Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová adaptace slavného románu R. L. Stevensona o hledání pokladu, který na ostrově v Karibiku ukryl slavný pirát Flint. Příběh vypráví Jim Hawkins, který se jako dospívající chlapec zúčastnil výpravy za pokladem. Do hostince jeho matky se totiž nastěhoval bývalý Flintův kumpán Billy Bones, který měl mapu k pirátskému pokladu. Po jeho smrti se mapa dostane k Jimovi, který ji předá vlivným přátelům baronu Trelawneymu a dr. Liveseyovi. Ti zorganizují cestu za pokladem, do jejich posádky se však dostane několik bývalých Flintových pirátů v čele s jednonohým Johnem Silverem. Ten trpělivě čeká na příležitost, aby se sám zmocnil pokladu. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pirátských kousků, který jsem jako dítě miloval, nicméně po opětovaném shlédnutí mě tento film utvrdil v tom, že stále neztratil nic ze svého kouzla a i přes nespočet remaků se jedná o to nejlepší zpracování. Navzdory téměř dvou hodinové délce jsem se ani chvíli nenudil a to je u podobných dobrodružných snímků velmi ojedinělý jev. Svůj podíl na tom má skvěle zvládnutý scénář a odpovídající časové rozložení jednotlivých částí filmu. Další třešničkou na dortu je skvělé herecké obsazení s naprosto famózními hereckými výkony, za zmínku rozhodně stojí mladičký Christian Bale a samotný Dlouhý John Silver v podání charismatického Charltona Hestona. Výborně zvládnuté jsou také kulisy a ztvárnění prostředí pustého ostrova, které působí fantasticky. Vezmeme-li v potaz, že se jedná o televizní film, tak nezbývá nic jiného než tvůrcům zatleskat a kéž by tak vypadalo více filmů. Pokud si film budete shánět v českém dabingu, dejte si pozor na předabovanou verzi od TV NOVA, jelikož ta se s původním dabingem nemůže nikterak rovnat. Moje hodnocení 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdyby mi bylo deset, tak jsem tady z toho uvařenej daleko víc. Ostrov pokladů je super dobrodružství, užíval jsem si ho knižně i filmově, ale na dnešní poměry už mi to přijde relativně dost dětské. Mladej Christian Bale je zajímavej, ale Charlton Heston a Christopher Lee tu byli zajímavější. ()

Reklama

Armin82 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné filmy to je moje, nicméně zde jsem si na své úplně nepřišel. Na dobdroužnej film to mělo docela dost nudných pasáží. Prvních půlhodina a pak několik dalších úseků ve filmu. Co je na filmu zajímavé, tak bitva o srub a natočené scény s dělem, dále výkon Hestona a vlastně i Chrise Balea. Ten už jako 16ti letý ucho hrát uměl. Je to takovej průměr no 50% ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov môjho detstva. Výborná chlapčenská dobrodružná klasika a jeden z najlepších námorníckych filmov. Herecké obsadenie je plné legendárnych charakterových hercov (Christopher Lee, Julian Glover, Oliver Reed, Peter Postlethwaite, Charlton Heston...) na čele s mladým Christianom Balom, ktorý za nimi ani v najmenšom nezaostáva. Práve jeho interakcie s ostatnými dospelými postavami (či už pirátmi alebo jeho priateľmi) a najmä Johnom Silverom sú hnacím motorom filmu a tvoria hlavnú podstatu príbehu. Ten okrem očividného hľadania pokladu na povrchu je najmä príbehom o dospievaní, sebarealizácií a osobnostnom raste mladého Jima. Ten si v rámci deja hľadá miesto i cestu medzi dvomi stranami a musí sa vysporiadať s povinnosťami a útrapami vyvstávajúcimi z kontaktov a vzťahov v jeho okolí - dôverou, priateľstvom, racionalitou, čestnosťou a odvahou (reprezentovanými ústrednými postavami) na jednej strane a zákernosťou, lžiam, zvieraciemu primitivizmu a bezbrehému násiliu (reprezentovanými pirátmi) na strane druhej, pričom tieto konflikty sú spracované fantasticky, obzvlášť na pomery televízneho filmu. Výprava je majestátna, dobové kostýmy, rekvizity, kulisy, lode, atmosféra a špina sú perfektné, keltská folková hudba je výborná, film po celý čas nestráca tempo a funkčne strieda lokácie i jednotlivé príbehové peripetie. Takisto treba pochváliť aj drsné, realistické a temné vyznenie filmu, ktoré k takémuto príbehu patrí, bojové a násilné scény sú natočené naozaj kvalitne, bez pozlátka, krvavo a špinavo, a môžu konkurovať aj filmom s väčším rozpočtom. Perfektná klasika pre všetky vekové kategórie, ktorá ma pobavila aj po rokoch. (UPDATE 12. 11. 2021). ()

Hyger 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, ke kterým jsem se v dětství rád vracel. Se zatajeným dechem jsem vždy přestál ponurou část filmu odehrávající se v hostinci, kde musí Jim a jeho matka odvrátit útok pirátů v čele se strašidelným Slepejšem, aby se pak mohl odkaz kapitána Billa dostat ke správným lidem a cesta za pokladem mohl začít. Především oceňuju to, že se tvůrci drželi předlohy, nepřeháněli to s komediálními prvky (postava Bena Gunna je komická jenom částečně) a nabídli divákovi realistický pohled na jednu z tehdejších námořních velmocí. Ve výsledku jde o skvělou adaptaci klasické knihy a příjemně strávené dvě hodiny. A nesmím zapomenout ani na výbornou hudbu! ()

Galerie (48)

Zajímavosti (3)

  • Loď Hispaniola, bola v skutočnosti replikou lode H.M.S. Bounty, dnes už neexistujúcej lode, ktorá bola vyrobená pre potreby filmu Vzbura na Bounty. (MikaelSVK)
  • Snímek je natočen na motivy knihy "Poklad na ostrově" od Roberta Louisa Stevensona z roku 1883. (StrYke)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno