Reklama

Reklama

Přežili jsme Ardeny

  • USA Saints and Soldiers (více)
Trailer

V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Přežili jsme Ardény je takový válečný Stalker. Na začátku uteče parta amerických vojáků Němcům a většinu filmu jde po lese, občas se zastaví, zafilosofuje, zavzpomíná nebo někdo řekne nějakou historku z dětství, aby se chlapi víc poznali. A pak zase jdou a jdou... je jim zima, mají hlad... a jdou. Kamera je sleduje v dlouhých záběrech, pořád sněží, barvy jsou umělecky vyblité a oni pořád jdou. Když náhodou promluví, aby ze sebe vysypali nějaké moudro, jejich hlas je přiškrcený, unavený a ospalý, jako by jim před chvílí všem umřeli babička, dědeček, maminka, tatínek i milovaný křeček Puffy, občas mají nějaké ty vidiny. V rukou jiného režiséra a v podání jiných herců by to mohl být docela zajímavý film, jenže ten případ nenastal a pomalu plynoucí putování zasněženým lesem je divácky vyčerpávající a hlavně otravné. Toužebně čekáte, až se tam objeví Němci a rozvíří dění na obrazovce prostřelenou hlavou amerického fňukala nebo britského letce (který se k nim přidá). Objeví se na chvíli uprostřed filmu, trochu pozvednou náladu, jenže pak si na ně musíte počkat až do úplného závěru, kde se konečně dostanou ke slovu. Nehodlám ve filmu hledat absurdity, protože mám dojem, že nejabsurdnější je vůbec fakt, jak mohl někdo natočit tak uspávající a prázdný film, ale stejně mě jen ženou a dítětem obydlený dům uprostřed fronty poněkud překvapil. Příjemnou zprávou je, že druhá půlka přece jen odsýpá trošku rychleji než první, ubude uměleckých záběrů lesa a trpících poutníků v zeleném, ale začne se konečně něco dít. Je paradoxní, že ačkoli se film zoufale snaží, aby jste se do postav vcítili a záleželo vám na nich, až do závěrečných titulků se vinou mdlých hereckých výkonů dost obtížně orientuje, kdo je vlastně kdo. A pokud se tak děje po hodině a půl přehlídky posmutnělých obličejů a tragických historek, je někde něco špatně... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný film, který se skutečně snažil (nejen) dle mého názoru hlavně svést na úspěšné vlně svých slavnějších předchůdců. Menší rozpočet je tu neskutečně znát, atmosféra doslova trpí místy až nezáživným tempem a hlavně scénárista neměl zřejmě svůj den, nebo mu chyběla tvůrčí kreativita. Nelogických kopanců tu bylo víc než dost, ale asi nejvíc mě trápila absence většího počtu opravdu nervy drásajících pasáží. Tohle je snad první film podobného ražení, kde mi nebyla ani jedna postava sympatická natolik, že bych jí fandil a chtěl, aby přežila. Teprve s koncem příběhu se dostavila i chvilka napětí, jestli se česká distribuce zase nesekla s názvem filmu. Byla obrovská škoda, že si trochu nepohráli s onou mysteriózní vložkou – mohla to být hned lepší podívaná. Takže podívat se na to určitě dá, ale žádná velká sláva to rozhodně nebyla.50% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sklamal ma vizuál i forma. Vizuálna stránka strašná, neviem čo to bol za čiernobiely štýl, ale ťahal oči. Forma mola viac menej diskusná, veľa dialógov, málo akcie. V podstate sa tu nič veľké neudeje, človek ani nemá pocit, že by šlo o kľúčovú bitku druhej svetovej vojny. V dokumentárnom filme sa dozviem oveľa viac. A v ňom budem mať aj lepší a autentický obraz. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu budu mít celý život svůj specifický vztah, není to kdo-ví jaký velkofilm o bitvě v Ardenách, ale má svoje osobité a tajemné kouzlo. Asi ve svých 16 letech jsme dostali film k Vánocům a viděli jsme ho tu zimu asi 3x a pak ještě mockrát. Svým způsobem je tenhle film přesnou ukázkou tragédie velké Ardenské ofenzívy (Wacht am Rhein) na duších různých příslušníků americké armády v té oblasti. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Nevím, snad ten název mi naznačoval, že se bude dít něco velkolepého a záživného. Když se však 3/4 filmu snaží pětičlenná skupinka vojáků proběhnout zasněženým lesem a sdělují si přitom svá největší tajemství, dvakrát jsem si nevýskal. Na filmu se strašně podepsal minimální rozpočet. Závěrečných dvacet minut má ale přeci jen slušnou atmosféru a scény jsou natočeny roztřesenou kamerou, která trochu dodává na reálnosti. Pár nábojů je taky vystřeleno, takže nakonec mírný podprůměr. Z větší části nuda. 780 tisíc dolarů(rozpočet)/1,3 miliónů dolarů(výdělek Amerika) ()

Galerie (10)

Zajímavosti (24)

  • Když Gould (Alexander Polinsky) vytahuje Oberona (Kirby Heyborne), který se topí, nemá Oberon knírek. Když ale povídal Kendrickovi, že ho to mrzí, tak ho měl. (Gordy34)
  • Gould (Alexander Polinsky) používá v závěrečné bitvě samonabíjecí pušku M1 Garand. Na konci filmu, kdy se společně s Winleym (Kirby Heyborne) a Deaconem (Corbin Allred) vydává za Skopčáky, drží samopal MP40. (Gordy34)

Reklama

Reklama