Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, že když se Leonardo DiCaprio začal transformovat z místního floutka na nejlepšího amerického herce současnosti, ukázal nám, jak dokáže zahrát feťáka. Pravda je, že jeho role před Titanicem jsem neznal, ale každým filmem mě momentálně neuvěřitelně překvapuje. Jednak si pamatuju film Co žere Gilberta Grapea, kde si zahrál postiženýho a teď nezapomenu ani na tenhle film, kde se málem ufetuje k smrti. Ono to tak skoro vypadá, že Leo byl předurčenej k tomu, aby z něj byl velkej herec. To jenom já jsem si udělal Titanicem, Celebritama a možná i Pláží obrázek, že z něj je obrovskej cucák. On na to tak i vypadal a možná ve skutečnosti byl. Nicméně se mu obrovský talent upřít prostě nedá. Jinak jsem se opět setkal s filmem o drogách, kde se objeví muzika od The Doors. Tady v tom případě spolu s nejlepší scénou filmu, kde jsem se nedokázal nesmát. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Další filmeček co měli tenkrát ve videopůjčovnách na kazetě a hned jsme to museli mít doma, to je jasný do prdele :D The Basketball Diaries - Film podle stejnojmenné knihy básníka, muzikanta a spisovatele Jima Carrolla - Do hlavní role Jima Carrolla obsadili vynikajícího Leonarda DiCapria a roli feťáka zahrál fakt skvěle. Scény kdy má DiCaprio absťák jsou fakt hodně dobrý a je to pěkná depka :D Líbil se mi tady taky začínající Mark Wahlberg v roli Mickeyho - Dobrý hlášky co řekl Pavel Vondra když ho daboval - Něco vám povim, všichni se potřebujete trochu nadopovat, nechte minulost plavat, co bylo bylo sakra! Jděte všichni do hajzlu! Žijte život naplno rozumíte! Hovno se děje! Děje se úplný hovno! :D A pak přijde scéna kdy hrajou kluci v dešti basket a dělaj u toho různý píčoviny :D A do toho začne hrát punk rockovej song od Jima Carrolla - People Who Died - Skvělá scéna a song je punková pecka! ;) Na song je i videoklip a ten je taky skvělej jako film. Sám Jim Carroll si ve filmu s DiCapriem zahrál v jedný scéně, kdy s ním sedí na gauči ve feťáckym doupěti a vaří na lžíci heroin. Ve filmu je i dobrej herec Ernie Hudson v roli Reggieho, kdy pomáhá DiCapriovi zbavit se závislosti. Prdel jak ho ještě namlouvá Bohdan Tůma :D Pobavila mě scéna kdy má Reggie rozepnutý kalhoty a DiCaprio na něj - Michal Dlouhý - Nebudu ti ho kouřit jasný, schovej si ho! Tůma - Kdo to po tobě ksakru chce ty idiote! :D Líbila se mi taky ve filmu Juliette Lewis v roli děvky Diane - Ta tu feťáckou šlápotu zahrála fakt dobře :D Škoda že tam byla tak málo ve filmu. Bruno Kirby jako trenér Swifty taky dobrej, hrál hroznou buznu :D Výbornej film podle skutečných událostí. Herci, kamera a hudba výborný. Atmosféra feťáků taky dobrá. Film bych bral klidně delší. Tenhle filmek jsem si už zamiloval jako malej smrad. Supr že to měli tenkrát ve videopůjčovně :) R.I.P. Jime!!!!! ()

Reklama

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Extrémně působivý. Takový je Rváčův deník. A zároveň extrémně dobrý herecký výkon tehdy mladého DiCapria. Není to na drogové téma až takový nářez emocí, jako třeba u Requiem for a dream, ale přesto si myslím, že film dokáže víc než odstrašit. Pořád si lámu hlavu nad tím, proč ve školách pouštějí propagační kazety od Drop-inu, na kterých sedí doktor a stále opakuje "Nefetujte, není to dobrý" a podobný hovadiny. Pořád si lámu hlavu, proč nepustěj žákům prostě některej působivej film, kterej by na rozdíl od oněch kazet měl ten kýžený efekt. Poslední dobou hodně lidí v mém okolí balancuje na tenké hraně drogového opojení a nevím, jestli by po shlédnutí něčeho takového měli i nadále tu touhu. Ale třeba by aspoň měli příště mozek rychlejší než ruku, třeba by došli k takovému prozření, jako DiCaprio v té hospodě. Protože i bez nálepky "based on a true story" by si každý člověk, co pobral jen trochu rozumu dokázal domyslet, že to takle opravdu nechodí jen na filmovém plátně, ale je to bohužel krutá realita. A přitom chyba je vždy jen v prevenci... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než se pocachtal ve vodách severního ledového oceánu, se Leo objevil v diametrálně odlišném filmu. Ve filmu o kterém jsem popravdě do poslední chvíle ani pořádně nevěděl. O feťácích jsme toho už spoustu a na Requiem for a Dream jen tak něco mít nebude, ale The Basketball Diaries je i tak velice dobrý a dost těžký film. Normálně bych asi napsal, že Leonardo DiCaprio tu předvádí životní herecký výkon, ale to bych asi kecal. Ne že by byl tady špatný, on je prostě jen perfektní úplně všude a i tady jeho herectví bere dech. A hodně mladej Mark Wahlberg mu dobře sekunduje. Film samotný krásně vykresluje všechen ten hnus a špínu okolo a docela bych i uvěřil, že realita je i daleko horší. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Proč nedostal DiCaprio ještě Oscara? A to jsem nikdy nebyl nikterak velký fanda božského Lea, ale prostě ten kluk umí. Zahrál už spoustu divných rolí a myslím že ve všech uspěl. Rváčův deník jen potvrzuje jeho velikost, která časem přišla. Nejedná se o moc optimistický film, ale určitě stojí za pozornost. 80% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Populární mylná spekulace tvrdí, že River Phoenix měl hrát Jima Carolla, předtím, než tragicky zemřel. To není úplně pravda. Phoenix byl velkým fanouškem knihy a jak filmová verze vstoupila do různých fází pohotovosti, byl vždy přední běžec. Nicméně, on roli odmítl, protože v té době se snažil rozšířit dospělé role než dětské. (Delock)
  • Krev střeleného studenta v učebně během dalších výstřelů zmizí. (bfa)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno