Reklama

Reklama

Poslední upír

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Poslední upír (více)

Obsahy(1)

Upíři nejsou, to ví každý. Lidé si je vymysleli z nutnosti, z potřeby nějak si vysvětlit svůj strach. A dnes, v našem moderním světě, v našem osvíceném devatenáctém století, už na ně žádný rozumný člověk věřit nemůže. O tom je Sherlock Holmes skálopevně přesvědčen. Jenomže v malé vesnici Lamberley se zřejmě zastavil čas. Jak jinak si vysvětlit, že Johna Stocktona, potomka starého rodu St. Clairů, tu považují za upíra nejenom prostí venkované, ale i místní vikář, a dokonce i světaznalý majitel velkého panství? Je ovšem pravda, že události, které se ve vsi od Stocktonova příjezdu dějí, lze sotva označit za radostné, a nenávist místních vůči jejich "původci" nebezpečně narůstá. Jen proto jede Holmes do Lamberley. Zabránit tragédii. Zabránit, aby tomu muži někdo proklál srdce kůlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Doylova povídka nepatří mezi nejzdařilejší. Pro televizní adaptaci byla výrazně upravena. Původní příběh zde tvoří pouze jakési orámování příběhu zcela nového a myslím, že se to povedlo na výbornou. Oproti povídce je The Last Vampyre pojatý jako čistokrevný horor, tedy žánr pro Sherlocka zcela netypický - má vynikající temnou atmosféru a hodně zajímavě působí střet zcela racionálního detektiva s vírou v upíry. Rozhodně stojí za shlédnutí. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Vcelku netradicni pripad a hodne zajimavej. Navic je delka dvojnasobna nez beznej dil, takze je to cely mnohem lip propracovany, na druhou stranu, obcas se to lehce tahne. Ale vetsinou se furt neco deje, Marsden jako upir je perfektni, Brett tu nevyrvava tolik jako obvykle a je tu slusna atmosfera, takze vubec nevadi, ze mi pointa byla jasna driv nez ji odhalili. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Můj první a nejspíš poslední Sherlock Holmes s Brettem. Ten byl zcela zastíněn Roy Marsdenem, který by se mi v roli slavného detektiva líbil mnohem víc. Ale chápu, že už by měl těch detektivů v cévéčku moc a navíc...kdo by tak skvěle ztvárnil "upíra"? Povídku jsem nečetl, ale pravděpodobně patří k těm slabším kouskům, nebo jde ta nuda na triko režiséra. Nemá to atmosféru, nápad, ani solidní dialogy. Jako TV hra by to ušlo, jako film o Sherlockovi, je to vysloveně zklamání a nebýt zmiňovaného Marsdena, dal bych tomuto utahanému a nezáživnému dílku, klidně ještě o hvězdu méně. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Holmes, je klasika, kterému britské zpracovaní se vší svou strohostí a upjatostí sluší. Doyle byl génius, který se nebál mysticismu, ale zas byl natolik racionální, aby všechno nakonec vysvětlil studeným rozumem. Tahle adaptace se povedla, ale ten kdo tento film označil za horor, mno...asi na něčem jede :-)) ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Spíš procedurálka než klasická detektivka. Případ se navíc vyřeší vcelku sám a Holmes jenom dovysvětlí modus operandi... a nechá hned dvě věci otevřené, což byl asi záměr pro zachování záhady, ale na mně to k Sherlockovi dvakrát nesedí. Když se od toho oprostím, je to pěkný starosvětský horor jako od Hammeru – se hřbitovy a bouřkami a prokletými vesnicemi a vším, co k tomu patří. A je samozřejmě velmi kouzelné – ačkoliv předpokládám, že je to produkt Brettova zhoršujícího se zdraví –, že zrovna v Posledním upírovi Holmes vypadá jako Bela Lugosi. Jen kdyby ty detektivní prvky byly výraznější a druhá polovina svižnější. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama