť v zoologickej záhrade, ale Roger režiséra presvedčil, aby scénu zmenil. Využívať ľudoopy len pre to, aby sa ľudia pobavili, je zvrhlosť, zvierací herci sú vždy pozitívnym bodom filmu. Greystoke je asi najlepšie natočeným filmom o Tarzanovi. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (14)

  • V skutočnosti by kapitán D'Arnot (Ian Holm) nedokázal naučiť Tarzana (Christopher Lambert) rozprávať, pretože jazykové centrum sa u detí vyvíja približne len do desiateho roku života. (milhouse86)
  • Film bol natočený v národnom parku Korup v západnom Kamerune a v Škótsku. Niekoľko domov vo Veľkej Británii bolo použitých pre rodinné sídlo Greystoke. (classic)

Související novinky

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (více)

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

Antonio Banderas prozkoumává jeskyně

13.10.2014

Herecký elegán patří již přes 20 let mezi největší španělské hvězdy a nedá se říci, že by se chystal zpomalovat. Propaguje svůj sci-fi film Automata, který má v těchto dnech premiéru v mnoha zemích a… (více)

Reklama

Reklama