Reklama

Reklama

VOD (1)

Drama Lindsaye Andersona Kdyby je typickým produktem doby, v níž vzniklo, tedy neklidných a revolučních šedesátých let. Prakticky z každého záběru lze cítit obrovský vztek mladé generace, který může zchladit jen bourání hodnot, na nichž v té době stála britská střední třída.
Obsazení vévodí Malcolm McDowell (sígr z Kubrickova Mechanického pomeranče), který hraje Micka, studenta, který vyburcuje spolužáky k revoltě vůči zažitým zvyklostem jejich internátní školy. Tváří v tvář surovým vychovatelům a neschopným učitelům se Mick a jeho kolegové pokusí odstranit překážky, kterými jim pedagogové ztrpčují život, a také zažitou představu o nadřazenosti kolektivu nad individualitou. Pod heslem "Vyberte si, na které straně chcete stát," tak svádí marný boj mladické ideály s nelítostně válcující realitou.
Natáčení začalo jen pár dní před studentskými bouřemi v Paříži a Andersonovi se díky tomu podařilo poměrně přesně zachytit náladu mezi příslušníky mladé generace, fotkami Che Guevary a Mao Ce Tunga na stěnách pokojů počínaje a naivními přípravami na revoluci konče.
Film se stal kultovním především díky tomu, že se Andersonovi podařilo příběhu dodat surreálný nádech, za což vděčí zejména formálnímu zpracování a vynikající kameře Miroslava Ondříčka. Ve chvíli, kdy revoluční události nabírají obrátky, film se anarchisticky rozpadá do jednotlivých záběrů, neustále mění svou barevnost od sépiové po plnobarevnou, střídání reálných a fantazijních záběrů je stále rychlejší. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Děkuji za naznačení - i když stále nejsem úplně přesvědčen:)(přečtěte si třeba stručný obsah na Imdb). Název s reálností nebo nereálností scén - v rámci filmu - podle mě nemusí souviset - spíš naznačuje, že fikce je celý film. Je tedy fakt, že u té scény s dívkou jsem si nebyl jistý, zda je to skutečnost nebo ne.

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

gerr: Liborek má pravdu, přesně tak to je. A ta závěrečná scéna, kde jsou učitelé oblečení jako na maškarní :)) Kdyby to bylo myšleno vážně, tak bych musel jít s hodnocením ještě dolů :))

liborek_

liborek_ (hodnocení, recenze)

gerr: nemůžeš ten film brát doslova a do písmene... tam je tolik odkazů, že jde jen o fantastické představy: např. ten kaplan v šuplíku nebo ta "milostná" scéna s dívkou... Vždyť už samotný název napovídá, že nejde o skutečnost...

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Kupodivu, nedelam:) Je to tam tak evidentni - kdyz i ty jsi to tady zduraznil?

Angerr

Angerr (hodnocení, recenze)

Rob Roy, Davson: no, jeste, ze jsem komentar nenapsal:) Taky jsem to tedy asi blbe pochopil. Cili otazka - odkud je patrne, ze ta bitva na zaver je jen fantazie?

Davson

Davson (hodnocení, recenze)

Rob Roy: jo, taky mě dostávají komentáře lidí, kteří to brali doslova a do písmene :)

Rob Roy

Rob Roy (hodnocení, recenze)

Z některých komentářů mám pocit, že to někteří nepochopili. Ta závěrečná "akční" scéna - to je jen představa těch studentů....

Reklama

Reklama