Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Opravdu strhující film o neuvěřitelné dávce vůle a síly. Jestli se to opravdu takto stalo, tak klobouk dolu. Film je výborně zpracován, spolu se samotným filmem sledujeme i rozhovory skutečných postav, při jejich slovech vám naskakuje husí kůže, skutečně obdivuhodné, příběh je to silně emotivní a při vyprávění si uvědomíte, že na světě jsou mnohem větší problémy, než jsou ty vaše. Docela mě udivuje, že tito dva týpci jsou nadále nejlepšími přáteli a lezou spolu dál, lezecká obce se kvůli této události rozdělila na dva tábory, odstřihnout či neodstřihnout? Toť otázka. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Kdyby v těch horách umřel, vůbec bych ho nelitoval, mohl by si za to jedině sám. Výkon to byl nicméně obdivuhodný, a film díky svému strohému dokumentárnímu stylu funguje tak, že zapomínáte, že nesledujete skutečného Joe Simpsona. Ale není se co divit, že takto zmobilizoval své síly - umřít za zvuků Boney M by byla děsivá, nelidská smrt... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný dokument a ešte neuveriteľnejšie, že je podľa skutočnej udalosti. Dej, ktorý sa naozaj stal, by snáď nevymyslel ani najlepší hollywoodsky režisér. Keďže som nevedel, ako to celé skončí, zážitok bol ešte lepší. Filmu prospelo, že bol natočený v roku 2003, pretože tam nie je nič zbytočne natiahnuté ako sa to deje v dnešnej dobe hádam pravidelne, ale zase na druhú stranu by si tento zaujímavý dokument zaslúžil aj remake. Ak máte radi adrenalín, napätie, šokujúce zvraty, ale predovšetkým hory a horolezectvo, tak toto je povinná jazda. (5.6.2022) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Horolezec ze mě nikdy nebude, to vím. Z výšek strach nemám, ale takhle adrenalinově založen nejsem. Nebýt jištěn a přitom zdolávat třináctiset metrové strmé ledové stěny, to s radostí přenechám jiným, i když vím, že ten pohled z vrcholu je něco stěží překonatelného. Mé uznání však horolezci mají, díký odvaze a také díky neutuchajícímu pudu sebezáchovy. Neznám nikoho, kdo by dokázal něco alespoň trochu podobného jako Joe Simpson. Během sledování jsem byl omámen nádherou And, překvapen faktem, že jsou stále hory, na které nidko nikdy nelezl, otřesen momentem "musíte se zaposlouchat, jaký zvuk vydá cepín při nárazu do ledu", zděšen během posledního úseku "slaňování" abych nakonec s nevěřícím výrazem kroutil hlavou posledních deset minut. Takhle by měly vypadat rádoby horolezecké filmy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Krásné scenérie v níchž se dva horolezci snaží dostat na jednu horu v Andách. jejich rychlovýlez je opravdu fascinující, ale jejich cesta dolů je jako noční můra. Zápas obou o jejich vlastní životy je naprosto fascinující. Střídavé vyprávění obou dopomáhá k uvěření, že tento film je podle skutečné události. Bohužel se film, režisér ani hudebník nevyhýbá jednomu smutnému faktu a to chvílemi strašné nudě. V jednom záběru si člověk přeje vidět vše na vlastní oči a v druhém si říká kdy už to skončí. Velká škoda, kerá stála jednu *. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • O 2 roky neskôr, po 6 operáciach, sa Joe vrátil k horolezectvu. (Karush)
  • Dokument se natáčel dva roky na vícero místech v Peruánských Andách a Alpách. (imro)
  • Na konci devadesátých let minulého století připravovala společnost Castle Rock Pictures hranou verzi knihy pro Warner Bros. a podle scenáře Gavina Scotta měl Joea Simpsona ztvárnit Tom Cruise. Film se dostal do stádia tzv. turnaround a putoval od studia ke studiu, ale bez výsledku. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama