Reklama

Reklama

Již od dob úspěchu prvního vydání fantasy ságy J.R.R. Tolkiena Pán prstenů uvažovala hollywoodská studia o adaptaci románové trilogie pro stříbrné plátno. Práva na zfilmování nejprve vlastnil Walt Disney a v roce 1968 přešla pod společnost United Artists, kde se uvažovalo o hrané adaptaci, jíž se případně měli zhostit Stanley Kubrick či John Boorman, ale kvůli nákladnosti a náročnosti produkce k natáčení nedošlo. Projekt byl nakonec přiřknut režisérovi animovaných snímků Ralphu Bakshimu, jenž svými celovečerními snímky Fritz the Cat a Heavy Traffic a Coonskin de facto ustanovil kategorii animovaných filmů pro dospělé publikum. Podobně jako ve svém předchozím futuristickém eposu Wizards použil Bakshi i při tvorbě Pána prstenů kombinaci tradiční animace, rotoskopie a postprodukčního filtrování hraných záběrů, díky čemuž docílil reálnějšího pohybu animovaných postav, ale také dokázal vytvořit epické sekvence bitev bez nutnosti nadměrného rozpočtu. Projekt původně plánovaný jako trojdílná série, věrná dělení příběhu v Tolkienově předloze, měl nakonec být realizovaný coby dva celovečerní filmy. Jenže navzdory kasovnímu úspěchu prvního filmu, druhý nebyl natočen. Z hlediska dějové osy Tolkienovy ságy tak diváci uvidí postupné zformování společenstva prstenu, které vedle hobitů Froda, Sama, Smíška a Pipina tvoří kouzelník Gandalf, hraničář Aragorn, trpaslík Gimli, elf Legolas a válečník Boromir. Společně se vydávají zničit Jeden prsten, v němž se skrývá moc Temného pána, jenž si touží podrobit celou Středozem. Jejich cesta vede před trpasličí doly Morie, kde je čekají mnohá nebezpečí, i elfí hvozdy. Film obsahuje také události z druhého dílu knižní trilogie jako je rozdělení společenstva, vrtkavé spojenectví Froda a Sama s nevyzpytatelným otrokem prstenu Glumem i bitvu u Helmova žlebu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (147)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson natočil opravdu povedenou trilogii, která patří mezi moje velmi oblíbené a nedám na ní dopustit stejně jako na knižní předlohu samotného Tolkiena. Tenhle animovaný film je jen slabou a sotva poloviční náplastí, která prostě nedokáže naplno uspokojit asi nikoho. Nejenom že tu spousta z příběhu chybí, ale i ten zbytek je dost „ořezaný“, animované postavy moc dobře nevypadají (elfové nevypadají jako Elfové, trpaslík je stejně velký jako Boromir – půlčíci jsou hnusní jak cip, na můj vkus žádná pořádná bitka – hlavně ta Morie byla dost „ojebaná“ – finální třetina příběhu chybí úplně) – nu prostě tohle nebude můj oblíbený film. Beru to jen jako zpestření, ale nic víc a ani to, že je to už tak stará záležitost neberu jako omluvu. Z té doby znám mnohem povedenější animované kousky. Vlastně jsem si to pustil jen ze zvědavosti a proto, že se konečně chystám na filmového Hobita – kterého jsem do této doby přehlížel (knižní předlohu mám hodně rád, z filmu mám trochu obavy…). Slabých 50% ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Kreslená verze Pána prstenů ze 70. let není jako adaptace Tolkienovy fantasy klasiky nic moc. Příběh je zjednodušený, pozměněný a zkrácený. Legendární Ralph Bakshi zamýšlel směstnat děj tří knih do dvou filmů. První díl končí vyhranou bitvou o Hermův žleb, na druhý ale nikdy nedošlo, protože se Bakshimu nepodařilo sehnat peníze… Animace dnes působí naivně a úsměvně, ve své době byla přelomová. Urputné výrazy kreslených postav působí v době dokonalé trojrozměrné animace nepatřičně a legračně. Ve své době ale byly přelomové a zůstávají dokladem toho, že se Bakhsi kresleným hrdinům snažil vtisknout herecký výraz. ()

Reklama

Kryton 

všechny recenze uživatele

Opravdu lituji všechny ty co museli vidět jen tuto verzi než Peter Jackson se ji ujal. Animace nic moc, ona animace mohla byt lepsi (skoda ze Trnka se ji neujal , nebo i ten Disney),kdyby tam porad dokola mlely animace zivych lidi ,(po chvilce uz to spise misto efektu pripada dost umele az skoro levně. Strašný opravdu strašný gulaš jak je již zminěno. Vubec nejste vtaženi do děje a jen tupě sledujete jak ubíha děj podle jedne z nejlepsich fantasy predloh. Dokonce i tady chybí Tom Bombadil! Film koncí u helmova žlebu a dal to mělo byt asi dokonceno , jenze se nestalo. Pro milovníky Tolkiena spíse raritka. Pro divaka co neco o Tolkienovi ví je to spatne stravitelné a chladné. Dekuji ti Petere za tvou Středozem. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná kombinace klasické animace a překreslených scén hraného filmu kupodivu nepůsobí rušivě - naopak: Vytváří velice zvláštní a neobyčejně působivou atmosféru, vhodnou zejména pro temnější části vyprávění. Škoda, že nevzniklo pokračování - finále složitý příběh "Pána prstenů" násilně utne, aniž by se nějak uspokojivě uzavřel. Ale podle původních plánů se s dalším dílem zjevně počítalo - a proto nechci kvůli nedokonalému závěru ubírat hvězdy. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to nedotáhli do konce. Takhle je to poněkud (silně) frustrující. A ještě kdyby se to oprostilo od té myšlenky, že kladní animovaní hrdinové musí být buďto roztomilí a nebo svalnatí a jenom ve slipech. Navzdory tomu, že by se asi nabízelo nadávat, že to předlohu infantilizuje, bych spíš raději poukázala na to, že Tolkien vytvořil velmi vrstevnatý příběh a při adaptaci z něj lze vytáhnout jak tu hranou, ultra vážnou, epickou patetickou rovinu, kterou známé z hrané trilogie, tak i trochu té poťouchlosti. Přízraky mi přišly strašně super. Krajina a atmoška taky. Kdo by řekl, že mě bude tak bavit takhle flamboyantní Glum. Prolog velmi cool. Takhle zpětně mi přijde, že byl Peter tímhle filmem hodně ovlivněný. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (9)

  • Většina snímku byla vytvořena neobvyklou animační technikou rotoskopie, kterou vynalezl roku 1915 Max Fleischer. Tvůrci nejprve natočili černobílé scény s herci, které byly po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány. Stejnou technikou byly vytvořeny i obsažené bitevní scény, které pochází ze snímku Alexandr Něvský (1938). (mr.filo)
  • Část prologu je použita ve skladbě "Elvenpath" od skupiny Nightwish. (Doomec)
  • Snímek je první filmovou pracovní zkušeností pro Tima Burtona. Na filmu pracoval jako animátor, v titulcích však uveden není. (mr.filo)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno