Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po Connerym byl Moore celkem logicka volba, kdyz uz si Bonda strihnul v serialu a jeho prvni ucast v celovecerni bondovce zvladnul slusne. Jeste neni zas tak starej, vypada vcelku charismaticky, hazi hlasky na vsechny strany, bali jednu zenskou za druhou a zvladne i nejakou tu akci. To plati i o Jane "Doktorka Quinnova" Seymour, ktera je tady mlada a pekna. Jinak Hamilton docela slusne zvladnul namixovat akci (i kdyz by ji mohlo bejt vic), exoticky lokace a novy, slusny zaporaky. To vse v docela slusne napsanym pribehu, u kteryho je jedina vada to, ze to vetsinu casu vypada, jakoze o nic moc nejde a je to cely takovy lehce zmateny. Slabsi 4*. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#8 - Ak by bondovská séria neprešla touto kúrou znovu navrátenia do starých koľají, nemala by u mňa vysokú mienku. Lepší scenár a Moore dávajú Bondovi novú energiu, len ma mrzí, že nebol nahradený po Connerym namiesto Lazenbyho, vek sa uňho jasne podpísal neskôr. Tu je však skoro dokonalým obrazom a predstavou môjho agenta 007. Prvá polovica skoro bez prestrelky, či bitky, napriek tomu bondovsky klasická, plná napätia. Člny na svoj vek nemajú chybu, rovnako ako lotri. Tí sú asi najlepší z bondoviek dovtedy natočených. 75%. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Čože je to štyridsiatka” ...? Po Seanovi, Georgeovi, je Roger Moore tretí Bond v poradí s tým, že je z týchto pánov zároveň i najstarším predstaviteľom, čo by až tak extra vadiť nemuselo, pretože tento charizmatický chlapík sa riadi heslom : „Vek je iba číslo” . “Mooreovky” , čiže (konkrétne jeho bondovky) sú mi zatiaľ neznámym pojmom, ktorý sa čochvíľa rapídne zmení, a tak som zvedavý, ako sa nakoniec - vykryštalizujú, kde sa svojou úrovňou vyšplhajú ? _ Tentokrát ma zaujal nielen otvárací song od Paula McCartneyho, ale aj samotná réžia Guya Hamiltona, ktorá bola predtým absolútne bezradná, samoúčelná, obyčajná, a taktiež extrémne nudná (hovorím o poslednom šteku s Connerym-Diamanty sú večné), a tak už len z toho hľadiska je povznášajúce, ako sa markantne polepšil z filmu na film (mimochodom, Guy režíroval celkovo 4 bondovky, keď medzi nimi je aj pozoruhodný Goldfinger...). Obsadenie dopĺňajú, budúca Dr. Quinnová a Parker z kultového Votrelca. _ Scenárista s poľsky znejúcim priezviskom, Tom Mankiewicz, pre zmenu úplne vynecháva nebezpečnú organizáciu SPECTRE, keď ju šikovne nahrádza hádam ešte nebezpečnejším Dr. Kanangom, ktorý má svoju základňu v Karibiku, alebo sa budeme zdržiavať i v New-Yorku, tesne pred „dvojičkami” , či trebárs aj v New Orleanse nebude núdza o napätie. Neustále som bol obklopovaný : samým veštením od nádhernej Solitaire , čiernou mágiou s woodoo, i s návykovým heroínom, ale aj exotikou, keď do toho si ešte pridajte - extra rýchle člny, hladné krokodíly a veľkého sympaťáka, čo vyzerá, ako kapitán Hook, že možno to vyznie divne, ale toto všetko do seba naprosto dobre zapadá, ako ozubené koliesko do hodín, kde režisér Hamilton to parádne ukočíroval, až to funguje na výbornú. Roger Moore sa skvostne etabloval do postavy, ktorú stvárnil najviac-krát zo všetkých. PS: Takýto pohrebný sprievod, v dvoch sekvenciách, je dokonalý ! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to. Sice to jamajské voodoo mi přijde jako přehypovaný nesmysl, ale v té době docela frčelo, i když spíše v hororech (Wes Craven by mohl povídat), ale jako zajímavá kulisa zde funguje. Scénář má hlavu a patu, a dokonce je mi sympatické, že se tentokrát nezachraňuje svět. On ten chlápek s neomezenou armádou niggaz stačil pouštět hrůzu sám o sobě, včetně své velmi dobře organizované sítě. Jane Seymour sice hraje stejné sladké dřevo jako jinde, ale naštěstí zde ji do tohoto dřeva nastylizovali její rolí dřeva - vykladačky karet, takže to funguje. Velmi dobré nápady akčních scén, propracované do detailu, vynikající honička na lodích, výborné "pohřby" v New Orleans, a tuna vtipných hlášek a hříček se slovy ("Byl poněkud nafoukaný.") či parodie buranských policajtů. Inu, a kongeniální písnička Paul McCartneyho, ta celkový pozitivní dojem jen dotváří. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Negři, samý negři - ještě že je tu velký bílý boss James Bond, který jim všem nakope jejich černý řitě. Toliko k ději, který sice ničím příliš nevybočuje z řady Bondovek (slušně zahraný Bond, ženy, superzáporáci, vynálezy, atd.), ale je ho dost tak maximálně na hodinu a půl, zatímco Žít a nechat zemřít má přes dvě hodiny a tudíž nehorázně nudí a to nejen v dialogových scénách, ale i v těch kde by měl být nejvíce dynamický a výrazný - v akci. Napětí veskrze mizivé, opravdu dobré spektakulární trikové a eye candy záběry by mezi tunami vaty taky jeden lupou pohledal... aspoň ty ženy, resp. TA žena tentokrát opravdu stojí za to - Solitare v podání Jane Seymour patří mezi Bondgirls jednoznačně k těm nejkrásnějším. 5/10 ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Právě herečka Gloria Hendry, která hrála postavu Rosie Carver, byla ve filmové sérii bondovek první Afroameričankou, se kterou se kdy James Bond milostně zapletl. (Colonist)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama